Krzyżowanie pomidorów - co i jak?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzyżowanie pomidorów - co i jak?

Post »

deltoro pisze: 22 sty 2026, o 22:16 Dlaczego tak negatywnie jesteś nastawiony do AI? :)
Głównie dlatego, że głowa boli jak czytam wymysły... Na zbieranie do kupy luźnych idei tekstowo da radę /grafika ai broń borze zielony/, ale wolę samemu sprawdzać źródła. Patrz słynne "lekarze zalecają zjedzenie jednego małego kamienia dziennie". :wink:
Z ciekawości zacznę szukać optymalnych warunków do występowania mutacji pomidorów Jutrosza F1 poprzez ukorzenianie pędów.
Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł - może odmiana jest z natury chimeryczna tak jak np. rośliny z wariegacją? Tyle że w tym wypadku grupa komórek z jednym genotypem dominuje przez rozmnożenie wegetatywne /bo ich była przewaga w merystemie bocznym/ i z naszej perspektywy cecha się zmienia. Przekładając z przykładu wariegacji - może Jutrosz jest w rzeczywistości czerwono-czekoladowy ale wymieszany i gołym okiem nie widać. Tak czy inaczej, czekam na wyniki obserwacji.
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5

Post »

Tak, kiepskie, ale coś mam.
Wysiane chyba ok. 10 sierpnia (sprawdzę później), rosły w donicy. Pokrój po Malachitowej, owoce typu befsztyk, czerwone, z prążkami i ciemniejszymi przebarwieniami w środku. Pierwszy owoc dojrzał po połowie grudnia.

Mam je skrzyżowane "w dwie strony" i kontrolnie wysieję F1 z obu wersji w normalnym terminie.

Obrazek
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Interesująca krzyżówka, szkoda tylko że wzrost odziedziczyła po Malachitowej. Miałem nadzieję, że wyjdzie Ci karzełek.
Ciekawi mnie termin dojrzewania z siewu wiosennego. Liczę na informację w tej kwestii, jak i oczywiście na opinię o smaku. ;:333
Pozdrawiam, Jacek
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

Krzyżowanie fajna rzecz ale trzeba wysiewać wiecej krzaków niż jeden żeby trafić na porządane cechy. F1 należy wsiać conajmniej 4 krzaki a potem z każdego z tych 4 kolejne 4 czyli 4x4=16 w pokoleniu F2 żeby coś wyselekcjonować co chcemy osiągnąć a nie tylko gonić w górę za kolejnym pokoleniem. Jak czas pozwoli i uda mi się coś zapylić to w tym roku zrobie jakąś krzyżówkę.
Na razie tylko mam jedną która się sama zapyliła z odmian Krymska roza i Scarbitha. Jedna wersja jest różowa w delikatne kropki a druga czerwona. Plenne i smaczne.
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Przy wysiewaniu F1 to zależy: gdy odmiany krzyżowane były ustalone to wystarczy 1szt, a gdy któraś z krzyżowanych nie była to już trzeba wysiewać więcej.
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Zacni rodzice ;:333 Powodzenia! Ciekawe, co wyszłoby, gdyby teraz F1 skrzyżować z krępym mikro dwarfem?
Anna
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Nie znam się na krzyżowaniu, ale jest szansa że gen wysokiego wzrostu jest dominujący i karzełków z tego nie będzie.
Pozdrawiam, Jacek
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Jest dominujący, ale ja w takim wypadku jako matkę daję karła. Sam mam takie krzyżówki, że na dwarfa "wkładam" wysoką koktajlówkę z multiflorą.
W F1 dostałem wysokie, potężne krzaczory, a F2 będę miał 1 na kilkanaście siewek, które będą dwarfami (siałem już je w lipcu, ale nie udało mi się je doprowadzić do końca).
pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Cytat z wypowiedzi Kozuli o krzyżowaniu.
"W hodowli ważne też jest krzyżowanie wsteczne. Jeśli jakaś odmiana ma cechę na której nam zależy, to krzyżujemy ją z inną odmianą więcej niż jeden raz. Np. Jeśli mamy krzyżówkę (A x B) F1, to od razu pokolenie F1 zapylamy drugi raz np odmianą A. Mamy wtedy krzyżówkę (A x B) F1 x A . Jeśli kogoś wkurza np. gruba skórka u pysznej odmiany, to może ją przekrzyżować dwa razy pod rząd odmianą o cienkiej skórce.
Dla amatorskiej hodowli nie musimy znać wszystkich zależności pomiędzy genami."
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Dwa razy przeczytałam,czyli trzeba wiedzieć czego się chce w pierwszym pokoleniu,ale następne to już loteria. :shock:
Dla mnie ma sens,ale tylko pierwsze pokolenie.
Już czas siać ogórki do uprawy donicowej czy dopiero w lutym ?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krabik pisze: 27 sty 2026, o 22:25 Zacni rodzice ;:333 Powodzenia! Ciekawe, co wyszłoby, gdyby teraz F1 skrzyżować z krępym mikro dwarfem?
Pewnie wysoki :;230 Mi z krzyżówki samokończący wiotkołodygowy x dwarf w F1 wyszedł bardzo silny krzak o niekocącym się wzroście

Ania to właśnie ta loteria jest najbardziej ciekawa, gdyż z kam2 czyli cytrynek groniasty x czekoladowy befsztyk usiłuje wyłuszczyć ochrowego pomidora. Do tej pory były czerwone, czekoladowe, żółte i ani razu ochrowego :roll: Niemniej z tego co się oriętuuję to z tej krzyżówki na dobrej drodze do ustabilizowania jest koktajlowa czekoladowa gruszeczka. Albo jak Kasia wyselekcjonowała te morelowe befsztyki z krzyżówki be orange x bawole serce
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Kamil, ale u Ciebie w kolejnym pokoleniu geny będą się tasować, będzie różnorodność ;:333 . Później tylko znaleźć i ustalać :) .
Anna
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już się tasują :wit Promyk x Brandyfred F2 są jeszcze dwa, ale tamte zachowują się jak wysokie krzaki, te wyglądają trochę jak dwarfy, krępe, liście rugosa? . Oj żeby z promyka wziął wczesność i łatwość wiązania a z Brandyfreda smak
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »