Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaką macie dziś pogodę ogrodnicy?
Teraz 6,6C, to prawie wiosna. Jak na styczeń temp. jest wyższa o jakieś 20 C. Zamiast zimy mamy porę deszczową. Kwiaty na rabatach zakwitają, ciemierniki i krokusy jak w marcu. Gdzie te mrozy po -30C w styczniu? Rzeki i jeziora po których można było jechać autem i chodzić na ryby? Dziś kopałem sadzonki truskawek do wiosennej produkcji.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Dzisiaj ładnie, poświeciło słoneczko. Temperatura bez zmian. Kwitną "zimowe kwiatki": kalina wonna, oczary, jaśmin nagokwiatowy i stokrotki na trawniku.
Pozdrawiam Lucyna
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U mnie cały czas w okolicach +10 st. C. W piątek +11. Wczoraj cały dzień słoneczny. Noce z temperaturami ca.+7 st.C. Dzisiaj wietrznie od nocy i z przelotnym deszczem. Nad ranem ca. +8 st.C. Taka pogoda to tendencja od 2018 r., a nawet od 2007 r.
O kurcza. U nas minimum -28 st. C było w Opolu w 1987 r., a -30st.C we Wrocławiu w 1985 r. Na stronie IMGW i meteomodel można prześledzić wszystkie temperatury minimalne w danym regionie od lat 50. Całe szczęście nie mieliśmy w tym okresie takich mrozów poza wspomnianymi dwoma przypadkami wyżej. Gdy byłem dzieckiem w latach 80. zdarzały się mrozy -20, co było wtedy normą każdej zimy. Parę nocy w okresie zimowym. Podobnie było jeszcze do roku 2012. Czytałem, że te -20 st., jakie wtedy mieliśmy nad Odrą, to tyle, ile mieli nad Renem 40 lat temu, czyli w latach 70./80. Od 2012 r. temperatury minimalne zimą nie przekraczają u na -15/-16 st. C, a w ostatnich latach to raczej -13 st.C. Jest to zawsze jedna, najzimniejsza noc w okresie zimowym.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
No i po przedwiosniu...przynajmniej na razie. U mnie 0C i pada gęsty i mokry snieg. Nieprzyjemnie i ponuro.
Ale zapowiadaja mrozy więc fajnie że roslinki beda troche przykryte sniegiem.
Dolnoslonzok jak się szuka aby przesledzić region przez te ostatnie x lat... nie było mnie w kraju i chętnie poogladam,jakiś link?

Ale zapowiadaja mrozy więc fajnie że roslinki beda troche przykryte sniegiem.
Dolnoslonzok jak się szuka aby przesledzić region przez te ostatnie x lat... nie było mnie w kraju i chętnie poogladam,jakiś link?

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pada gęsty, mokry śnieg. Chlapa, ciapa, temp. 0*C, niebezpiecznie , ślisko! . I w życiu nikt by mnie z domu nie wyciągnął gdyby nie zaplanowana od dawna wizyta u lekarza
Wychodząc z apteki byłabym zaliczyła schody!!!
Niestety, śniegowce konieczne.

Pozdrawiam! Gienia.
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
U mnie poniedziałek i wtorek w okolicach za dnia między +6 a +8 st.C. Od wtorku noce z lekkim przymrozkiem do -1 st.C. O. Środa i czwartek w ciągu dnia parę stopni powyżej 0. Jutro ma przyjść śnieżyca, jak ostrzega Radio Wrocław.
Igala, proszę, przesyłam Ci link. Musisz poszukać danych historycznych. Fajna zabawa. Można prześledzić temperatury średnie miesięcy od 68 lat.
https://meteomodel.pl/
Pozdrawiam
Igala, proszę, przesyłam Ci link. Musisz poszukać danych historycznych. Fajna zabawa. Można prześledzić temperatury średnie miesięcy od 68 lat.
https://meteomodel.pl/
Pozdrawiam
-
Pada sobie pada, pada sobie równo... Jesień i zima mokra. Tak się zastanawiam na ile taka mokra zima uzupełni niedobory wody w studniach, w glebie itd? Ile musi być takich zim by w np Solinie poziom wody wrócił do poziomu sprzed lat? 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Zbiornik w Klimkówce zaczyna powoli odrabiać straty po zeszłym roku jeszcze przed 22 grudnia wody było tylko w 1/4.
Pogoda piękne zimowa śniegu ponad 30 cm, prądu nie ma...
Pogoda piękne zimowa śniegu ponad 30 cm, prądu nie ma...
-
Już jest + 0,5* C, śnieg ciężki, mokry. Jezdnia czarna, odśnieżona ale na chodnikach masakra. Widok z okna:

Pozdrawiam! Gienia.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
U mnie był słaby mrozik a teraz silny wiatr i deszcz, ogólnie zimno
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Na Dzień Babci, "babcia Zima" w końcu o sobie przypomniała
Posypało mokrym śniegiem, dosypało nawet do 10 cm. Temperatura z 0C podniosła się do 1C i cały ten piękny śnieg obecnie się topi a z nieba siąpi deszcz 

Pozdrawiam Lucyna
- seedkris
Dziś +2,1C deszcz na zmianę z mokrym śniegiem.
- Dolnoslonzok
O, to pierwszy raz mamy identyczną prawie temperaturę.
U mnie w nocy z piątku na sobotę przyszła śnieżyca przy temperaturze ok. +1 st. C. Sobota między 0 a +1/+2st.C. Śnieg przestał padać w sobotę przed południem (ok. 10 cm). Dzisiaj w nocy ponownie między 0 a + 1 st.C. W dzień do +2 st.C. Przed wieczorem krótko popadał śnieg.
- seedkris
Czasami pogoda się zrównuje tak na dwa bieguny, pn wschód i pd zachód. To taka sytuacja kilka razy w roku tylko na miejsce. Na marginesie, śniegu nie ma,temp. +1,5C i mżawka.
- Dolnoslonzok
Chyba tak jest istotnie.
U mnie noce +1/+2 i z mżawką. Dni identycznie. Wczoraj +2, dzisiaj +3/+4 st. C.
U mnie noce +1/+2 i z mżawką. Dni identycznie. Wczoraj +2, dzisiaj +3/+4 st. C.