Mam do Was pytanie identyczne, jak w przypadku brzoskwiń. Czy można i jest potrzeba oprysku borem jabłoni przed kwitnieniem?
Moje Renety: Królowa Renet i Szara (Złota i Gwiazdkowa na identycznym etapie):

Mam jedno i drugie Kosztela jest bardziej smukła, Beforest od początku rośnie mocno kuliście.gienia2000 pisze:Kosztela czy Beforest naturalnie rosnący tworzy szerszą koronę? Która jest bardziej smukła?
Dziękuję. Posadziłem już obie jabłonie. Chciałem bardziej rozłożystą posadzić na obrzeżach. Po Twojej odpowiedzi widzę, że mogłem zamienić je miejscami, ale z drugiej strony Beforest lubi wilgoć, więc chyba dobrze, że Kosztelę wrzuciłem na lekkie wzniesienie a Beforest jest niżej i ma więcej wilgoci.amatorroli pisze:Mam jedno i drugie Kosztela jest bardziej smukła, Beforest od początku rośnie mocno kuliście.
Mam jabłonie tylko na antonówce. Z tym wzniesieniem trochę przesadziłem. Jakieś 50 cm różnicyamatorroli pisze:no chyba, że jest na antonówce/a2
Możesz coś więcej napisać na temat pułapek na osy?amatorroli pisze:To na Kosztelę poczekasz, choć warto i te warunki ogarnie. Za to Beforest szybko zaowocuje. Aha, uważaj na osy i szerszenie, zakładaj pulapki, bo Ci zmasakrują te przepysznie słodkie owoce.