Jeszcze raz od początku
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jeszcze raz od początku
Mnie bergenia nigdy nie zaszczyciła żadnym kwiatem tak więc nie wiem jaki mają kolor 

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Gosiu - to one potrafią być takie wredne? Zamierzam posadzić ją w półcieniu, zobaczymy, co ona na to

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Helenko mnie jak Ruda wyganiali z meczu , ponoć przeze mnie ten gol Rosjan, no gdzie jak ......
Ale dobrze sie skończyło ....uffff
Bergenia u mojej koleżanki kwitnie przepieknie i obficie....u mnie tez jeszcze nie zakwitła

Bergenia u mojej koleżanki kwitnie przepieknie i obficie....u mnie tez jeszcze nie zakwitła

- Helios

Dorotko - to już wiem skąd ten szmatławy gol

Może na następny mecz niech Cię zamkną w jakieś ciemnej i dźwiękoszczelnej komórce

U mnie szaro, buro i ponuro...

Nie pozostaje nic innego jak wyciągnąć maszynę do szycia, córcia coś tam zostawiła do skrócenia.

Jak ja tego nie lubię.......

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...jesteś też szwaczką
zdolna kobitka...a ja moją maszynę oddałam siostrze tak lubiłam szyć
..roże masz śliczne zdrowe,moje chorują mszyce szaleja,mimo oprysków nawet i topsinem na grzyba..nie wiem co dzieje się..
pączki zaschnięte u nie których...a dzisiaj po deszczu to już będzie masakra... chwasty.

..roże masz śliczne zdrowe,moje chorują mszyce szaleja,mimo oprysków nawet i topsinem na grzyba..nie wiem co dzieje się..
pączki zaschnięte u nie których...a dzisiaj po deszczu to już będzie masakra... chwasty.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Bergenia kwitnie różowo. Ma kwiaty podobne do host - nie mam zdania co do ich urody. Podobno nie to ładne, co ładne tylko co się komu podoba
A krzewuszka nazywa się Wejgela cudowna - karminowa. Niezła nazwa co ? Mam taką samą - śliczna jest ale trzeba ją trzymać krótko przy pysku bo rozrasta się mocno i niechlujnie
U mnie lało do południa. Na jutro prognoza zachęcająca do rycia w ziemi - zamieniamy się w krety ( ja już jestem przyślepa
)

A krzewuszka nazywa się Wejgela cudowna - karminowa. Niezła nazwa co ? Mam taką samą - śliczna jest ale trzeba ją trzymać krótko przy pysku bo rozrasta się mocno i niechlujnie

U mnie lało do południa. Na jutro prognoza zachęcająca do rycia w ziemi - zamieniamy się w krety ( ja już jestem przyślepa

- Helios

Misiu - nie zapeszyć, ale nam się jakoś udało "uciec" przed mszycami. Nie wiem, czy trafiliśmy z terminem oprysków, czy jej po prostu u mnie nie ma. W ubiegłym roku było znacznie gorzej.

Dla równowagi, nieustająco trwa walka z kretami, sukcesy żałosne

Mariolu - zawiodłam się

Jak widzisz, kretów Ci u mnie dostatek, może lepiej przyjemniejsza forma, one też potrafią ryć

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- grazka2211
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Heleno podglądnęłam Twoje kwiatki z rana -przy kawie .Oglądam jeszcze raz przy herbatce czerwonej .Masz ładnie i kolorowo mimo nadmiaru kretów .A i jeszcze jeden szykuje się do rycia 

doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
Helenko witaj porannie
Wiesz ja lubię bergenie , nawet te same liściory ,ładnie wygladają w kompozycjach bylinowych , ale fajna jest bergenia wariegata , o dwukolorowych liściach

Wiesz ja lubię bergenie , nawet te same liściory ,ładnie wygladają w kompozycjach bylinowych , ale fajna jest bergenia wariegata , o dwukolorowych liściach

- Helios

Dorotko - ja jako ogrodniczka z dwuletnim stażem w zawodzie, większość informacji sprzedających przyjmuję w dobrej wierze. Skutki tego są czasami bardzo zaskakujące

Rośliny o pięknych i dużych liściach bardzo mi się podobają, stąd może te moje ciągoty do kann i host.

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
Helenko, ciągoty jak najbardziej popieram, choć skłaniam się ku hostom, kanny miałam w tamtym roku i wszystko pięknie, ale trzeba je później wykopać, a ja za leniwa jestem. 

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
A niech to ....Helios pisze:![]()
Mariolu - zawiodłam sięLiczyłam na cięty komentarz odnośnie maszyny do szycia, a tu proszę, nazwa krzewuszki, kwiaty bergenii, itp.
Co się z tymi ludźmi porobiło w tych ogrodach
![]()

Nie wiedziałam, że powinnam Cię wyśmiać

Lubię szyć i maszynę ( tę samą ) posiadam od 41

Ale knocę z pasją

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...byłam a tu zdjecia wieczornego brak.... 

- Helios

Beatko, witam i zaraz biegnę do Ciebie, bo chyba różami mi powiało

Mariolu - od razu poczułam się raźniej, bo już myślałam, że ktoś się podszył pod Twój link

To moja druga maszyna do szycia, nowoczesna, elektroniczna, a co, mnie się też należy

Dzisiaj, zgodnie z zapowiedzią był dzień kulinarny.

W międzyczasie udało mi się eksmitować trochę chwastów, choć po deszczach rosną jak na drożdżach.

Przyglądam się swoim rabatkom i roślinkom i widzę jak okrutny miszmasz mam w ogrodzie. Powoli, w tajemnicy przed eMem powstaje lista roślin do przesadzenia

Troszkę obrazków z mojego ogrodu. Kiepskawe te moje fotki, ale uczę się.

Na początek, oczywiście różyczki, kwitnące pierwszy raz. Może tym "NN" uda się nadać imiona?
I przy okazji "kawałek" ostróżki.

Co prawda moje hosty i żurawki są jeszcze mizerniutkie, ale nie mogę się oprzeć chęci pokazania niektórych

Chyba za mocno się rozmachałam.

Przepraszam, tylko jedna fotka jeszcze. Ledwie toto od ziemi odrosło, a pęd, taki, że hej

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ach, hosty i żurawki bardzo lubię
I jednoczę się z Tobą w kwestii przesadzania...lista rośnie...a co gorsza problem nie dotyczy wyłącznie drobnych kwiatków i krzaczków, lecz figuruje na niej - bagatelka - spory tulipanowiec, czerwony klonik, świdośliwa, 2 forsycje...i to bynajmniej nie koniec
Na szczęście M lubi przesadzać i ma nawet w tej dziedzinie spore sukcesy - sukcesywnie przesadził przez ostatnie dwa lata w sumie chyba ponad 10 ogromnych, 10-letnich jałowców kolumnowych, które nie miały prawa tego przeżyć, ale...mają się dobrze (oprócz jednego).

I jednoczę się z Tobą w kwestii przesadzania...lista rośnie...a co gorsza problem nie dotyczy wyłącznie drobnych kwiatków i krzaczków, lecz figuruje na niej - bagatelka - spory tulipanowiec, czerwony klonik, świdośliwa, 2 forsycje...i to bynajmniej nie koniec

Na szczęście M lubi przesadzać i ma nawet w tej dziedzinie spore sukcesy - sukcesywnie przesadził przez ostatnie dwa lata w sumie chyba ponad 10 ogromnych, 10-letnich jałowców kolumnowych, które nie miały prawa tego przeżyć, ale...mają się dobrze (oprócz jednego).
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki