Tulipan

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Amargo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 sty 2010, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulipan

Post »

dwostr pisze:Co myślicie o cebulach tulipanów oferowanych teraz na ALL z 50% upustem? Czy taki zakup ma jakiś sens?
hmm... Powiem tak - dałam się skusić na taki zakup... cebulki przyszły tydzień temu dość zmarnowane. Kilka musiałam wyrzucić od razu, a większość z nich ma wyrośnięte już liście. Nie wiem, czy coś z nich będzie w tym roku, ale posadziłam do skrzynek i zobaczymy. Pewnie będę miała piękne liście zamiast kwiatów :;230 No ale pocieszam się tym, że może za rok...
Pozdrawiam, Amargo
"Za dwadzieścia lat będziesz bardziej rozczarowany tym, czego nigdy nie zrobiłeś, niż tym, co zrobiłeś. Tak więc odcumuj i wypłyń z bezpiecznej przystani. Złap wiatr w żagle. Zapuszczaj się na nowe wody. Snuj marzenia. Odkrywaj nowe lądy."(Mark Twain)
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Post »

delfina pisze:No to mnie nastraszyłyście.
he heh Niepotrzebnie zasiałem panikę na forum miesiąc temu. Okazało się, że u mnie na rabatce gryzonie ryły głównie krajoznawczo i prawie nic nie zjadły. Dziwna sprawa, bo korytarze były bardzo rozległe a ich szlak łączył wszystkie nasadzenia cebulowych
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje tulipany w ogrodzie mają już pąki kwiatowe między liśćmi :heja
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Tez się obawiałem(bo to pierwszy raz :wink: )ale widziałem i moje tulipany też wschodzą.
Tylko nie pamiętam jakie posadziłem. :;230
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Potrzebuję porady :oops:
Mam posadzonych sporo tulipanów w różnych kolorach i chciałam w tym roku jakoś pogrupować je kolorami,odmianami-macie jakiś pomysł?
Czy wykopanie ich tuż po przekwitnięciu i przeniesienie na inne miejsce lub do doniczek czy skrzynek balkonowych(bo kilka będę chyba mieć wolnych,tylko czy nie są za płytkie :? )to dobry pomysł?
Wcześniej myślałam o zaznaczeniu tasiemkami ale nie wiem czy sprawdzi się to w praktyce :roll:
Drugie pytanie-czy tulipan z urwaną całkowicie łodygą ma jeszcze jakieś szanse(choć obawiam się,że jednak nie ale zawsze warto się upewnić)-mam teraz małego nieokiełznanego "szkodnika" w domu=ogrodzie a nie chcę odgradzać rabat :oops:
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Darla a może posadzisz je w koszyczkach w każdym inny kolor :D Niektórzy wykopują po przekwitnięciu i zżółknięciu liści a potem jesienią sadzą.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

ToOn pisze:Niepotrzebnie zasiałem panikę na forum miesiąc temu. Okazało się, że u mnie na rabatce gryzonie ryły głównie krajoznawczo i prawie nic nie zjadły. Dziwna sprawa, bo korytarze były bardzo rozległe a ich szlak łączył wszystkie nasadzenia cebulowych
Może to było tzw. rozpoznanie terenu, naniosły spiżarnie na mapę i na następny sezon będą miały, jak znalazł :wink:
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

gosia07 pisze:Darla a może posadzisz je w koszyczkach w każdym inny kolor :D Niektórzy wykopują po przekwitnięciu i zżółknięciu liści a potem jesienią sadzą.
Wykopywałam zeszłego lata i wtedy właśnie część pomieszałam :oops:
Opcja z koszyczkami-dobry pomysł ale przy ponownym sadzeniu-jesienią...a grupowanie kolorów muszę przeprowadzić wkrótce bo pierwszy tulipan właśnie zakwitł :roll:
sylwekw

Post »

darla80 pisze:
gosia07 pisze:Darla a może posadzisz je w koszyczkach w każdym inny kolor :D Niektórzy wykopują po przekwitnięciu i zżółknięciu liści a potem jesienią sadzą.
......
Opcja z koszyczkami-dobry pomysł ale przy ponownym sadzeniu-jesienią...a grupowanie kolorów muszę przeprowadzić wkrótce bo pierwszy tulipan właśnie zakwitł :roll:
Dlaczego dopiero przy ponownym sadzeniu ... przecież możesz przechowywać w tych samych koszyczkach w których będziesz sadzić.

A swoją drogą to mnie czeka ten sam problem :-). 26 odmian do posortowanego przechowywania :-)
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Posadziłam w tym roku tulipany pod koniec marca. Dostałam cebulki, niektóre już zwiędnięte i kiełkujące. Bałam się, że nic z nich nie będzie, ale zaczynają wychodzić z ziemi. Przeczytałam gdzieś, że przy posadzonych w tym roku, powinnam od razu uciąć kwiat. Nie bardzo wiem dlaczego. Jeden mi rozkwitł i wygląda ślicznie, chociaż jest bardzo malutki. Ma może 10-12cm. Ktoś mi poradzi czy odciąć kwiat czy zostawić do przekwitnięcia?
Pozdrawiam serdecznie,
kajo
200p
200p

Post »

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
kajo
200p
200p

Post »

W poprzednim poście pokazałam jak wygląda mój tulipanek. Czy naprawdę mam ten śliczny kwiatek usunąć?
Pozdrawiam serdecznie,
Pozdrawiam serdecznie,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie usuwaj kwiatka bo to nie ma żadnego uzasadnienia. Jak już opadną płatki to wtedy odłam znamię słupka (ten gruby zielony patyczek wokół którego rosły płatki). Chodzi o to by roślina nie marnowała sił na wytworzenie nasion tylko by wzmacniała się i rosła nowa cebula.
kajo
200p
200p

Post »

Dziękuję Przemku. Żal mi byłoby usuwać kwiat.
Pozdrawiam serdecznie,
marcin81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 paź 2012, o 17:40

Post »

Czy teraz (druga połowa listopada) można jeszcze posadzić tulipany w ogródku? Pod koniec lata, kupiłem cebulki położyłem w piwnicy i zapomniałem o nich:)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”