Mój kawałek świata - iwa27 - 1 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Korzenie są prześliczne, na dużym ogrodzie takie wysmakowane kompozycje są urocze.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ładnie to wygląda :lol: :lol: :lol:
widziałam też u kogoś zamiast kory-szyszki :lol: bardzo ładnie...i chyba zastosuję u sibie na nowej rabatce :wink:
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam kolezankę, która ma ogród w lesie na piaskach dla odmiany :lol: i ona obiecała mi stałą dostawę szyszek, ze swej działki :lol: A te szyszeczki na klombie to chyba u Violki są
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Igus - czytałam, że na glinie dobrze jest posadzić niebieski łubin i jak urosnie to go ściąć. Korzeń łubinu ma rozbić zwartą strukture gleby, a całość ścieta i przekopana na 20 cm posłuży jako zielony nawóz. Myślę więc o zastosowaniu tego na terenie gdzie posadziłam krzaki na żywopłot. Ale jak sie sadzi łubin :roll: znowu muszę poszperać w necie :lol:
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Łubin przy korzeniach tworzy guzki i wiąże azot, jak się go przekopie użyźnia glebę i rozluźnia, ale musiałabyś z dwa lata tak postępować.My w pierwszym roku posiadania działki posialiśmy łubin , kupuje się go w dużych ilościach w centrali nasiennictwa , gleba była zaorana, potem ręcznie wybieraliśmy chwasty.A Ty masz dziś wolne?Zawsze jesteś w przerwie?
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Strasznie mi się podobają te twoje wariacje .........z korzeniami :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :wink:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

piękne zdjęcia :lol: te z korzeniami :lol: i z winobluszczem na drzewach... Ech, pięknie u Ciebie Iwuś :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Obrazek
Co to jest za krzaczek :?:
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

Hej Iwa,piękny korzonek,nie jeden z nas by takiego chciał :lol: w ogrodzie.
to jest tawuła (do Dawida),są różne odmiany tego krzaczka
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Dzięki tomko34
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Witam wszystkich moich miłych gościi. Niezmiernie cieszą mnie wasze odwiedziny i komentarze. Dawidzie jakbyś poszperał kilka stron wcześniej to chyba Dianek nazwała tą odmianę tawuły :lol: Ze swojej strony mogę tylko powiedzieć, że jest wyjatkowo piękna, bo ma śliczne żółto-czewone listki.

Muszę się przyznać, że w ten weekend nie zrobiłam prawie nic (nie licząc cotygodniowych oprysków odżywka dolistną i dokarmirnia odżywkami moich rachitycznych iglaczków rosnących pod brzozą) - powód miałam dawno niewidzianych gości. Szykuję się do prac na przyszły tydzień.

Już pisałam, ale jeszcze przypomnę - mam posadzone różne krzaki na żywopłot nieformowany. Teren jest gliniasty. Chcę polepszyć glebę i wyczytałam o zielonym nawozie. I tu mam pytanie do was - jak się sieje łubin - piszą że na głębokości 2 - 6 cm, 20 g/m2. To znaczy że mam zrobić takie rowki i wsypać nasionka czy sieję się go jak trawę :roll: dla mnie to czarna magia :roll: :oops: Jeszcze nigdy nic nie siałam. Druga sprawa chcę go posiać tam gdzie już rosna krzewy - to dobry pomysł, czy zły. Może powinnam wykopać te krzaki, albo siąć z zachowaniem jakichś odstępów :?: :?: Jakieś rady mile widziane :lol: Będę bardzo, ale to bardzo wdzięczna
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwa ,łubin posiej tylko na pustym terenie, bo go trzeba otem przekopać, a jak chcesz przekopać, jak rosną krzaki.
Sieje się w rowki, nie za głęboko, ale czy to nie jest za późno?
My sialiśmy na wiosnę.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Za późno nie jest, bo w tym poradniku napisałi, że można siać do poczatku sierpnia.

Więc co ja mam zrobic z tymi moimi krzaczkami, które już sa posadzone :roll: Ja teraz to juz wiem, że zrobiłam duży błąd nie przygotowując odpowiednio terenu pod sadzenie :oops: ale sasiad który jest uważany w okolicy jako znawca tematu, stwierdził, że roślinki dadzą sobie radę w tym terenie. Widać nie brał pod uwage takiej pogody jaka mamy. W ten weekend znowu przeszło kilka ulew przez nasz teren i w miejscu ich posadzenia chodzi sie po grząskim błocie :roll: Co ja mam zrobić żeby im poprawic warunki wzrostu :roll: Wykopać je :?:
Mój kawałek świata.
część 3
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wykop i wsadź do donic, nie jestem zwolennikiem ogrodów doniczkowych, ale w tym przypadku, będzie im lepiej.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p

Post »

Boję się :? , a jak nie przeżyją tego zabiegu. Musiały by być w tych donicach przez zimę, bo ten łubin przekopuje się późna jesienią. To może lepiej z tym torfem spróbować :?

Trochę weselszy temat - kwitnące funkie

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mój kawałek świata.
część 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”