Jeszcze raz od początku
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeszcze raz od początku
Mnie bergenia nigdy nie zaszczyciła żadnym kwiatem tak więc nie wiem jaki mają kolor 

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Gosiu - to one potrafią być takie wredne? Zamierzam posadzić ją w półcieniu, zobaczymy, co ona na to

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3

Ogród Heleny cz.3
- 
				Keetee
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Helenko mnie jak Ruda wyganiali z meczu , ponoć przeze mnie ten gol Rosjan, no gdzie jak ......  Ale dobrze sie skończyło ....uffff
 Ale dobrze sie skończyło ....uffff
Bergenia u mojej koleżanki kwitnie przepieknie i obficie....u mnie tez jeszcze nie zakwitła

Ale dobrze sie skończyło ....uffff
 Ale dobrze sie skończyło ....uffffBergenia u mojej koleżanki kwitnie przepieknie i obficie....u mnie tez jeszcze nie zakwitła

- Helios

Dorotko - to już wiem skąd ten szmatławy gol

Może na następny mecz niech Cię zamkną w jakieś ciemnej i dźwiękoszczelnej komórce

U mnie szaro, buro i ponuro...

Nie pozostaje nic innego jak wyciągnąć maszynę do szycia, córcia coś tam zostawiła do skrócenia.

Jak ja tego nie lubię.......

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3

Ogród Heleny cz.3
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...jesteś też szwaczką  zdolna kobitka...a ja moją maszynę oddałam siostrze tak lubiłam szyć
 zdolna kobitka...a ja moją maszynę oddałam siostrze tak lubiłam szyć  

..roże masz śliczne zdrowe,moje chorują mszyce szaleja,mimo oprysków nawet i topsinem na grzyba..nie wiem co dzieje się..
pączki zaschnięte u nie których...a dzisiaj po deszczu to już będzie masakra... chwasty.

..roże masz śliczne zdrowe,moje chorują mszyce szaleja,mimo oprysków nawet i topsinem na grzyba..nie wiem co dzieje się..
pączki zaschnięte u nie których...a dzisiaj po deszczu to już będzie masakra... chwasty.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Bergenia kwitnie różowo. Ma kwiaty podobne do host - nie mam zdania co do ich urody. Podobno nie to ładne, co ładne tylko co się komu podoba   

A krzewuszka nazywa się Wejgela cudowna - karminowa. Niezła nazwa co ? Mam taką samą - śliczna jest ale trzeba ją trzymać krótko przy pysku bo rozrasta się mocno i niechlujnie 

U mnie lało do południa. Na jutro prognoza zachęcająca do rycia w ziemi - zamieniamy się w krety ( ja już jestem przyślepa )
 )

A krzewuszka nazywa się Wejgela cudowna - karminowa. Niezła nazwa co ? Mam taką samą - śliczna jest ale trzeba ją trzymać krótko przy pysku bo rozrasta się mocno i niechlujnie

U mnie lało do południa. Na jutro prognoza zachęcająca do rycia w ziemi - zamieniamy się w krety ( ja już jestem przyślepa
 )
 )- Helios

Misiu - nie zapeszyć, ale nam się jakoś udało "uciec" przed mszycami. Nie wiem, czy trafiliśmy z terminem oprysków, czy jej po prostu u mnie nie ma. W ubiegłym roku było znacznie gorzej.

Dla równowagi, nieustająco trwa walka z kretami, sukcesy żałosne

Trochę odpuściły rabatom kwiatowym, za to sprawdzają poprawność uprawy warzyw. Kpią z nas w żywe oczy
 Trochę odpuściły rabatom kwiatowym, za to sprawdzają poprawność uprawy warzyw. Kpią z nas w żywe oczy  
Mariolu - zawiodłam się
 Liczyłam na cięty komentarz odnośnie maszyny do szycia, a tu proszę, nazwa krzewuszki, kwiaty bergenii, itp.
  Liczyłam na cięty komentarz odnośnie maszyny do szycia, a tu proszę, nazwa krzewuszki, kwiaty bergenii, itp.  Co się z tymi ludźmi porobiło w tych ogrodach
  Co się z tymi ludźmi porobiło w tych ogrodach  
 Jak widzisz, kretów Ci u mnie dostatek, może lepiej przyjemniejsza forma, one też potrafią ryć

Ogród Heleny cz.3

Ogród Heleny cz.3
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Heleno podglądnęłam Twoje kwiatki z rana -przy kawie .Oglądam jeszcze raz przy herbatce czerwonej .Masz ładnie i kolorowo mimo nadmiaru kretów .A i jeszcze jeden szykuje się do rycia  

doniczkowe , prace mojej córki  ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .

Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- 
				Keetee
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Helenko witaj porannie   

Wiesz ja lubię bergenie , nawet te same liściory ,ładnie wygladają w kompozycjach bylinowych , ale fajna jest bergenia wariegata , o dwukolorowych liściach

Wiesz ja lubię bergenie , nawet te same liściory ,ładnie wygladają w kompozycjach bylinowych , ale fajna jest bergenia wariegata , o dwukolorowych liściach

- Helios

Dorotko - ja jako ogrodniczka z dwuletnim stażem w zawodzie, większość informacji sprzedających przyjmuję w dobrej wierze. Skutki tego są czasami bardzo zaskakujące

Rośliny o pięknych i dużych liściach bardzo mi się podobają, stąd może te moje ciągoty do kann i host.

Ogród Heleny cz.3

Ogród Heleny cz.3
Helenko, ciągoty jak najbardziej popieram, choć skłaniam się ku hostom, kanny miałam w tamtym roku i wszystko pięknie, ale trzeba je później wykopać, a ja za leniwa jestem. 

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
A niech to ....Helios pisze:
Mariolu - zawiodłam sięLiczyłam na cięty komentarz odnośnie maszyny do szycia, a tu proszę, nazwa krzewuszki, kwiaty bergenii, itp.
Co się z tymi ludźmi porobiło w tych ogrodach

Nie wiedziałam, że powinnam Cię wyśmiać
 czy cóś
  czy cóś   
 Lubię szyć i maszynę ( tę samą ) posiadam od 41
 ( cholera, jaka ja stara ) lat.  A szyć tak lubię jak nie potrafię
  ( cholera, jaka ja stara ) lat.  A szyć tak lubię jak nie potrafię   
 Ale knocę z pasją

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...byłam a tu zdjecia wieczornego brak.... 

- Helios

Beatko, witam i zaraz biegnę do Ciebie, bo chyba różami mi powiało
 Wykopywanie kann, to jeden z nielicznych, ogrodowych obowiązków mojego M
  Wykopywanie kann, to jeden z nielicznych, ogrodowych obowiązków mojego M  
 Mariolu - od razu poczułam się raźniej, bo już myślałam, że ktoś się podszył pod Twój link

To moja druga maszyna do szycia, nowoczesna, elektroniczna, a co, mnie się też należy
 Widzę, że Ty już w dzieciństwie próbowałaś szyć
  Widzę, że Ty już w dzieciństwie próbowałaś szyć  Bo jakby nie liczyć, mój Łucznik (emeryt) ma tyle samo lat, co moja córcia, czyli 34, no ale lata swoje to ja już miałam kupując tę maszynę... tudzież zostając mamą
  Bo jakby nie liczyć, mój Łucznik (emeryt) ma tyle samo lat, co moja córcia, czyli 34, no ale lata swoje to ja już miałam kupując tę maszynę... tudzież zostając mamą   
 Dzisiaj, zgodnie z zapowiedzią był dzień kulinarny.
 Ufff, 38 słoiczków dżemu truskawkowego stanęło rzędem.
 Ufff, 38 słoiczków dżemu truskawkowego stanęło rzędem. W międzyczasie udało mi się eksmitować trochę chwastów, choć po deszczach rosną jak na drożdżach.
 Bergenia trafiła na swoje miejsce.
  Bergenia trafiła na swoje miejsce.Przyglądam się swoim rabatkom i roślinkom i widzę jak okrutny miszmasz mam w ogrodzie. Powoli, w tajemnicy przed eMem powstaje lista roślin do przesadzenia
 Muszę ta koniecznie jakos doprowadzić do porządku.
  Muszę ta koniecznie jakos doprowadzić do porządku.  
 Troszkę obrazków z mojego ogrodu. Kiepskawe te moje fotki, ale uczę się.

Na początek, oczywiście różyczki, kwitnące pierwszy raz. Może tym "NN" uda się nadać imiona?
I przy okazji "kawałek" ostróżki.

Co prawda moje hosty i żurawki są jeszcze mizerniutkie, ale nie mogę się oprzeć chęci pokazania niektórych

Chyba za mocno się rozmachałam.

Przepraszam, tylko jedna fotka jeszcze. Ledwie toto od ziemi odrosło, a pęd, taki, że hej

Ogród Heleny cz.3

Ogród Heleny cz.3
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ach, hosty i żurawki bardzo lubię  

I jednoczę się z Tobą w kwestii przesadzania...lista rośnie...a co gorsza problem nie dotyczy wyłącznie drobnych kwiatków i krzaczków, lecz figuruje na niej - bagatelka - spory tulipanowiec, czerwony klonik, świdośliwa, 2 forsycje...i to bynajmniej nie koniec 

Na szczęście M lubi przesadzać i ma nawet w tej dziedzinie spore sukcesy - sukcesywnie przesadził przez ostatnie dwa lata w sumie chyba ponad 10 ogromnych, 10-letnich jałowców kolumnowych, które nie miały prawa tego przeżyć, ale...mają się dobrze (oprócz jednego).

I jednoczę się z Tobą w kwestii przesadzania...lista rośnie...a co gorsza problem nie dotyczy wyłącznie drobnych kwiatków i krzaczków, lecz figuruje na niej - bagatelka - spory tulipanowiec, czerwony klonik, świdośliwa, 2 forsycje...i to bynajmniej nie koniec

Na szczęście M lubi przesadzać i ma nawet w tej dziedzinie spore sukcesy - sukcesywnie przesadził przez ostatnie dwa lata w sumie chyba ponad 10 ogromnych, 10-letnich jałowców kolumnowych, które nie miały prawa tego przeżyć, ale...mają się dobrze (oprócz jednego).
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki

Moje wątki

Pozdrawiam wiosennie
 Pozdrawiam wiosennie