Cudactwa kulinarne Tess...
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6501
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
A cukinia w plasterkach, obsmażona na patelni na oleju, przewrócona na drugą stronę, posypana leciutko vegetą (
) i startym oscypkiem - tego się nie da zastąpić niczym
Nawet parmezan wysiada 



"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ja też już jadłam taki oscypek z grilla (ten biały, nie wędzony), rzeczywiście bomba!
Trochę trudno go tylko dostać. My z nizin możemy go sobie kupić chyba tylko przez internet, bo w sklepach nie widziałam; albo pojechać w góry
Trochę trudno go tylko dostać. My z nizin możemy go sobie kupić chyba tylko przez internet, bo w sklepach nie widziałam; albo pojechać w góry

Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Uda kurczka nadziewane pomidorkami PYCHOTA
Kupujemy:
4 ćwiartki dużego kurczaka( kupuję już bez kości )
słoik suszonych marynowanych w oleju pomidorów
1 łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 średnie pomidory świeże
1/2 szklanki bulionu drobiowo - wołowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
12 czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
jak zrobić
Udka smarujemy olejem z marynaty, posypujemy wewnętrzną cześć ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, nadziewamy suszonymi pomidorami (2 kawałki pomidora) i spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą i obsmażamy udka z wszystkich stron. Obsmażone udka przekładamy do żaroodpornego naczynia. piekarnik 180*C i pieczemy udka przez 20 - 25 minut, smarując wytapiającym się tłuszczem.
Po upieczeniu tłuszcz odlewamy.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem a oliwki kroimy w cienkie plastry.
Na tłuszcz z obsmażania kurczaków wlewamy bulion i wino, zagotowujemy i wlewamy rozdrobnione pomidory.
Redukujemy sos do momentu, aż będzie on bardzo gęsty (około 1/4 pierwotnej objetości) i wrzucamy oliwki.
Zalewamy udka przygotowanym sosem i zapiekamy 5 do 10 minut.
Kurczka jemy na gorąco, albo syudzimy i kroimy w plastry, z pomidorem i świeżą bazylią, posypać grubo mielonym pieprzem.
Kupujemy:
4 ćwiartki dużego kurczaka( kupuję już bez kości )
słoik suszonych marynowanych w oleju pomidorów
1 łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 średnie pomidory świeże
1/2 szklanki bulionu drobiowo - wołowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
12 czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
jak zrobić
Udka smarujemy olejem z marynaty, posypujemy wewnętrzną cześć ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, nadziewamy suszonymi pomidorami (2 kawałki pomidora) i spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą i obsmażamy udka z wszystkich stron. Obsmażone udka przekładamy do żaroodpornego naczynia. piekarnik 180*C i pieczemy udka przez 20 - 25 minut, smarując wytapiającym się tłuszczem.
Po upieczeniu tłuszcz odlewamy.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem a oliwki kroimy w cienkie plastry.
Na tłuszcz z obsmażania kurczaków wlewamy bulion i wino, zagotowujemy i wlewamy rozdrobnione pomidory.
Redukujemy sos do momentu, aż będzie on bardzo gęsty (około 1/4 pierwotnej objetości) i wrzucamy oliwki.
Zalewamy udka przygotowanym sosem i zapiekamy 5 do 10 minut.
Kurczka jemy na gorąco, albo syudzimy i kroimy w plastry, z pomidorem i świeżą bazylią, posypać grubo mielonym pieprzem.
no i coś na inaczej....
wątróbka
składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 mała cebula biała
1 mała cebula czerwona
1 zielone kwaśne jabłko
1 łyżka majeranku
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
6 jajek
sól i pieprz do smaku
jak robimy"
Watróbkę osuszyć trzeba papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w półtalarki a jabłko w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy wątróbkę z jednej strony, przewracamy i wrzucamy cebulę z jabłkiem. Całość posypujemy majerankiem, chwilę jeszcze smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno siekamy wraz z wystudzoną wątróbką. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
najlepsza jest na krakersie:):) albo na bułeczce...
wątróbka
składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 mała cebula biała
1 mała cebula czerwona
1 zielone kwaśne jabłko
1 łyżka majeranku
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
6 jajek
sól i pieprz do smaku
jak robimy"
Watróbkę osuszyć trzeba papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w półtalarki a jabłko w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy wątróbkę z jednej strony, przewracamy i wrzucamy cebulę z jabłkiem. Całość posypujemy majerankiem, chwilę jeszcze smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka gotujemy na twardo i bardzo drobno siekamy wraz z wystudzoną wątróbką. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
najlepsza jest na krakersie:):) albo na bułeczce...
Tess, rozumiem ,ze filet ma byc surowy czy moze byc wedzony? Pytam tak o szczegoly ,bo nie jestem taka sprytna w dziedzinie kulinarnej!Tess pisze:Pomidory nadziewane
Składniki
ryba filet kto jakią rybkę lubi
duże pomidorki
rozmaryn świeży i zioła prowansalskie
sok z cytryny
potrzebny jest sznurek spożywczy, ale u nas trudny do dostania, więc użyłam bawełnianej nitki
DaisyDaisy pisze:Tess, te udka do mnie przemawiająGdzie Ty je kupujesz bez kości? Nie widziałam nigdzie..
w auchanie są i w mięsnych, popros udka bez kości i dostaniesz.One są jakoś różnie nazwane,jak będew mięsnym to pokażę.
Aga
bo ja lubie jeść...

