Ty masz ją w ziemi posianą
McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Warzywny ogródek McMArchewki
A dziękuję
Moja całkiem nieźle rośnie, posiana w kiełkowniku. Już jutro będzie na kanapeczkę do szkoły 
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Chciałam spróbować jak wyrośnie w ziemi (zawsze na wacie sialiśmy)
. Moja jeszcze z 3-4 dni i może się nada do spałaszowania.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kapusta lubi pomidory lub seler, a na brzegach zagonu dobrze posiać zioła (nie mam napisane jakie).
Tutaj mowa o tym co lubi kapusta.
Jutro siejemy bratki.
Ziemię pozbierałam z kretowisk (dużo tego u mnie) i wyparzyłam w piekarniku. Rano przesieję przez sito i będę siać bratki.
Tutaj mowa o tym co lubi kapusta.
Jutro siejemy bratki.
- Ewulamala
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 31 paź 2013, o 12:10
Rzezuche sieje zawsze na gazie. Fajnie sie ja z niej wyciaga i mozna palaszowac razem z korzonkami
Ginka, podstaw cos pod doniczke zeby rama okienna nie zaslaniala roslince swiatla
Ginka, podstaw cos pod doniczke zeby rama okienna nie zaslaniala roslince swiatla
Przepraszam za brak polskiej czcionki.
- McMArchewka
- 1000p

Ginka Ja osobiście tylko na wacie lub nawet bez, nie chcę mi się bawić w czyszczenie kiełków, zwłaszcza, że jem je nawet prosto z naczynia 
ann33 Ładnie
Ja zostałbym skatowany w domu, jeśli wsadziłbym ziemię z kretowiska do piekarnika
Zresztą to ponoć nieźle śmierdzi, prawda
Będziesz siała rano? Ja ze szkoły wracam przed 14.00 także przed 15.00 będę już siać. Myślę, że powinniśmy posiać je w tym samym czasie (żeby nasze porównania były jak najbardziej wiarygodne) 
Taka sentencja: w zeszłym roku posiane pomidorki mieszkały sobie u mnie w pokoju. Troszkę się wyciągły, jedna zdołałem je uratować
W każdym razie, w tym roku, wszystko co posiane wędruje na gazetę i do mnie, pod łóżko. Codziennie będę sprawdzał, czy przypadkiem coś nie wychodzi. Jak wyjdzie, to do piwnicy.
ann33 Ładnie
Taka sentencja: w zeszłym roku posiane pomidorki mieszkały sobie u mnie w pokoju. Troszkę się wyciągły, jedna zdołałem je uratować
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
W sumie racja, nie skojarzyłam żeby coś pod nią postawić. Jakoś od zawsze ją ucinamy (nawet jeśli jest z waty), mama tak robiła i ja jakoś powtarzam
, nożyczki w dłoń i żniwa
.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
Witaj,
przeczytałam Twój wątek i bardzo mi się podoba, często będę tutaj gościć 
Siałeś już tak wcześnie bratki? Jeszcze słoneczka mało, duże szanse są że coś z tego wyjdzie? Jak tak to sama też wysieje
Siałeś już tak wcześnie bratki? Jeszcze słoneczka mało, duże szanse są że coś z tego wyjdzie? Jak tak to sama też wysieje
-
ann33
- 200p

- Od: 30 mar 2010, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lilbee Zacznij więc z nami dzisiaj między 14:00-15:00. Czekamy na Michała.
Ann, zaczne oczywiście, tylko to mój pierwszy raz siania czegokolwiek, nie musze nic namaczać itp? 
Napiszcie jak a będę z Wami
Wy na południowym oknie? I już robiliście taki eksperyment? Bo wszędzie piszą że wysiewanie jest czerwiec lipiec ;)
Napiszcie jak a będę z Wami
- joannamm
- 500p

- Od: 27 lut 2013, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niektóre nasionka dobrze jest namoczyć przed umieszczeniem w ziemi /większe/. W przypadku bratków /i innych mniejszych/ jednak nie robi się tego. Ja używam ziemi do wysiewów /i pikowania/. Zanim włożę do pojemnika to w misce dodaje trochę wody i mieszam tak aby ziemia była wilgotna. Niektórzy biorą torf odkwaszony z odrobiną piasku. Różne są możliwości. W małym pudełku np. po margarynie w dnie robię kilka dziurek aby nadmiar wody mógł wylecieć po podlaniu /inaczej mogłoby być za mokro i nasionka spleśniałyby/. Można na samo dno dać trochę keramzytu lub drobnego żwirku, który ułatwia odpływ nadmiaru wody, potem ziemię /niektórzy dodają trochę perlitu żeby ziemia się tak mocno nie zbiła i korzonki mogły swobodnie rosnąć/. Pojemnik napełniam podłożem tak do wysokości 4/5, potem sieję dosyć rzadko nasionka, przykrywam 2 milimetrową warstwą ziemi i baaardzo delikatnie przyciskam dłonią /albo deseczką/ wszystko. Na początku do podlewania/nawilżania podłoża używam rozpylacza, nie podlewam z butelki ciurkiem wodą. W tak przygotowany pojemnik wtykam 4 patyczki /wykałaczki, do szaszłyków/ i na to nakładam woreczek foliowy i ustawiam blisko grzejnika. Codziennie zdejmuje woreczek na kilka minut wietrząc aby nie pojawiła się pleśń na ziemi. Tak na przyszłość trzeba pamiętać o tym, że nasion niektórych roślin nie przykrywa się.
Na okno wschodnie, południowe, zachodnie daję dopiero jak nasionka wykiełkują, nie od razu.
Na okno wschodnie, południowe, zachodnie daję dopiero jak nasionka wykiełkują, nie od razu.
- McMArchewka
- 1000p

No, bratki i szczypiorek wysiane
Dam znać, jak będą wschodzić.
Dziś mamy już 9, czas leci baardzo szybko i już za niedługo będę siał pomidory.
A chwilę po tym zapewne pierwsze siewy do gruntu
joannamm dziękuję ;)McMArchewka pisze:No, bratki i szczypiorek wysianeDam znać, jak będą wschodzić.
McMArchewka też posiałam z tym że Ty masz inną metodę niż Joannamm nie? Jaki masz staż w ogrodnictwie w tak młodym wieku? Chodzi mi o to kiedy poważnie sam zacząłeś zajmować się swoimi roślinami siewem itp? Pewnie pomidorki szybko Ci dojrzewają siane tak wcześnie
- joannamm
- 500p

McMArchewka
Pomidorki do gruntu to dopiero około 1 marca będziesz wysiewał?
Pomidorki do gruntu to dopiero około 1 marca będziesz wysiewał?
Michał wie co robi
Od marca pomidory nie wymagają doświetlania.
Od marca pomidory nie wymagają doświetlania.
- joannamm
- 500p

Jeśli będzie doświetlał, to rozumiem, że już niedługo będzie siał