Początki nowego ogrodka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Początki nowego ogrodka

Post »

Felu, w Sobótce rzeczywiście ludzie coraz bardziej dbają o swoje domy i ogrody, mam wrażenie, że tak się dzieje w całej Polsce. Ludziom zależy na tym, żeby ładnie mieszkać, a jak już jeden właściciel zacznie n.p. malować regularnie płot i sadzić kwiaty, to sąsiad zaczyna go naśladować...Nie jest to jeszcze tak jak w ślicznych zadbanych miasteczkach austriackich czy francuskich, ale naprawdę dużo się zmieniło :lol: i to mnie bardzo cieszy :D
Cieszy mnie tez fakt, że niebawem rusza bezpośrednie połączenie lotnicze Wrocław-Paryż, więc w końcu będę mogła spędzić weekend w Paryżu, w którym już dawno nie byłam, a chętnie powrócę po latach...
Ja mam w skrzynkach begonie bulwiaste, które przechowuję przez zimę - to moje ulubione kwiaty skrzynkowe, zwłaszcza na stanowiska cieniste.
Pozdrawiam Cie cieplutko, również z nadzieją, że złota, polska jesień powróci jeszcze do naszych ogrodów :lol:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To są moje nowe kwiatki. Chryzantemę dostałam od mojego sąsiada. Tymczasem zdobi taras, ale potem przesadzę ją do gruntu tylko jeszcze nie wiem gdzie. Nie wiem też jak długo kwitnie cyklamen i czy w domu nie będzie mu zbyt ciepło. A jeśli chdzi o ananasa to odkąd zobaczłam go u Gosi, ciągle wypatrywałam go w zielonym sklepie i w końcu w sobotę znalazłam. Bardzo fajna i niewymagająca roślinka.
Obrazek Obrazek
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Felu ja mam cyklamen w gruncie :roll:
Przepiękny ananas :shock: :shock: :roll: I jaki ma duży owoc :shock:

Pozdrawiam Cię serdecznie :D
x-d-a

Post »

Felu, ja też mam cyklamenki w gruncie; wprawdzie nie takie bujne jak Twoje doniczkowe, ale to urocze maleństwa i bardzo cieszą :P

Obrazek

Miłego wieczorku :P
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, szkoda tylko, że ananas to taka krótkotrwała roślina. Jak już dojrzeje to ukorzenię go. Moze sie uda, bo to będzie prawdziwy bioananas.
Dalu, w pokoju dziennym mam już dwadzieścia dość sporych roślin, ale kwitnie tylko skrętnik, którego kwiatuszki są dość delikatne i choć liczne, to malutkie. Potrzebny był mi tu jakiś mocno kolorowy radosny akcent i cyklamen świetnie tu się znalazł.
Dalu, być może znasz od dawna tę stronę, ja odkryłam ją niedawno i znalazłam tu wiele cennych porad. http://www.hubertlejardinier.com/
Po ulewnym deszczu jest teraz piękne słoneczko i mam ochotę wyjść do ogródka. Może zrobię jakieś zdjęcie...
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, mia
  • a
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

Obrazek Obrazek

Felu ja u Ciebie pierwszy raz przyszłam z rewizytą .
Ogród młodziutki a już dużo roślin ciekawych.
Powiedz mi czy ta roślinka na zdjęciu to ogrodowa czy domowa ? Uwielbiam rośliny o bordowych liściach .
Genia
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, to sukulent i nie wiem jak zniósłby zimę. Można byłoby zaryzykować z odpowiednim zabezpieczeniem zimą. Pozostaje jednak drugi problem. Nie lubi zbyt dużo wody, więc musiałby schronić się pod jakimś zadaszeniem. Co do koloru to czytałam, że to światło powoduje czernienie liści, pozbawiony światła zielenieje.Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Felu jaki ty miałaś latem egzotyczny ogród ! :shock: Wiadomo, że dopiero po zimie w domu okaże się
w jakiej kondycji będą co niektóre roślinki. Ale jestem zachwycona twoimi szybko rosnącymi bananowcami, cycasem,
"szczotkami do butelek ", ananasik też super... a najbardziej powaliły mnie amfory ...
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy dziś popatrzyłam na zdjęcia, zdziwiłam się, że banany były latem takie małe. Obecnie najwyższy ma ponad dwa metry a te niższe są wyższe ode mnie. Wiele z egzotyki pozostało na tarasie, więc przed styczniem zabezpieczę rośliny włókniną. Tymczasem jest pochmurno (15°C), ale po południu ma być słonecznie i ciepło (20°C), świetna pogoda na pracę w ogrodzie. Do ziemi powędruje cyklamen, któremu nie jest dobrze ani w domu, ani na tarasie. Chyba generalnie nie lubi doniczki. To samo stanie się z chryzantemą, choć ona nie narzeka i jest wyjątkowo piękna, to właśnie dlatego żal , aby skończyła zbyt wcześnie doniczkowe życie. Nie wiem tylko czy z moją nogą (jeszcze niezupełnie sprawną) zdołam wykopać jakiś dołek.

Elu, miło mi bardzo, że mnie odwiedziłaś. W świecie roślin cały czas towarzyszą mi wątpliwości, nie jestem pewna czy postępuję dobrze, czy nie. A najbardziej nie lubię takich dni jak wczoraj, gdy okazuje się, iż mimo troski tracę jakąs roślinę po inwazji jakiś mikroskopijnych pajączków. Kiedy plumeria zaczęła tracić liście pomyślałam, że to normalny stan przed zimą. Wkrótce potem zobaczyłam delikatną mgiełkę pajęczynek. Zmyłam liście, spryskałam specjalnym środkiem zwalczającym te owady( nie wiem jak one się nazywają po polsku), odizolowałam od innych roślin, przeniosłam do chłodniejszego pokoju i wczoraj zaniepokoiła mnie pewna chwiejność pnia. Wyjęłam ją z donicy i okazało się, że korzenie są jakby przemielone na drobne kawałeczki. Żadnych robaczków nie widziałam, ale też ledwo dostrzegalne były te biale mikroskopijne(0,1 mm) pajączki na liściach. Pozostało trochę korzonkow, umyłam je dokładnie i ponownie posadziłam plumerkę do nowej ziemi, ale już bez wiary w jakiś pozytywny efekt. Dla mnie Elu każdy miesiąc to kolejne doświadczenia. Nie mam do siebie pretensji jeśli umiera mi roślina w wyniku inwazji jakiegoś robactwa, ale kiedy jest to wynikiem zwykłego zalania to jestem zła na siebie. Pocieszam się jedynie, że to nieuniknione i jakieś straty zawsze ponosimy jako początkujący ogrodnicy. Myślę też, że hodowanie roślin w domu jest trudniejszą sztuką, niż hodowanie ich w gruncie. A może po prostu problemy są inne.
Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Felu w ub.roku miałam dwa zdrowe i piękne hibiskusy, niestety miałam...
podobnie jak twoja plumeria przeżyły / a właściwie przeżyła tylko jedna gałązka / inwazję małych pajączków.
Dosyć późno zauważyłam te pajęczynki, bo i wzrok coś słabszy /posiadam już łokulary do czytania../
Bardzo przeżyłam tę stratę ale teraz z perspektywy czasu, okres zimowy jest dla mnie dobrym testem
jeśli chodzi o dobór roślin. Taka naturalna selekcja - co padnie - widać mnie nie lubi a ja za bardzo
nie nalegam ;:224
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Felu... zachwycający jest Twój ogród ;:138 , żałuję że dopiero teraz do Ciebie zajrzałam , ale nic straconego, będę teraz częstym gościem :lol:
Twoje opowieści (bo trudno je nazwać postami) świetnie się czyta i teraz już wiem, ze powinnam mieszkać właśnie w Bretanii... ;:3
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dzięki za miłe słowa. Sprawiłaś mi ogromną przyjemność pisząc, że lubisz czytać moje posty. Lubię pisać o Bretanii, bo kocham ten kraj .Zwłaszcza w taki dzień jak dziś, gdy świeci słońce i temperatura w cieniu wyn. 21°C. W tak piękne dni tymbardziej czuję się szczęśliwa, że tu mieszkam.14-stego listopada minie rok odkąd się tu sprowadziliśmy i zastanawiam się jaka pora roku jest tu najpiękniejsza. Wydaje mi się, że wiosna i jesień, które tutaj są niejako wydłużone w porównaniu do innych regionów Francji. Zima jest tu dość kolorowa, no i przede wszystkim krótka i niezbyt mrożna. Natomiast w czasie lata nie ma tu raczej upałów. Generalnie klimat bardzo łagodny i doskonały dla świata roślin. Patrzę przez okno i myślę, że to koniec pażdziernika, a tu tak jeszcze zielono. Dziś, posadziłam chryzantemę koło brzoskwini. Zagnieżdził się tam perz, więc go usunęłam i w to miejsce posadziłam to kwitnące słoneczko. Było tak ciepło, że w bawełnianej koszulce było mi zbyt gorąco przy pracy. I jak tu nie kochać Bretanii!

Zrobiłam kilka fotek. 1. Widok z okna mego pokoju 2.Posadzona dziś chryzantema 3-4.Kwitnące róże 5-6. Moje nowe psianki (właściwie to wszystko tu nowe), które zaczęły kwitnąć, ale niewiele jaszcze tych kwiatków. Są krzaczaste, choć marzyłam o drzewku. Może obcinać wszystkie wyrastające nowe pędy? 7.Cały czas kwitną begonie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zaczęło też kwitnąć hebe i grewilla, ale nie pokażę, bo kwiatki są jeszcze zielone.
Obrazek
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj u Ciebie jeszcze tak pięknie ,aż Ci zazdroszczę , ja za bardzo nie lubię tej pory roku , myślę że podobało by mi się tam u Ciebie , Zimy niezbyt mroźne lata niezbyt gorące , jesień ciepła słoneczna . Ja swoje begonie wykopałam już z tydzień temu od wiosny zdobiły mój ogród .
Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”