I jak przyszłościowo.... Dla mnie bomba, niby tylko młode roślinki i listki ale bardzo się podobają.
Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni
Pięknie, pięknie, pięknie!
I jak przyszłościowo.... Dla mnie bomba, niby tylko młode roślinki i listki ale bardzo się podobają.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lucynko, Mieczysławie, Małgosiu, Martuś, Kasiu, Henryku - dzięki serdeczne!
Lucy - problem w tym, że nie bardzo chcę mieć kolejne drobnolistne, to była zaplanowana selekcja
Chciałabym, aby te właśnie rozrosły się na tyle, by były zdrowe i ładne, i to mi wystarczy. Na razie
A jak będą ładnie rosły, to wiesz przecież, więc lepiej trzymaj kciuki
Mieczysławie - dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że teraz się z nimi uda. Tyle, że na tym zdjęciu to nie parapet, a półka naokienna, zdjęcie robione z drabiny, gdy stałam przy mnożarce
Szeroka na tyle, by zmieściły się swobodnie dwa rzędy doniczek i chociaż wyleci stamtąd parasitica, to reszta będzie musiała dopasować się do miejsca. Zresztą, oby rosły zdrowo i cieszyły oko, miejsce się zawsze znajdzie. Zawsze też mogę dorobić półkę szerszą, także z tym to nie problem. Ważne, by rosły, bo naprawdę są śliczne - jak klejnociki, i to że są u mnie, wielbicielki patelni liściowych, to wyłącznie Twoja zasługa Mieczysławie 
Małgosiu - prawda...? Wystarczy zerknąć na starsze okazy, a normalnie serce topnieje
Jedna już się ukorzeniła, drugiej jeszcze w lawie nie grzebałam 
Marta - dzięki Kochana! Mam nadzieję, że pokażesz i swoje w końcu
Kasiu - wzięło i popatrz, trwa!
I już dwa lata będzie
Dżungla to raczej nie, ale mają cały pokój na to. Niech tylko rosną, a ja się straszliwie cieszę, że zwalniam Ci miejsce 
Henryku - prawda...? Nikt ich tak pięknie nie zaprezentował jak Mieczysław, to jak miałam nie ulec
Lucy - problem w tym, że nie bardzo chcę mieć kolejne drobnolistne, to była zaplanowana selekcja
Mieczysławie - dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że teraz się z nimi uda. Tyle, że na tym zdjęciu to nie parapet, a półka naokienna, zdjęcie robione z drabiny, gdy stałam przy mnożarce
Małgosiu - prawda...? Wystarczy zerknąć na starsze okazy, a normalnie serce topnieje
Marta - dzięki Kochana! Mam nadzieję, że pokażesz i swoje w końcu
Kasiu - wzięło i popatrz, trwa!
Henryku - prawda...? Nikt ich tak pięknie nie zaprezentował jak Mieczysław, to jak miałam nie ulec
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Chyba może wiempiasek pustyni pisze: A jak będą ładnie rosły, to wiesz przecież, więc lepiej trzymaj kciuki![]()
Nawiasem mówiąc - tez mam Matyldzię, ale jak by zestawić Twoją i moją, to atak śmiechu murowany! I to ze względu na wygląd mojej oczywiście
- piasek pustyni

Oj wiesz, wiesz
Wychodzę z żałożenia, że jak się człek roślinami dzieli, lepiej rosną. Rośliny, nie ludzie
Ale na razie muszą się ukorzenić.
Dziękuję, że się hoje spodobały. Jak wspomniałam, jestem po remanencie również hojek. Bez strat się nie obeszło, niektórym dawałam mniej wody niż powinnam, stąd te uzupełnianie zbiorku. Znaczna jednak część przetrwała, i w tej chwili co i raz zauważam, że podejmują wzrost.
W takim razie, w oczekiwaniu na kolejne nowości, proponuję kilka zdjęć "porównawczych". Wybrałam te, które urosły najbardziej. Po lewej: hoje w stanie zakupienia (czyli zazwyczaj ubiegły rok), po prawej - stan na dziś (konkretnie na czwartek, ale chodzi o teraźniejszość). Miłego oglądania
hoja aldrichii 'Christmas Island'

hoja bella

hoja bicolor

hoja carnosa splash

hoja carnosa variegata

hoja coriacea

hoja fitchii CHF 6

hoja fungii
hoja glabra

hoja globulosa
hoja 'Golden Eye'
hoja incrassata
hoja lacunosa
hoja latifolia - tej akurat było więcej, ale mam przecież małą kotkę, która lubiła sprawdzać roślinki. Teraz się trochę oduczyła, ale w efekcie jej upodobań druga para liści się ukorzenia osobno. Niemniej i tak to cudo wygląda tak:
hoja loyceandrewsiana puściła grubego wąsa:
hoja motoskei
hoja pubicalyx - właściwie do dziś nie znam jej nazwy, bo coś tam w postaci "Sunshine" było jeszcze, ale już nie pamiętam. To jedna z pierwszych u mnie, różnica w ciągu dwóch lat:
hoja pubicalyx 'Silver Pink'
hoja pubicalyx splash leaves
hoja quinquenervia
hoja sp. Bogor
hoja surigaoensis
i hoja vittelina (???) - też jedna ze starszych, konkretnie od Iwony. Niestety, nazwy dokładnie nie pamiętam, jeśli ktoś może zweryfikować, to byłabym wdzięczna. Kołkowała dwa lata, dopiero teraz raczyła puścić wąsa:
Oj, mam nadzieję, że ten pokaz Was nie znudził. Mnie one bardzo cieszą, bo to jest właściwie wzrost w ubiegłym roku, teraz się dopiero rusza też kilka innych. Mam też już swój parapet zapełniony tak, jak chciałam. Ze względu na półki naokienne, okno właściwie składa się z czterech części. Jedna z nich już jest zapełniona tak, jak chciałam, czyli tak:

I podobnie mają wyglądać pozostałe części. Jedna na te drobnolistne w stanie wyjściowym już pokazana wcześniej. Reszta czeka na zapełnienie
Miłego weekendu Wam życzę i z góry dziękuję za wizyty!
Ale na razie muszą się ukorzenić.
Dziękuję, że się hoje spodobały. Jak wspomniałam, jestem po remanencie również hojek. Bez strat się nie obeszło, niektórym dawałam mniej wody niż powinnam, stąd te uzupełnianie zbiorku. Znaczna jednak część przetrwała, i w tej chwili co i raz zauważam, że podejmują wzrost.
W takim razie, w oczekiwaniu na kolejne nowości, proponuję kilka zdjęć "porównawczych". Wybrałam te, które urosły najbardziej. Po lewej: hoje w stanie zakupienia (czyli zazwyczaj ubiegły rok), po prawej - stan na dziś (konkretnie na czwartek, ale chodzi o teraźniejszość). Miłego oglądania
hoja aldrichii 'Christmas Island'

hoja bella

hoja bicolor

hoja carnosa splash

hoja carnosa variegata

hoja coriacea

hoja fitchii CHF 6

hoja fungii
hoja glabra

hoja globulosa
hoja 'Golden Eye'
hoja incrassata
hoja lacunosa
hoja latifolia - tej akurat było więcej, ale mam przecież małą kotkę, która lubiła sprawdzać roślinki. Teraz się trochę oduczyła, ale w efekcie jej upodobań druga para liści się ukorzenia osobno. Niemniej i tak to cudo wygląda tak:
hoja loyceandrewsiana puściła grubego wąsa:
hoja motoskei
hoja pubicalyx - właściwie do dziś nie znam jej nazwy, bo coś tam w postaci "Sunshine" było jeszcze, ale już nie pamiętam. To jedna z pierwszych u mnie, różnica w ciągu dwóch lat:
hoja pubicalyx 'Silver Pink'
hoja pubicalyx splash leaves
hoja quinquenervia
hoja sp. Bogor
hoja surigaoensis
i hoja vittelina (???) - też jedna ze starszych, konkretnie od Iwony. Niestety, nazwy dokładnie nie pamiętam, jeśli ktoś może zweryfikować, to byłabym wdzięczna. Kołkowała dwa lata, dopiero teraz raczyła puścić wąsa:
Oj, mam nadzieję, że ten pokaz Was nie znudził. Mnie one bardzo cieszą, bo to jest właściwie wzrost w ubiegłym roku, teraz się dopiero rusza też kilka innych. Mam też już swój parapet zapełniony tak, jak chciałam. Ze względu na półki naokienne, okno właściwie składa się z czterech części. Jedna z nich już jest zapełniona tak, jak chciałam, czyli tak:

I podobnie mają wyglądać pozostałe części. Jedna na te drobnolistne w stanie wyjściowym już pokazana wcześniej. Reszta czeka na zapełnienie
Miłego weekendu Wam życzę i z góry dziękuję za wizyty!
Parapet hojowy-boski:), półki naokienne bardzo praktyczne.
I niech dalej tak wspanaile hoje puszczają pędy i przyrastają w młode listki
I niech dalej tak wspanaile hoje puszczają pędy i przyrastają w młode listki
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Widać różnicę w wielkości i jakości roślin. Piękne!
Do tego patrzę i widzę takie ciekawe roślinki że ho, ho...
Jeśli tylko mogę coś zasugerować to abyś hoja bella puściła luźno z drabinki, ona najlepiej rośnie (i wygląda) jak rośnie i spada w dół. Nie tylko ja to spraktykowałem...
Do tego patrzę i widzę takie ciekawe roślinki że ho, ho...
Jeśli tylko mogę coś zasugerować to abyś hoja bella puściła luźno z drabinki, ona najlepiej rośnie (i wygląda) jak rośnie i spada w dół. Nie tylko ja to spraktykowałem...
- piasek pustyni

Pati, Henryk, dzięki!
A to dlatego ona tak uparcie lezie w dół, no popatrz... A ja ją przymuszam!
Chciałam co prawda, aby obrosła nieco tę drabinkę, ale coś wymyślę dla niej. Dzięki 
A to dlatego ona tak uparcie lezie w dół, no popatrz... A ja ją przymuszam!
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Moja diagnoza dla Opiekunki hoj, brzmi jednoznacznie:
to jest "zaawansowany nałóg" i żadna terapia "odwykowa" tu już nie jest w stanie nic zdziałać
. Takie uzależnienie popieram
i niech się dalej rozwija !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- piasek pustyni

Dobre!
Taaak, tu już nie ma co się z tym kryć, Mieczysławie
I masz rację - niech się rozwija ku uciesze mojej i mam nadzieję Waszej 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
ojoj widać jak im u Ciebie dobrze....różnica wielka 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ale nacieszyłam oczu u twoich cudeniek.
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Żanett-ko
Wspaniała mega kolekcja hoj
i to co lubię-multum zdjęć i ciekawych ujęć
-tak trzymaj
Pozdrówka.
Wspaniała mega kolekcja hoj
Pozdrówka.
- Malachitek
- 1000p

- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Nawet nie wiem, co tu napisać - brak słów. Pięknie ci rosną, chociaż z drugiej strony, tobie to niemal wszystko dobrze rośnie - w końcu to u ciebie nawet patyki kwitną
Dla mnie największym zaskoczeniem jest H. fungii. Zawsze miałam ją za taką dość zwykłą, ale jednak ma w sobie urok, zwłaszcza taka wyrośnięta.
Parapet na mnie zawsze robi wrażenie!
Dla mnie największym zaskoczeniem jest H. fungii. Zawsze miałam ją za taką dość zwykłą, ale jednak ma w sobie urok, zwłaszcza taka wyrośnięta.
Parapet na mnie zawsze robi wrażenie!
- marta_lara
- 500p

