Ogródek Mony74

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Mona :D rewelacyjna fotorelacja z zakładania ogródka :D krok po kroku- super :D A efekt wspaniały :D , pięknie wszystko zaprojektowane i obsadzone, co wcale nie jest łatwe, przy niewielkim metrażu :D szczerze podziwiam :D
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mona , powinnaś napisać poradnik dla działkowców pt." Zrób to sam - szybko i sprawnie
własny ogródek" :lol: :lol: :lol: Tempo niesamowite a i efekt godny pokazania w TV !
Nie myślałam, że nowoczesne budownictwo w W-wie może tak wyglądać
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

och, dziękuję Wam bardzo.

Magda - zrobię zdjęcia kokornaka, oczywiście. ma popalone krawędzie liści, zachodzę w głowę dlaczego?

no i na trawniku pojawiły się grzyby. dlaczego?? :roll:
magdala

Post »

Mona74 pisze:
Magda - zrobię zdjęcia kokornaka, oczywiście. ma popalone krawędzie liści
Pewnie jednak będziesz musiała mu zrobić jakieś zacienienie :?
Magda.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam Mono,
Super pomysł z tym ogródkiem w literę L, pieknie wyszło teraz tylko aby roślinki podrosły, ja równiez mieszkając jeszcze w Warszawie ogladałam BBC, moje ciutki były wzorowane na tych ogrodniczych programach, no ale zachciało mi się mieszkać pod Warszawą i juz nie mam Aster Siti tylko mały prawdziwy ogródek, coś za coś,
Może warto by zacząć projektować ogrody jak tak fajnie Wam wyszło, czekam na nowe zdjęcia
Pozdrawiam
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awe
50p
50p
Od: 13 paź 2007, o 16:22

Re: Ogródek Mony74

Post »

Mona gratuluję pięknie to wygląda!
Zajrzałam do tego wątku i zafascynowały mnie prosto poprowadzone linie, zachowane kąty...pomyślałam, że to nie może być przypadek! Przeczucie mnie nie myliło - oko zawodowca ...
Cieszę się, bardzo podobają mi się takie klimaty, śledzę programy ogrodnicze w tv (ten z D.Gavinem to mój ulubiony), a przy moim łóżku też piętrzą się stosy literatury fachowej :lol:
Mam nadzieję, że jak już będę miała co pokazać, to Twoja prezentacja będzie doskonałym wzorem.
Świetnie pokazałaś cały proces budowy, ogrom wykonanej pracy, zapytam jeszcze - ile czasu to trwało?
Wielkie brawa i będę tu zaglądać...;:138

Grzyby na trawniku - sprzyja im pogoda..., kiedyś na "czarcie kręgi" stosowałam dolomit, wrzuć zdjęcie - forumowicze pomogą..
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02

Post »

Obiecałam zajrzeć i jestem.
Jestem pod wrażeniem - to mi się podoba. Ogród w zasięgu ręki, można rano wypić kawę po przekroczeniu progu.
A że ogród młody, ale taki całkiem Twój. Zobaczysz, jak się będziesz cieszyć (a może już tak jest?) z każdego nowego listka i kwiatka.
Ja zawsze pękam z dumy, gdy moje rośliny za włożoną pracę odpowiadają swoim wyglądem.
A na płot proponuję wiciokrzewy, szybko się rozrastają i tak pięknie kwitną, a do tego pachną.
Gratuluję pięknego własnego kawałka raju.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

Awe - dziękuję za wizytę i inspirację ;) wiesz, zaczęliśmy prace pod koniec marca, ale my mamy tylko weekendy i wieczory, oboje pracujemy -więc trochę się rozciągnęło w czasie. wykonawca prac budowlanych ;) był u nas dwa tygodnie, więc troszkę mu też zeszło.

ewa2204 - te wariacje przy imionach :lol: dziękuję za radę -poszukam wiciokrzewów. powiedz mi więcej -czy one szybko się zazieleniają? kiedy tracą liście? jak szybko rosną? czy wytrzymają moje słońce?

porobiłam trochę zdjęć, bo rośnie mi! nawet ta kobea od teściowej (mam kilka wyhodowanych przez nią z nasion, i jedną kupną fioletową teraz) jakoś mi rośnie! mszyce obsiadły piwonie, więc już była pryskana.

dziękuję Wam za miłe komentarze :)

zdjęcia wrzucę wieczorem
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

jeszcze dodam -bo zapomniałam: funkja będzie kwitnąć! mi! ignorantowi, stawiającemu pierwsze kroczki! tadam! jestem dumna i blada!!!!
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

magdala - dla Ciebie mój kokornak. z popalonym liściem :roll:
Obrazek
Obrazek

kobee -te malutkie, od teściowej - coś jakby żyły. ta większa, kupna - no żywa jeszcze, ale cała czerwona :roll:
Obrazek
Obrazek

bluszczowi tu dobrze
Obrazek
te na murkach też obfite się zrobiły (jakaś inna odmiana)
Obrazek

mój pierwszy kwiat funkii :D
Obrazek

to znaczy jeszcze nie rozkwitł :lol:

rdest auberta podobno na początku tylko czerwonawy jest. niech mu będzie
Obrazek

kwitnie mi pierwsza lawenda! :D
Obrazek

budleja dobrze sobie radzi także
Obrazek

trzmielina oskrzydlona kwitnąć nie zamierza, ale świetnie sobie radzi
Obrazek

hortensji pnącej też tu dobrze (mam nadzieję)
Obrazek

no i widać pierwsze owoce borówki!
Obrazek
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

przy tarasie rosną trawy, kaliny, bukszpany i nasza sosenka (kosodrzewina, wybrana z powodu nazwy: mops :lol: ) -jest z nami ponad 6 lat! i w końcu doczekała się swojego kawałka zieleni

Obrazek

cóż tu więcej dodać? relaksujemy się my :lol:
Obrazek

Yoda (dobra miejscówka pod stołem ;) )
Obrazek

i Jabba :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Ania.1
500p
500p
Od: 15 kwie 2009, o 17:53

Post »

Witam :P Mona Tak słonecznie dziś u Ciebie :shock: :?: Roślinki wszystkie piękne :roll: A mopsiczki jeszcze piękniejsze :lol: :lol: Jaka mordka siwiutka,kochana :roll: Moje mordki jeszcze czarne.. :lol: Czytałam,że posiałaś maciejke,czy już kwitnie?U mnie już są pączki ;:1
Pozdrawiam Ania.
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p

Post »

moje mopsiki to 10-letnie siwuski, no niestety, Twoje też takie będą.
ja dopiero posiałam swoją maciejkę, oby zdążyła mi jeszcze urosnąć!
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Mona!Zuch dziewczyna no i chłopak też.Piękny projekt,piękny ogródek.Nie martw się nam też część roślin padła,niestety tak już jest ,że wsadzasz do ziemi metodą prób i błędów.Jeśli posadzisz dwa ,trzy razy jakąś roślinę i nie udaje się to zrezygnuj i posadź coś innego.Kawał dobrej roboty zrobiony teraz tylko zabawa w kolory i zapachy.Życzę powodzenia w realizacji marzeń.Będę tu częstym gościem.Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mona po posadzeniu roślinkę trzeba duuuuużo podlewać i często (najlepiej wcześnie rano i wieczorem późniejszym)
poza tym jeśli sadzisz - dobra rada jeśli masz kiepską ziemię - wykop dołek ok 2-2,5 raz większy niż doniczka/bryła korzeniowa kupionej roślinki, podłoże wymieszaj w połowie z ziemią, substratem kupionym dla konkretnej rośliny i w połowie z ziemią z twojego ogrodu (chyba że ziemia bardzo słaba to mieszaj 50% specjalnej dla tej rośliny, 30% ziemi ogrodowej kupionej i 20% ziemi z twojego ogrodu), ta konkretnie dobrana ziemia dla danej rosliny to np. dla wrzosów torf, dla iglaków - podłoże do iglaków etc.
pamiętaj też by wykopana misa na roślinę (ten dołek odpowiedniej wielkości) nie miała zbyt pionowych brzegów oraz gładkich - najlepiej wykopać coś na kształt miski a brzegi podziubać łopatką by miały szpary - unikniemy wtedy zbierania się wody w dołku i topienia rośliny, jeśli twoja ziemia okazałaby się mniej przepuszczalna w danym miejscu
dobrze jest roślinkę przysypać korą lub stosować agrowłókninę - pomaga roślinom się przyjmować ponieważ ogrzewa ziemię co przyspiesza wzrost korzeni

ważne jest bardzo by nie sadzić roślin w gorące dni ani a południe gdy słońce mocno świeci - najlepiej rośliny sadzić w chłodniejsze, pochmurne dni i pamiętać o dobrym podlewaniu przez ok 3-6 tygodni po zasadzeniu (w zależności od gatunku rośliny)

no i dobór gatunku - jeśli np. wiesz że masz gliniastą, ubogą ziemię o skrajnie zasadowym odczynie (pHmetr ogrodniczy kupisz prawie w każdej kwiaciarni) to nie sadź np. hortensji, czy pierisa japońskiego - bo albo się nie przyjmą, albo będą bardzo biedne, chorowite i szybko zginą

jeśli chciałabyś bardzo jakiś gatunek (zwłaszcza te, których sadzonki są drogie) - warto kogoś spytać czy ta roślinka da radę - jeśli nie da rady - może nie ma sensu jej sadzić, a może warto kupić inną, bardzo podobną, która poradzi sobie lepiej :)

to tak ode mnie o sadzeniu - może jakaś informacja się przyda - w razie pytań - pytaj śmiało, pomogę ile będę mogła :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”