Arielu, Twoje Dendrobium jest ładnie rozrośnięte, trzymam kciuki za najmłodszą psb, żeby szybciutko rosła i zakwitła Dusia, nie marudź na pewno ruszy, niedługo wiosna, zaraz pewnie pokarze listek czy korzonek Kasiu, coś w tym jest, kuzyni jak nic
Dzięki dziewczyny! A mój, kurcze, chyba już przekwita- wczoraj ususzył jeden kwiat! Jeszcze tak krótko żadnego storczyka nie miałam, ale też nie kupiłam chyba nigdy takiego, który by nie miał choć jednego pąka do rozwinięcia. Nawet jeśli przekwitnie do końca, i tak się cieszę, że go mam, jest cudny, co najmniej tak jak na zdjęciach, i wierzę że szybko odbije!
Teresko, Dorotko bardzo Wam dziękuję
Dendrobium niestety straciło kolejny pączek , a co ciekawe nie usychają te najmniejsze tylko te których pora na rozwinięcie i tak usechł pierwszy, rozwinęły się 4 kwiaty i usechł pączek (szósty), zostały jeszcze 3, na razie jakoś się trzymają...
Problem opadajacych pączków w tym sezonie jest u wszystkich.Gdzie nie weijde na forum tam tragedia..Wydaje mi8 się ,ze p[rzyczyn jest wiele,u jednych zbyt zimno ,u drugich z byt sucho.Pocieszajace jest to ,ze u wszystkich tak sie dzieje więc nie jest to z naszej winy.
A ja myślałam że to tylko u mnie tak, miałam 8 Phalenopsisów, które miały juz długie pedy do kwitniecia, i połowa poczków tak jakby przywiedła i potem odpadała-płakać sie chce Teraz tutaj gdzie mieszkam mam ze soba białego Phalaenopsisa, miał 2 pędy, jednego już obcięłam a na drugim sie zastanawiam, ale chyba też obetne-roslina niepotrzebnie sie wysila. Jest jeszcze jeden Phalaenopsis mojego narzeczonego tez biały, ped ma jakieś 5 cm-zobaczymy. U rodziców została reszta Phalenopsisów i z tego tylko 2 zakwitły ale kwiatki nie są zachwycające. Przy sobie mam jeszcze dendrobium, które pieknie kwitnie, no i Paphiopedilum wypusciło 2 pęd kwiatowy, ten pierwszy już przekwitł, ten jest troszke mniejszy ale ... mam nadzieję że nie spodka go to co Phalaenopsisów
Przewiać na pewno nie przewiało, bo w tym pokoju nie wietrzę zimą...myśle że może miał za sucho, nie wprawiłam się jeszcze w podlewaniu dendrobium mam nadzieję że reszta pączków się rozwinie
życzę Wam jak najmniej (a najlepiej wcale )opadających pączków Monisiu, a Tobie sabotek wszystko wynagrodzi
Na pocieszenie dla Wszystkich zapraszam na relację z rozwoju pączka mojej ukochanej "mućki" :
A tu Biała Dama, postanowiła zrobić mi niespodziankę i przedłuża pęd (bardzo przepraszam za jakość fotki )