McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

A dziękuję :) Moja całkiem nieźle rośnie, posiana w kiełkowniku. Już jutro będzie na kanapeczkę do szkoły :wink:

Ty masz ją w ziemi posianą ;:oj
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Chciałam spróbować jak wyrośnie w ziemi (zawsze na wacie sialiśmy) :D . Moja jeszcze z 3-4 dni i może się nada do spałaszowania.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kapusta lubi pomidory lub seler, a na brzegach zagonu dobrze posiać zioła (nie mam napisane jakie).
Tutaj mowa o tym co lubi kapusta. :wink:

Jutro siejemy bratki. :lol: Ziemię pozbierałam z kretowisk (dużo tego u mnie) i wyparzyłam w piekarniku. Rano przesieję przez sito i będę siać bratki.
Awatar użytkownika
Ewulamala
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 paź 2013, o 12:10

Post »

Rzezuche sieje zawsze na gazie. Fajnie sie ja z niej wyciaga i mozna palaszowac razem z korzonkami :D

Ginka, podstaw cos pod doniczke zeby rama okienna nie zaslaniala roslince swiatla :wit
Przepraszam za brak polskiej czcionki.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ginka Ja osobiście tylko na wacie lub nawet bez, nie chcę mi się bawić w czyszczenie kiełków, zwłaszcza, że jem je nawet prosto z naczynia :wink:

ann33 Ładnie :D Ja zostałbym skatowany w domu, jeśli wsadziłbym ziemię z kretowiska do piekarnika ;:306 ;:306 ;:306 Zresztą to ponoć nieźle śmierdzi, prawda :?: Będziesz siała rano? Ja ze szkoły wracam przed 14.00 także przed 15.00 będę już siać. Myślę, że powinniśmy posiać je w tym samym czasie (żeby nasze porównania były jak najbardziej wiarygodne) :D

Taka sentencja: w zeszłym roku posiane pomidorki mieszkały sobie u mnie w pokoju. Troszkę się wyciągły, jedna zdołałem je uratować :) W każdym razie, w tym roku, wszystko co posiane wędruje na gazetę i do mnie, pod łóżko. Codziennie będę sprawdzał, czy przypadkiem coś nie wychodzi. Jak wyjdzie, to do piwnicy.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

W sumie racja, nie skojarzyłam żeby coś pod nią postawić. Jakoś od zawsze ją ucinamy (nawet jeśli jest z waty), mama tak robiła i ja jakoś powtarzam :D, nożyczki w dłoń i żniwa ;:306 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

Witaj, :wit przeczytałam Twój wątek i bardzo mi się podoba, często będę tutaj gościć :)
Siałeś już tak wcześnie bratki? Jeszcze słoneczka mało, duże szanse są że coś z tego wyjdzie? Jak tak to sama też wysieje :)
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36

Post »

Lilbee Zacznij więc z nami dzisiaj między 14:00-15:00. Czekamy na Michała.
lilbee
200p
200p

Post »

Ann, zaczne oczywiście, tylko to mój pierwszy raz siania czegokolwiek, nie musze nic namaczać itp? :)
Napiszcie jak a będę z Wami :) Wy na południowym oknie? I już robiliście taki eksperyment? Bo wszędzie piszą że wysiewanie jest czerwiec lipiec ;)
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niektóre nasionka dobrze jest namoczyć przed umieszczeniem w ziemi /większe/. W przypadku bratków /i innych mniejszych/ jednak nie robi się tego. Ja używam ziemi do wysiewów /i pikowania/. Zanim włożę do pojemnika to w misce dodaje trochę wody i mieszam tak aby ziemia była wilgotna. Niektórzy biorą torf odkwaszony z odrobiną piasku. Różne są możliwości. W małym pudełku np. po margarynie w dnie robię kilka dziurek aby nadmiar wody mógł wylecieć po podlaniu /inaczej mogłoby być za mokro i nasionka spleśniałyby/. Można na samo dno dać trochę keramzytu lub drobnego żwirku, który ułatwia odpływ nadmiaru wody, potem ziemię /niektórzy dodają trochę perlitu żeby ziemia się tak mocno nie zbiła i korzonki mogły swobodnie rosnąć/. Pojemnik napełniam podłożem tak do wysokości 4/5, potem sieję dosyć rzadko nasionka, przykrywam 2 milimetrową warstwą ziemi i baaardzo delikatnie przyciskam dłonią /albo deseczką/ wszystko. Na początku do podlewania/nawilżania podłoża używam rozpylacza, nie podlewam z butelki ciurkiem wodą. W tak przygotowany pojemnik wtykam 4 patyczki /wykałaczki, do szaszłyków/ i na to nakładam woreczek foliowy i ustawiam blisko grzejnika. Codziennie zdejmuje woreczek na kilka minut wietrząc aby nie pojawiła się pleśń na ziemi. Tak na przyszłość trzeba pamiętać o tym, że nasion niektórych roślin nie przykrywa się.
Na okno wschodnie, południowe, zachodnie daję dopiero jak nasionka wykiełkują, nie od razu.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

No, bratki i szczypiorek wysiane :wink: Dam znać, jak będą wschodzić.

Dziś mamy już 9, czas leci baardzo szybko i już za niedługo będę siał pomidory.
A chwilę po tym zapewne pierwsze siewy do gruntu :)
lilbee
200p
200p

Post »

McMArchewka pisze:No, bratki i szczypiorek wysiane :wink: Dam znać, jak będą wschodzić.

Dziś mamy już 9, czas leci baardzo szybko i już za niedługo będę siał pomidory.
A chwilę po tym zapewne pierwsze siewy do gruntu :)
joannamm dziękuję ;)

McMArchewka też posiałam z tym że Ty masz inną metodę niż Joannamm nie? Jaki masz staż w ogrodnictwie w tak młodym wieku? Chodzi mi o to kiedy poważnie sam zacząłeś zajmować się swoimi roślinami siewem itp? Pewnie pomidorki szybko Ci dojrzewają siane tak wcześnie
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p

Post »

McMArchewka
Pomidorki do gruntu to dopiero około 1 marca będziesz wysiewał?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Michał wie co robi ;:108

Od marca pomidory nie wymagają doświetlania.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p

Post »

Jeśli będzie doświetlał, to rozumiem, że już niedługo będzie siał :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”