Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

Helenko, ciągoty jak najbardziej popieram, choć skłaniam się ku hostom, kanny miałam w tamtym roku i wszystko pięknie, ale trzeba je później wykopać, a ja za leniwa jestem. :roll:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Helios pisze:;:3
Mariolu - zawiodłam się ;:219 Liczyłam na cięty komentarz odnośnie maszyny do szycia, a tu proszę, nazwa krzewuszki, kwiaty bergenii, itp. :;230 Co się z tymi ludźmi porobiło w tych ogrodach :shock:
A niech to .... ;:oj
Nie wiedziałam, że powinnam Cię wyśmiać :;230 czy cóś ;:oj
Lubię szyć i maszynę ( tę samą ) posiadam od 41 :oops: ( cholera, jaka ja stara ) lat. A szyć tak lubię jak nie potrafię :;230
Ale knocę z pasją :;230
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

...byłam a tu zdjecia wieczornego brak.... :(
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Beatko, witam i zaraz biegnę do Ciebie, bo chyba różami mi powiało :lol: Wykopywanie kann, to jeden z nielicznych, ogrodowych obowiązków mojego M :;230

Mariolu - od razu poczułam się raźniej, bo już myślałam, że ktoś się podszył pod Twój link :;230
To moja druga maszyna do szycia, nowoczesna, elektroniczna, a co, mnie się też należy ;:108 Widzę, że Ty już w dzieciństwie próbowałaś szyć :shock: Bo jakby nie liczyć, mój Łucznik (emeryt) ma tyle samo lat, co moja córcia, czyli 34, no ale lata swoje to ja już miałam kupując tę maszynę... tudzież zostając mamą :;230

Dzisiaj, zgodnie z zapowiedzią był dzień kulinarny. Obrazek Ufff, 38 słoiczków dżemu truskawkowego stanęło rzędem.

W międzyczasie udało mi się eksmitować trochę chwastów, choć po deszczach rosną jak na drożdżach. :evil: Bergenia trafiła na swoje miejsce.

Przyglądam się swoim rabatkom i roślinkom i widzę jak okrutny miszmasz mam w ogrodzie. Powoli, w tajemnicy przed eMem powstaje lista roślin do przesadzenia ;:131 Muszę ta koniecznie jakos doprowadzić do porządku. ;:218

Troszkę obrazków z mojego ogrodu. Kiepskawe te moje fotki, ale uczę się. :oops:

Na początek, oczywiście różyczki, kwitnące pierwszy raz. Może tym "NN" uda się nadać imiona?

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I przy okazji "kawałek" ostróżki. :wink:

Obrazek Obrazek

Co prawda moje hosty i żurawki są jeszcze mizerniutkie, ale nie mogę się oprzeć chęci pokazania niektórych :lol:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Chyba za mocno się rozmachałam. :oops:

Przepraszam, tylko jedna fotka jeszcze. Ledwie toto od ziemi odrosło, a pęd, taki, że hej :shock: Obrazek
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach, hosty i żurawki bardzo lubię :D
I jednoczę się z Tobą w kwestii przesadzania...lista rośnie...a co gorsza problem nie dotyczy wyłącznie drobnych kwiatków i krzaczków, lecz figuruje na niej - bagatelka - spory tulipanowiec, czerwony klonik, świdośliwa, 2 forsycje...i to bynajmniej nie koniec ;:oj
Na szczęście M lubi przesadzać i ma nawet w tej dziedzinie spore sukcesy - sukcesywnie przesadził przez ostatnie dwa lata w sumie chyba ponad 10 ogromnych, 10-letnich jałowców kolumnowych, które nie miały prawa tego przeżyć, ale...mają się dobrze (oprócz jednego).
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po prostu, bez komentarza: Obrazek
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

U mnie tak samo ;:185 A miało być tak pięknie ;:224
Róże masz prześliczne ;:oj
Kocham te kwiaty najbardziej na świecie. Są takie dostojne i zalotne jednocześnie ... Moja pragmatyczna dusza wymięka ...
A ja zamiast roślin składam kasę na wychodek bo z tym ekologicznym-turystycznym to tylko zawracanie głowy ( a właściwie nie głowy ... :oops: ). ;:222
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu - marzy Ci się coś takiego? Obrazek
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit róże zdrowe jak Ty to robisz? śliczne ;:138
...oj tam misz- masz też jest piękny -naturalny...nie wszystko musi być pod linijkę... :) hosty już i u mnie zaczynają kwitnąć...
a wychodek :;230 ;:215
...o nie pada idę w mój misz- masz... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w rozpogodzony wczesny wieczór. Obrazek Nie wiecie co to jest? Już objaśniam.

