Sundaville,-,Dipladenia - choroby i szkodniki
A to moja sundavilla. Poprzednie zimy przechowywałam ją w zimnym garażu, potem kwitła dosyć słabo a tak naprawdę to musiałam ją przywracać do życia. Tą zimę spędziła na południowym parapecie w mieszkaniu. Atakowały ją mszyce, wypuszczała długie cienkie wąsy . Mszyce zwalczałam opryskami a wąsy cięłam zostawiając tylko grube pędy i na kwitnienie teraz nie narzekam.

Witam
Piękna ta sundavilla i mnóstwo ma jeszcze kwiatów. Moją chciałam na stałe wstawić już do domu ,ale jest jeszcze ciepło także tylko na wieczór wnoszę do mieszkania.Ostatnio zauważyłam mszyce na młodych listkach zastanawiam się czy nie przyciąć tych długich pędów teraz ,a nie czekać do wiosny.Mam nadzieje ,że jej nie zaszkodzę.Pozdrawiam 

Podlewałam bardzo oszczędnie, tak żeby tylko całkiem ziemia nie zaschła. Wypuszczała nawet listki, które były mizerne i podsychały to je obrywałam. Myślę że powinna mieć sporo światła. Bo rozmnożyłam ją tak napróbę i na 3 szczepki przyjęły się dwie. Jedną podarowałam kuzynce a drugą zostawiłam i powiesiłam na ścianie w kuchni i tam rosnie do dzisiaj, pnie sie po nitkach do lampy. Tam jest jedno okno od wschodniej strony. Przezimowała bez problemu ale gałązki są cieniutkie, listki drobne i nie zakwitła. To na pewno dlatego, ze za mało światła. Na wiosnę zetnę ją mocno i wystawię na zewnątrz. Pilnuj tej białej. Białe są śliczne. Ja mam tylko czerwoną. Nie wiem czy teraz nie za późno na rozmnażanie ale spóbuję ją ukorzenić jeszcze. To będzie na wszelki wypadek, gdyby Ci nie przetrwała. Jak nie bedziesz jej za bardzo w zimie przelewać i i nie dopuścisz do całkowitego zaschnięcia ziemi na pewno uda Ci się je przetrzymać.Miroslawa pisze:Piękna jest Twoja sundawilla. Jak często podlewałaś zimą? Mam dwie, białą i czerwoną, ale biała jest taka marna teraz, to jak ona przeżyje zimę? Jeśli padną mi zimą, to więcej nie kupię.
Moje roślinki od zakupienia, aż do przekwitnięcia. Sundaville Red i Pink .Oto więcej o tej roślince
http://poradnikogrodnika.pl/?p=40

http://poradnikogrodnika.pl/?p=40

Polecam!!!!!! Ta stronka http://poradnikogrodnika.pl/?p=40
na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości. Miałam tyle pytań ,a nie wiedziałam ,że odpowiedzi mam w zasięgu ręki na ulotce, która tkwiła w doniczce Sandavilla. Pozdrawiam ;:12
na pewno rozwieje wszelkie wątpliwości. Miałam tyle pytań ,a nie wiedziałam ,że odpowiedzi mam w zasięgu ręki na ulotce, która tkwiła w doniczce Sandavilla. Pozdrawiam ;:12
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Liza pięknie pokazałaś swoje sundavilki.Moja biała na dzien dzisiejszy wygląda tak.

ponizej dwuletnia ( własna szczepka) bardzo mizernie kwitła 3szt kwiatow, dopiero teraz zaczyna wypuszczać sporo pąków .Ciekawe czy zdążą sie rozwinąć.

a to ubiegłoroczna szczepka rowniez miała malutko kwiatow.Obecnie ma 2 kwiaty i 2 pąki

Dzięki za link do naszych ulubienic. Moze tym razem mi sie uda przezimować białą

ponizej dwuletnia ( własna szczepka) bardzo mizernie kwitła 3szt kwiatow, dopiero teraz zaczyna wypuszczać sporo pąków .Ciekawe czy zdążą sie rozwinąć.

a to ubiegłoroczna szczepka rowniez miała malutko kwiatow.Obecnie ma 2 kwiaty i 2 pąki

Dzięki za link do naszych ulubienic. Moze tym razem mi sie uda przezimować białą
Z tego co wyczytałam na tej stronce http://poradnikogrodnika.pl/?p=40 to nawożenie należy zakończyć stopniowo we wrześniu .Moje przekwitły i są w domu już cały czas,ale nie długo jak zacznę intensywnie grzać to przeniosę je do piwnicy w jasne miejsce i będę umiarkowanie podlewać ,żeby nie przelać. Pozdrawiam ;:2
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Ja swoją tez zabieram na noc do domu i wystawiaam w ciagu dnia na balkon.Biała kwitnie jeszcze obficie.Czerwona natomiast teraz zaczyna puszczac sporo pąków.Ciekawe czy sie rozwiną.Myślę ze mimo kwitnienia czas przestać nawozic.Czerwoną będę jeszcze nawozić bo dopiero teraz ma więcej pąków.Leniwa jakas była 

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57