Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

O jejku ale emocje ;:oj hoja szykuje się do kwitnienia...cebula się jednak rozmnożyła...pietruszki wypuszczają liany...a chińczyk okazał się madagaskarczykiem i już wyczekuje ;:3 a wszystko to piękne zielone i chętne do życia ;:138

Pozytywny zawrót głowy :heja
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś wieczór nie jest zmarnowany: u Ciebie kolejne piękne i dziwne roślinki oraz - nareszcie! - pierwsze kwiatostany na hoi. Doskonale!! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Chodzi o tę Alluaudia sp. Dysseldorp.
- ma "specyficzny" bardzo delikatny wygląd, coś jakby "balonik" napompowany wodą. Kaudex wygląda na bardzo "delikatny", ale całość ;:215 się komponuje.
/ ... / w efekcie w doniczkach siedzą osobne roślinki:
- wydaje się, że to bardzo trafna decyzja, będzie roślinkom "wygodniej" i mają więcej miejsca do rozrastania - powiększania brzuszków.
Adenia subsessifolia. To kolejna, która tworzy kaudeksik pod ziemią.
- również bardzo ciekawa roślina. Z czasem jak kaudex będzie bardziej "obfity" przypuszczam, że będzie go można stopniowo "przyzwyczajać" do wyeksponowania jego części nad podłoże. Fockea edulis, też w naturze ukrywa kaudex w podłożu, a nam udaje się eksponować jego brzuszek, nad podłożem i co najważniejsze, akceptuje nasze nietypowe z nim postępowanie.
/ ... / przedstawię jeszcze nie zmieniającego się od dwóch lat prawie Xerosicyos danqui - madagaskarski endemit.
- ale masz wyrozumiałą roślinę, która możliwe że świadomie wstrzymując rozrastanie, oszczędza miejsce dla innych, bardziej powierzchnio - żernych roślin. Listki kształtem przypominają paletki do gry w pingponga - wyglądają mimo niewielkich rozmiarów na bardzo masywne.
/ ... / chciałabym doczekać...:
pierwszego mojego kwitnienia hoja lacunosa 'Giant'
- doczekasz, już dni są dużo dłuższe, może wreszcie i czyste ;:3 do nas zawita, kwiatostan szybko będzie przyrastał i poszczególne 'pączusie" rozkwitną.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Pięknie Ci się trzyma Twoje kaudeksowe towarzystwo.
Mnie w tym roku nic nie wschodzi i to co mam wygląda jakby już było jednym korzeniem na tamtym świecie.
Mam nadzieje, że wraz z wiosną kondycja roślin się poprawi, już nie mogę się doczekać, że wywalę wszystko na zewnątrz. :wink:

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super uncariny też bym chciał taką jedną-gdzie je kupić?
To cebulowe coś to co się zwie alauadnia czy jakoś tak-ciekawa i dziwne jak dla mnie roślinka ;:108
Swoją drogą ciekawi mnie jak zakwitnie lacunosa i czy kwiat będzie pachnący :D
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj :wit
Widząc różnorodność i mnogość Twoich ciekawie zaprezentowanych roślin,odnoszę wrażenie,że chyba my oboje nie możemy spać po nocach ;:306
Kolejna wystawa Twoich podopiecznych fantastyczna ;:215
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Jak zwykle przeczytałam z wielkim zaciekawieniem :)
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Trzymam kciuki za przyjęcie się tych ciekawych roślinek po przesadzeniu i ruszenie " z kopyta" w nowym sezonie ;:333
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

Gnębi mnie ta metoda słodzenia roślin .... o żelowaniu korzeni to słyszałem ale o słodzeniu nie.
Może działa to na podobnej zasadzie .... a może jakoś stymuluje ukorzenianie ..... ale to zwykła sacharoza ....

chyba w najbliższym czasie będziemy musieli to omówić ..... może nawet w przyszłym tygodniu :D
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Na bazie melasy produkuje się aktywatory mikroorganizmów niezbędnych w glebie do wzrostu (szczególnie korzeni) roślin. Więc pozytywne działanie cukru tu nie dziwi, o ile w glebie jest takich mikroorganizmów dość, bo ten cukier karmi nie roślinę, a te mikroorganizmy właśnie.
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Co do mojej E. stellaty to nie sprawdzałem tej metody. Wyjąłem ją z keramzytu, w którym ukorzeniam i znalazłem korzonek ok. 1cm, więc delikatnie wsadziłem s powrotem.
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Rany, zginął mi gdzieś twój wątek w gąszczu i dopiero natrafiłam wczoraj.Od deski do deski przeglądałam ostatnią część, nie powiem, z błyskiem w oku i zapartym tchem.
Piękne rośliny masz , podziwiam za wiedzę i doświadczenie.
A już te wysiewy, a właściwie udane wschody to już jest mistrzostwo ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani, bardzo dziękuję za miłe słowa, na wszystko odpowiem po powrocie.

Marku - my jesteśmy umówieni, czekam tylko na sygnał! ;:138 Z radością Was zobaczę.