- Od: 12 mar 2012, o 22:28
No, no niektóre to naprawdę u Ciebie poszalały!!
Zdjęcia porównawcze zawsze są super, można dostrzec to czego na co dzień nie zauważamy!! Ale u Ciebie wzrost widać gołym okiem, oby tak dalej
Zdjęcia porównawcze zawsze są super, można dostrzec to czego na co dzień nie zauważamy!! Ale u Ciebie wzrost widać gołym okiem, oby tak dalej
- piasek pustyni

Danusiu, Arku, Dorotko, Martuś - wielkie Wam i wszystkim, którzy tu wpadają dzięki
Danusiu - koniec zimy już niedługo
Arku - moje zdjęcia to nie zdjęcia, to przykładowe pokazowe obrazki. Twoje to dopiero sztuka! Ale dziękuję za przemiłe słowa
Dorotko, o właśnie, przypomniałaś mi o patykach - muszę do nich zajrzeć i Was nimi pomęczyć
Martuś, a ja chętnie bym popatrzyła, co u Ciebie i Twoich hojek
Ale skoro jesteśmy przy hojach, to się jeszcze tu zatrzymajmy. Dziś pokaże Wam krótko kilka z nich, które dotarły do mnie od Kasi (kubasi). Cudowne, duże, piękne...ach!
hoja DS-70 - tu kiepskie zdjęcie, ale wybaczcie, od wczoraj męczę się z jakimś grypskiem, a do dziś musiałam być ze wzgledów zawodowych na chodzie i tak jakoś mi to kiepsko wyszło. Ale poglądowo - widać roślinkę:

Przepiękna, przecudowna, wieeeeelka hoja sp. PNG SV 436:

hoja wayetti:

i przecudowny, wspaniały od Pati - ale z Madagaskaru - Stephanotis floribunda variegata - drugie podejście, mam nadzieję trafione, bo uwielbiam
Nie tylko za pochodzenie, ale i za całokształt:

To tak na dziś tylko tyle. Jak poczuję się nieco lepiej, zrobię zdjęcia kolejnych nowości. Tak troszkę jeszcze hojowo tu będzie, ale mam nadzieję, że to nie zniechęci Was do odwiedzin. Bardzo cieplutko pozdrawiam!
Danusiu - koniec zimy już niedługo
Arku - moje zdjęcia to nie zdjęcia, to przykładowe pokazowe obrazki. Twoje to dopiero sztuka! Ale dziękuję za przemiłe słowa
Dorotko, o właśnie, przypomniałaś mi o patykach - muszę do nich zajrzeć i Was nimi pomęczyć
Martuś, a ja chętnie bym popatrzyła, co u Ciebie i Twoich hojek
Ale skoro jesteśmy przy hojach, to się jeszcze tu zatrzymajmy. Dziś pokaże Wam krótko kilka z nich, które dotarły do mnie od Kasi (kubasi). Cudowne, duże, piękne...ach!
hoja DS-70 - tu kiepskie zdjęcie, ale wybaczcie, od wczoraj męczę się z jakimś grypskiem, a do dziś musiałam być ze wzgledów zawodowych na chodzie i tak jakoś mi to kiepsko wyszło. Ale poglądowo - widać roślinkę:

Przepiękna, przecudowna, wieeeeelka hoja sp. PNG SV 436:

hoja wayetti:

i przecudowny, wspaniały od Pati - ale z Madagaskaru - Stephanotis floribunda variegata - drugie podejście, mam nadzieję trafione, bo uwielbiam

To tak na dziś tylko tyle. Jak poczuję się nieco lepiej, zrobię zdjęcia kolejnych nowości. Tak troszkę jeszcze hojowo tu będzie, ale mam nadzieję, że to nie zniechęci Was do odwiedzin. Bardzo cieplutko pozdrawiam!