Czy mógłby mi ktoś coś powiedzieć na temat rośliny przestawionej na zdjęciu?
Zebrałam z niej nasionka, wysuszyłam i posadziłam w doniczce, w domu.
Później przesadzę ją na działkę - jak wyrośnie . Ale nic o niej nie wiem.
Rącznik to roślina jednoroczna o bardzo bujnym wzroście, którą wysiewamy w marcu i kwietniu w inspekcie. Na miejsce stałe wysadzamy w połowie maja ze względu na wrażliwość tej rośliny na mrozy. Lubi glebę próchniczą i bardzo obfitego zasilania i podlewania.
Witam !! Otrzymałem ją jako gratis i posadziłem z pewnym niedowierzaniem że się przyjmie. A tu całkiem dobrze sobie rośnie. Na wiosnę planuję przesadzić ją w stałe miejsce, gdyż wygląda na ładną roślinkę. Problem w tym że nie wiem co to za krzew ? W jakich warunkach powinna być przesadzona, czy można ją formować do jakich rozmiarów dorasta. Bardzo proszę o poradę, dzięki z góry
w zał. foto.
Tak, to Rącznik. Ścina go najmniejszy mróz, nie odrasta z korzeni.
Zbierz dojrzałe nasiona (podobne do fasoli) i już lutym marcu zasiej w doniczkach.
Moje na piaszczystej glebie (oczywiście podlewane i nawożone) dorastają do 2.5 metra.
A to mój rącznik pospolity, mam go pierwszy raz , dostałam jako 0,5 m sadzonkę , gdy podrósł przywiązałam go do pergoli , bo wichura położyła go na glebę...
Rącznik to bardzo popularna roślinka. Widziałem nawet że ktoś zastosował go jako żywopłot zasłaniający działkę. Co prawda były prześwity ale nieźle to wyglądało. Wadą tej rośliny jest to że jest trująca i nie zupełnie w moim przekonaniu nadaje się na działkę gdzie buszują dzieci które lubią zbierać różne rzeczy. Zresztą to chyba wiadomo.
Ale mimo wszystko podoba mi się.
Wiele roślin w naszym ogrodzie i domu jest silnie trująca i dlatego są niejadalne.Np.nasze śliczne datury, konwalie, wilczomlecze,kroton,diffenbachia, tulipany, narcyzy,psianka paprykowa,oleander itd. Można by wyliczać w nieskończoność.
Rycynus podobno jest świetnym odstraszaczem kretów. - doszukałam się jednej zalety, no i jest taki efektowny i dostojny !
Z tego co podają to oba mają zbliżoną wysokość około 2m ale na przykład jest taka odmian która się nazywa Sanguineus i ona osiąga nawet 3 metry (jest to odmian tego czerwonolistnego)
Rącznik jest trujący - wiadomo... Niestety piesek znajomej nie miał tej wiedzy
Zjadł 5 nasion zostawionych na stole ( znajoma szykowała doniczki, zeby je wsadzić ) i po kilku minutach piesek juz nie żył ( niewielkiej rasy cavalier king charles ) spaniel )