No proszę, jak Ci to ładnie wyszłoDAK pisze: Dobre, ale polskich liter trzeba unikac.
Kaśkowe storczyki
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kasia, witaj na forum. Piękne storczyki i ... kolejne koty 
Dałaś radę z przesadzaniem
A jakie jest to podłoże do którego przesadzałaś? Widziałam je w marketach - ja używam podłoża z OS, ale gdybym miała komuś coś polecić to jestem ciekawa jakie jest to podłoże.
Dałaś radę z przesadzaniem
A jakie jest to podłoże do którego przesadzałaś? Widziałam je w marketach - ja używam podłoża z OS, ale gdybym miała komuś coś polecić to jestem ciekawa jakie jest to podłoże.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Kupiłam to podłoże, bo tylko takie znalazłam. Niestety nie jestem w stanie Ci powiedzieć czy jest dobre, czy nie, bo kompletnie się na tym nie znamMala_MI pisze:A jakie jest to podłoże do którego przesadzałaś? Widziałam je w marketach - ja używam podłoża z OS, ale gdybym miała komuś coś polecić to jestem ciekawa jakie jest to podłoże.
Składa się z ładnej kory, czegoś miękkiego czego nie jestem w stanie zidentyfikować i kuleczek styropianu. Jego obecność trochę mnie zdziwiła, ale jak już wspomniałam nie znam się na tym, więc zakładam, że jest tam z jakiegoś konkretnego powodu i tak ma być
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Steropian powoduje, że podłoże nie jest takie zbite, steropian też nie ciągnie wody.
Pytałam o skład podłoża, bo fakt , że na opakowaniu jest napisane "ziemia do storczyków" nie znaczy, że podłoże jest dobre. Często jest to zmielona kora plus normalna ziemia na przykład.
Pytałam o skład podłoża, bo fakt , że na opakowaniu jest napisane "ziemia do storczyków" nie znaczy, że podłoże jest dobre. Często jest to zmielona kora plus normalna ziemia na przykład.
Pozdrawiam, Justyna
No to mam kolejny dylemat. Moje Dendrobium Nobile zaszalało i wypuściło jakiś czas temu keiki- 6 sztuk!
Gdzieś wyczytałam, że mam poczekać aż korzonki będą miały ok 3 cm długości. Czekałam, już korzonki podrosły i teraz muszę się tym zająć, ale nie bardzo wiem jak.
Jak oddzielić keiki od rośliny? Ułamać czy odciąć?
Do czego później włożyć keiki? Jakie podłoże? W jakich grupach, bo chyba nie każdego osobno?
Dwa z nich wyrosły bardzo nisko, na tyle, że gdybym je zostawiła, to pewnie wrosną w podłoże- co z nimi zrobić?
Błagam, ratujcie, bo naprawdę nie mam bladego pojęcia co i jak!
Jak oddzielić keiki od rośliny? Ułamać czy odciąć?
Do czego później włożyć keiki? Jakie podłoże? W jakich grupach, bo chyba nie każdego osobno?
Dwa z nich wyrosły bardzo nisko, na tyle, że gdybym je zostawiła, to pewnie wrosną w podłoże- co z nimi zrobić?
Błagam, ratujcie, bo naprawdę nie mam bladego pojęcia co i jak!
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dendrobium nie mam i nie pomogę, ktoś zapewne zaraz się odezwie, ale zdjęcionko jakieś na pewno by pomogło.
A podłoże takie kupiłam - składa się z lekkich kawałków kory (ale jakby bardziej przerobionej) i styropianu. Mając korę z Orchidsklepiku wolałam raczej te, a tamto podłoże zastosowałam do Cambrii. Ale resztę tego podłoża dałam koleżance, której keiki tak się rozrosło na pięterku, że zaczęło stanowić konkurenta dla matecznej rośliny (kwitło, miało długie korzenie i duże liście, które zaczęły więdnąć). Koleżanka mówi, że po przesadzeniu natychmiast ożył i szaleje właśnie z pędami kwiatowymi. A dałam jej to 2 miesiące temu. Więc chyba mu w tym podłożu dobrze.
A podłoże takie kupiłam - składa się z lekkich kawałków kory (ale jakby bardziej przerobionej) i styropianu. Mając korę z Orchidsklepiku wolałam raczej te, a tamto podłoże zastosowałam do Cambrii. Ale resztę tego podłoża dałam koleżance, której keiki tak się rozrosło na pięterku, że zaczęło stanowić konkurenta dla matecznej rośliny (kwitło, miało długie korzenie i duże liście, które zaczęły więdnąć). Koleżanka mówi, że po przesadzeniu natychmiast ożył i szaleje właśnie z pędami kwiatowymi. A dałam jej to 2 miesiące temu. Więc chyba mu w tym podłożu dobrze.
Zgodnie z radą DAK wklejam kilka zdjęć mojego dendrobium. Pomóżcie proszę.

Przy okazji znalazłam coś, co wygląda na świeżutki korzonek

Oraz coś, co chyba daje nadzieję na kwiaty
a może się mylę.

Przy okazji znalazłam coś, co wygląda na świeżutki korzonek

Oraz coś, co chyba daje nadzieję na kwiaty

Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
W tej doniczce jest tyle miejsca, ze ze spokojem mogą sobie rosnąć tak jak są, nie wymagają podziału, no chyba, że chcesz mieć nowe rośliny na wymianę lub sprzedaż.
Te keiki co wyrastają u podstawy to są nowe przyrosty po prostu, a te co rosną wyżej to są keiki. Taka zależność
Na ostatnim zdjeciu widać już podział na segmenty które się tworzą, to na moje oko wyglada na keiki.
Te keiki co wyrastają u podstawy to są nowe przyrosty po prostu, a te co rosną wyżej to są keiki. Taka zależność
Na ostatnim zdjeciu widać już podział na segmenty które się tworzą, to na moje oko wyglada na keiki.
Może zdjęcia nie do końca oddają wygląd mojego dendrobium, ale 3 keiki rosną dosyć wysoko i myślę, że powinnam założyć żłobek. Tym bardziej, że nie ukrywam, że chętnie "rozmnożę" mojego pierworodnego.
Dlatego ponawiam pytania:
Keiki oderwać czy odciąć?
Do jakiego podłoża wsadzić?
Dlatego ponawiam pytania:
Keiki oderwać czy odciąć?
Do jakiego podłoża wsadzić?
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
No właśnie, dopiero zaczęłam i jeszcze nie mam doświadczenia, dlatego strasznie się denerwuję i mam nadzieję, że nie zrobię krzywdy żadnemu maluchowi ;:67Limona pisze:No proszę, aż miło, Kasia dopiero zaczęła przygodę ze storczykami a już żłobek zakłada ;:67 ;:67 ;:67 Pogratulować.
Dzisiaj idę szukać chipsów kokosowych
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
Jednak zostanę przy chipsach kokosowych, bo chyba nie zjem tylu fistaszków, żeby wystarczyło na żłobek
Możecie mi podpowiedzieć w jakiego rodzaju sklepach szukać tych chipsów?
Możecie mi podpowiedzieć w jakiego rodzaju sklepach szukać tych chipsów?
Pozdrawiam- Kaśka
Kaśkowe storczyki
Kaśkowe storczyki