To jest słoneczko (Helios), które co prawda znużone walką z chmurami, udaje się już na spoczynek.

Wierze głęboko, że jutro wypoczęte, będzie nam pięknie świeciło. ;:173

Dzisiaj ważny dzień i ważna data: 15 czerwca 2012 roku.

M rozpoczął budowę grillo-wędzarni, dawno obiecanej. Jest bardzo pracowity, z jednym małym zastrzeżeniem. Wszystko wlecze się w czasie i nigdy nie ma pewności, w której pięciolatce będzie skończone. ;:224

Jako anegdotę rodzinną opowiadam historię o meblach i uchwytach. W czasach głębokiego PRL-u, na początku małżeństwa, udało się nam nabyć tzw. meblościankę.
Była paskudna, wymyśliłam, że dodanie uchwytów podniesie jej walory estetyczne. M przytaknął i uchwyty zostały nabyte. ;:333

Mijały miesiące, lata, dziesięciolecia...... Meble wraz z nami objechały pół Polski, uchwyty też. W trzecim miejscu zamieszkania udało się nam kupić nowe meble.
Stare zostały sprzedane, a nabywca jako gratis otrzymał zupełnie nowiutkie, oryginalnie zapakowane uchwyty. ;:1

Coby więc lubego zmotywować, postanowiłam prowadzić kronikę budowy i to właśnie publicznie, na forum, w tym wątku. ;:108 M został lojalnie o tym poinformowany.

Odsłona pierwsza:

Obrazek Obrazek Obrazek

:wit
Ogród Heleny cz.3
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Helenko powiedz M ,że będę mu kibicowała ;:108 Ja mam obiecaną już od 2 lat.W tym roku M chciał postawić beczkę,aby móc mięska wędzić :;230 Stwierdziłam,że prowizorki nigdy.Wtedy to już bym się wcale grillo-wędzarni nie doczekała ;:224
Awatar użytkownika
momotkab
200p
200p
Od: 22 mar 2012, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kibicuje twojemu M , mojego ciagle nie moge przekonac do murowanego grila moze zdradzisz przepis jak urobic meza
BASIA
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Helenko róże piękne , żurawki widzę ,że wlazły Ci w serducho ....i hościaki , to było do przewidzenia ;:130 Grillo-wedzarnia , ech , ach ...ale będzie pysznie ...własne męsiwa ;:173
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, liczę na Was ;:173 Nie tylko powiem, że mu kibicujecie, ja go posadzę przed kompem, albo co najmniej będę czytać na głos :;230 :;230 :;230

Ewuniu - prowizorka to też specjalność mojego M. Wyobraź sobie, że wiosną ubiegłego roku, zrobił taką właśnie prowizoryczną wędzarnię :roll:
Byłam przekonana, ze tak już zostanie. Okazało się, że budowla stoi na linii płotu, oddzielającego warzywnik!

Basiu - witaj. Zapraszam do mojego ogrodu, no i oczywiście na ... wędzonki. :;230
Pierwszy powód zmotywowania mojego eMa już znasz.
Drugi, to kwestia grilla. Stary nadawał się na złom. Będąc w markecie, wybrałam taki najdroższy model i zdecydowanie oświadczyłam, że nie ma wyjścia i trzeba kupić, bo ... ten planowany, murowany... to chyba nie tak prędko ;:224 Grilla nie kupiliśmy. :uszy

Dorotko, gdybym zaczęła wyliczać, co mi wlazło w serducho, to i serce bawołu okazałoby się za małe. :;230 A własne wędlinki, dobra rzecz. Wolę kawałek zapeklowanego i odparzonego mięska od wszelkich szynek i polędwic oferowanych w sklepach.
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heleno nie masz litości dla swojegoM żeby tak publicznie :;230 trzymam kciuki ...oby poszło dobrze ;:215
...masz zdolnegoM... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”