Sundaville,-,Dipladenia - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
alicja46
200p
200p
Od: 31 sty 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to moja sundavilla. Poprzednie zimy przechowywałam ją w zimnym garażu, potem kwitła dosyć słabo a tak naprawdę to musiałam ją przywracać do życia. Tą zimę spędziła na południowym parapecie w mieszkaniu. Atakowały ją mszyce, wypuszczała długie cienkie wąsy . Mszyce zwalczałam opryskami a wąsy cięłam zostawiając tylko grube pędy i na kwitnienie teraz nie narzekam.

Obrazek
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p
Od: 12 maja 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :) Piękna ta sundavilla i mnóstwo ma jeszcze kwiatów. Moją chciałam na stałe wstawić już do domu ,ale jest jeszcze ciepło także tylko na wieczór wnoszę do mieszkania.Ostatnio zauważyłam mszyce na młodych listkach zastanawiam się czy nie przyciąć tych długich pędów teraz ,a nie czekać do wiosny.Mam nadzieje ,że jej nie zaszkodzę.Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32

Post »

Piękna jest Twoja sundawilla. Jak często podlewałaś zimą? Mam dwie, białą i czerwoną, ale biała jest taka marna teraz, to jak ona przeżyje zimę? Jeśli padną mi zimą, to więcej nie kupię.
alicja46
200p
200p

Post »

Miroslawa pisze:Piękna jest Twoja sundawilla. Jak często podlewałaś zimą? Mam dwie, białą i czerwoną, ale biała jest taka marna teraz, to jak ona przeżyje zimę? Jeśli padną mi zimą, to więcej nie kupię.
Podlewałam bardzo oszczędnie, tak żeby tylko całkiem ziemia nie zaschła. Wypuszczała nawet listki, które były mizerne i podsychały to je obrywałam. Myślę że powinna mieć sporo światła. Bo rozmnożyłam ją tak napróbę i na 3 szczepki przyjęły się dwie. Jedną podarowałam kuzynce a drugą zostawiłam i powiesiłam na ścianie w kuchni i tam rosnie do dzisiaj, pnie sie po nitkach do lampy. Tam jest jedno okno od wschodniej strony. Przezimowała bez problemu ale gałązki są cieniutkie, listki drobne i nie zakwitła. To na pewno dlatego, ze za mało światła. Na wiosnę zetnę ją mocno i wystawię na zewnątrz. Pilnuj tej białej. Białe są śliczne. Ja mam tylko czerwoną. Nie wiem czy teraz nie za późno na rozmnażanie ale spóbuję ją ukorzenić jeszcze. To będzie na wszelki wypadek, gdyby Ci nie przetrwała. Jak nie bedziesz jej za bardzo w zimie przelewać i i nie dopuścisz do całkowitego zaschnięcia ziemi na pewno uda Ci się je przetrzymać.
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p

Post »

Moje roślinki od zakupienia, aż do przekwitnięcia. Sundaville Red i Pink .Oto więcej o tej roślince
http://poradnikogrodnika.pl/?p=40

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p

Post »

Polecam!!!!!! Ta stronka http://poradnikogrodnika.pl/?p=40
na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości. Miałam tyle pytań ,a nie wiedziałam ,że odpowiedzi mam w zasięgu ręki na ulotce, która tkwiła w doniczce Sandavilla. Pozdrawiam ;:12
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Liza pięknie pokazałaś swoje sundavilki.Moja biała na dzien dzisiejszy wygląda tak.
Obrazek

ponizej dwuletnia ( własna szczepka) bardzo mizernie kwitła 3szt kwiatow, dopiero teraz zaczyna wypuszczać sporo pąków .Ciekawe czy zdążą sie rozwinąć.
Obrazek Obrazek

a to ubiegłoroczna szczepka rowniez miała malutko kwiatow.Obecnie ma 2 kwiaty i 2 pąki

Obrazek

Dzięki za link do naszych ulubienic. Moze tym razem mi sie uda przezimować białą
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p

Post »

Witam.Jak uda mi się przezimować to kupię też białą. Bardzo ładna .Teraz mam problem z mszycami .Nie tylko na Sandavilli,ale na fiołkach afrykańskich .Musze kupić coś na nie bardziej drastycznego ;:125 Zwykle środki tylko do pielęgnacji nic nie pomagają.Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam pytanie: czy wy jeszcze swoje sundavilki nawozicie?
Ja swoje już zabrałam kilka dni temu do domu - bo u nas w nocy tylko po +5 stopni.
Czy wy też już zabieracie do domu?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
alicja46
200p
200p

Post »

Ja zabieram na noc a na dzień znowu wystawiam. Ponieważ jest w pełni kwitnienia to nadal nawożę. Noce też u nas zimne, szczególnie ostatnia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Liza
50p
50p

Post »

Z tego co wyczytałam na tej stronce http://poradnikogrodnika.pl/?p=40 to nawożenie należy zakończyć stopniowo we wrześniu .Moje przekwitły i są w domu już cały czas,ale nie długo jak zacznę intensywnie grzać to przeniosę je do piwnicy w jasne miejsce i będę umiarkowanie podlewać ,żeby nie przelać. Pozdrawiam ;:2
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Ja swoją tez zabieram na noc do domu i wystawiaam w ciagu dnia na balkon.Biała kwitnie jeszcze obficie.Czerwona natomiast teraz zaczyna puszczac sporo pąków.Ciekawe czy sie rozwiną.Myślę ze mimo kwitnienia czas przestać nawozic.Czerwoną będę jeszcze nawozić bo dopiero teraz ma więcej pąków.Leniwa jakas była :lol:
Teresa
------------
Moje Kwiaty w hydroponice
izulka_17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2009, o 18:47

Co to jest za kwiatek? Czy on jest zdrowy?

Post »

Witam. Mam w domu kwiatka i nie wiem co to jest? Dodatkowo wrzucam zdjęcie jej liści, gdyż mają jakieś czerwone plamki i zastanawiam się czy jest zdrowy czy nie?

Obrazek Obrazek[/img]
Awatar użytkownika
Agunia
1000p
1000p
Od: 23 mar 2009, o 12:28

Post »

To jest sundaville i na pewno nie powinno być takich plam . Niestety nie wiem czym są spowodowane :(
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Moja także jest w pełni rozkwitu, jeszcze nie nocuje w domu

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”