Tymczasem wszystkich pozdrawiam cieplutko z cudownego pogodowo dziś Krakowa :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Agnieszko, Henryku, Mieczysławie, Arturze, Patryku, Arku, Magda, Jacku, Marku,Danusiu, Sebastian, Lucynko - bardzo, bardzo gorąco Wam dziękuję za przemiłe wizyty! To tak miłe, że tu zaglądacie, że aż czasami nie wiem, co napisać :-)
Aga - przyznam, że nie bardzo rozumiem, jaki Chińczyk okazał się Madagaskarczykiem, ale cokolwiek to znaczyło, bardzo dziękuję :;230 Bo co do pietruszki, to tę przenośnię już rozgryzłam :|
Henryku - najbardziej podoba mi się określenie "dziwne" bo to oznacza, że nie tylko ja jestem zdziwiona wyglądem co niektórych ;:306
Mieczysławie -dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że wszystkim przesadzonym będzie lepiej w nowych doniczkach. Uncarony jak zawsze się po przesadzeniu zbuntowały i teraz muszę czekać, aż odbiją - strasznie nie lubią przesadzania i zmiany miejsca. Oznaczają to opadaniem liści i niektóre mam całkiem łyse. Cóż, taka ich uroda. I tak, masz rację, że Xerosicyos oszczędza miejsce. I całe szczęście, bo uncariny są "miejscożerne". Natomiast co do hoi: mam nadzieję, że się doczekam tych kwiatków, na razie pęcznieje, z rozkwitem poczekała na mój przyjazd. hoja lacunosa 'Giant' wygląda na dziś tak:
Obrazek

Obrazek

Ale ale, znalazłam coś jeszcze i niemal oniemiałam:

hoja lacunosa 'Eskimo' coś kombinuje:
Obrazek

Natomiast hoja minibelle jest kolejnym zaskoczeniem, bo przecież dopiero co ją ukorzeniłam! ;:oj
Obrazek

Miłe i fajne i bardzo proszę o trzymanie kciuków, bo równie "bardzo" chciałabym te kwitnienia zobaczyć! :tan

Arturze - dziękuję! A jak to Ci nic nie wschodzi, widziałam krokusy piękne :-) A jeśli masz na myśli inne wysiewy, to mam nadzieję, że przecież dziś pierwszy dzień wiosny i już będzie tylko lepiej. Trzymam za to mocno kciuki!
Patryku - czasem można wyłowić uncarinę na All, ale rzadko. Dlatego ja wysiewam, choć i z tym też tak łatwo nie jest, bo naprawdę tutaj znaczenie mają nasiona, ich świeżość głównie, ale i sposób przygotowania do wysiewu i tak dalej. Kiedyś może ja będę miała je do podziału, ostatnie, które mogłam, wymieniłam w zeszłym sezonie. Niemniej trzymam kciuki, może się coś uda Ci trafić.
Arku - bardzo dziękuję i czekam na Twoją kolejną wystawę.
Magda - również wielkie dzięki! Ja na Twoje astraki również z przyjemnością patrzę :D
Jacku - kolejne wielkie dzięki! Jak wspomniałam, one zawsze się buntują po przesadzeniu, potem po chemii, ale szybko (zazwyczaj) też odbijają. Mam nadzieję, że i teraz tak będzie.
Marku - słodzenie roślin wydaje się dziwne, ale muszę powiedzieć, że moim zdaniem tylko dzięki tej metodzie uratowałam znaczną część roślinek z Tajlandii, które przyszły w opłakanym stanie. Większość już puściła korzonki, choć nawet tu na Forum mało kto w to wierzył :;230 teraz tylko je utrzymać, by rosły, bo to jest sztuka. Ale omówimy to mam nadzieję w ośmioro oczu ;:306
Danusiu- pod tym względem tego nie analizowałam, także wielkie dzięki za kolejne ciekawe informacje ;:196
Sebastian - bardzo się cieszę, że nie musiałeś sprawdzać i że puściła te korzonki. Trzymam kciuki za pomyślny jej dalszy rozwój.
Lucynko - dziękuję za miłą wizytę i za to, że odnalazłaś mój wątek. Najbardziej za to, że znalazłaś dla siebie coś tutaj ciekawego.

Wszystkim Wam serdecznie dziękuję za wizyty. Jako, że zaczęłam już wcześniej te porządki w roślinach, czas przedstawić kolejne, bo się obrażą i nie będą rosły porządnie. To euforbie, ale pozostały mi w zasadzie tylko te rosnące na Madagaskarze. Zacznę może od tych największych "pijaczek":

Euphorbia milii:
Obrazek

Euphorbia milii cristata:
Obrazek

Euphorbia milii v. roseana, Madagascar, ZOMBITSE
Obrazek

Kolejna Euphorbia milii, ale że zimą niemal ją straciłam, wsadziłam do mnożarki i eksperymentalnie prowadzę ją w lawie. O dziwo, zaczęła się "puszczać", ale w majciochy, czy ma korzonki, jeszcze jej nie zaglądałam:
Obrazek

Euphorbia viquieri z grudniowego wysiewu już wygląda tak:
Obrazek

Euphorbia capmanambatoensis:
Obrazek

Euphorbia retrospina:
Obrazek

Euphorbia lophogona - jeszcze nie odkurzona, ale na prysznic jeszcze za wcześnie:
Obrazek

i Euphorbia leuconeura - coś słabo co roku przybywa, ale przybywa i to się liczy ;:306
Obrazek

Mam nadzieję, że spodobały się Wam i te roślinki. Serdecznie pozdrawiam po raz pierwszy wiosennie!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Oczywiście, że się spodobały. Mało kto ma takie dziwadła jak Ty :D
Czekam, co z tego czajenia się hoi do kwitnienia wyniknie ;:204
Monika