Watróbka zanim dodoasz jajka musi być wystudzona....to raczej do ziemniaczków kicha

Dana
a co tam,tyle człowiek co sobie dobrze poje...
jako że mamy ukropy sałatka mojego M
Sałatka owocowa na ukropy
składniki:
1/2 małego arbuza
1/2 melona
1 pomarańcze
1 mandarynka
1 różowy grapefrut
1 banan
1 jabłko
kilka truskawek
sos rumowy
przygotowanie
Arbuza i melona trzeba wydrążyć pozostawiając skorupę, którą użyjemy jako miseczek do sałatki.
Wszystkie owoce obieramy i kroimy w cząstki.
Polewamy sosem rumowym.
sos rumowy
składniki:
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki rumu( ja używam bacardi złote- ale inny też może być)
1 owoc granatu
sposób przygotowania:
Owoc granatu tniemy na pół i usuwamy pestki (najlepiej i najwygodniej, uderzając płaską częścią dużego noża).
Miód rozgrzewamy i dodajemy pestki granatu, dolewamy połowę rumu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
Dodajemy pozostały rum, dokładnie mieszamy i juz nie gotujemy....
mówię wam niebo w gębie...
SZYBKA KARKÓWKA
składniki
kg karkówki
ketchup
cebule
przyprawa do mięsa knorra
majeranek
wykonanko
karkówkę kroimy w plastry
cebulę w krążki
w naczyniu żarrodpornym układamy w kolejności
na dno ciut ketchupu
plastry karkówki obtoczone w wprzyprawie do mięsa knorra
na karkówkę plastry cebuli
polewamy ketchupem
posy[pujemy majerankiem
i od nowa do wykończenia składników.
piekarnik 200 st godzinę pieczemy w naczyniu odkrytym....
składniki
kg karkówki
ketchup
cebule
przyprawa do mięsa knorra
majeranek
wykonanko
karkówkę kroimy w plastry
cebulę w krążki
w naczyniu żarrodpornym układamy w kolejności
na dno ciut ketchupu
plastry karkówki obtoczone w wprzyprawie do mięsa knorra
na karkówkę plastry cebuli
polewamy ketchupem
posy[pujemy majerankiem
i od nowa do wykończenia składników.
piekarnik 200 st godzinę pieczemy w naczyniu odkrytym....
FILET Z INDYKA, LUB PIERSI KURCZAKA
składniki
kg fileta, lub 5 piersi
0,5 l śmietany 36%
2 zupy cebulowe knorra( tylko te)
wykonanie
w naczyniu żaroodpornym - koniecznie z przykrywką
wysypujemy na dno jedna zupę cebulową
na to kładziemy świeżego fileta lub piersi ( bez żadnych przypraw)
na mięso sypiemy drugą zupę cebulową
na wszystko wylewamy śmietanę a jak gęsta to wykladamy łyżką
200st - godzina.
składniki
kg fileta, lub 5 piersi
0,5 l śmietany 36%
2 zupy cebulowe knorra( tylko te)
wykonanie
w naczyniu żaroodpornym - koniecznie z przykrywką
wysypujemy na dno jedna zupę cebulową
na to kładziemy świeżego fileta lub piersi ( bez żadnych przypraw)
na mięso sypiemy drugą zupę cebulową
na wszystko wylewamy śmietanę a jak gęsta to wykladamy łyżką
200st - godzina.
ŻEBERKA W SOSIE BBQ z dedykacją dla Hani Krzysiątka
składniki:
2 kg wieprzowych żeberek
1/2 główki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
4 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 litr czystego warzywnego bulionu
1 szklanka sosu BBQ- spoko można kupić w marketach
sól i pieprz do smaku
wykonanie
Płaty żeberek podzielić na połowę, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i czosnkiem,
szczelnie przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut (żeberka w całości muszą być przykryte bulionem).
Nagrzać piekarnik do 150*C,
bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie na stojaku aby nie dotykały bulionu( ja korzystam z kratki z piekarnika
i garka lub długiego naczynia zaroodpornego
Piec około 2 godzin podlewając bulionem.
Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ.
niebo w gębie....


składniki:
2 kg wieprzowych żeberek
1/2 główki drobno posiekanego czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
4 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 litr czystego warzywnego bulionu
1 szklanka sosu BBQ- spoko można kupić w marketach
sól i pieprz do smaku
wykonanie
Płaty żeberek podzielić na połowę, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i czosnkiem,
szczelnie przykryć i włożyć na noc do lodówki.
Wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut (żeberka w całości muszą być przykryte bulionem).
Nagrzać piekarnik do 150*C,
bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie na stojaku aby nie dotykały bulionu( ja korzystam z kratki z piekarnika


Piec około 2 godzin podlewając bulionem.
Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ.
niebo w gębie....
-
- ZBANOWANY
- Posty: 747
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Ewa
no popatrz,u mnie ciężko trafić, u sasiadów też nie zawsze jest...
Marynowane liście winogron ( pychota do gołabków)
składniki
50 szt. świeżych liści winogron
2 ząbki czosnku
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
jak zrobić
Liście winogrona dokładnie myjemy pod ciepła wodą
Rozbijamy tłuczkiem nerwy liści
Blanszujemy liście około 4 minut
delikatnie wyjmujemy na sitko i hartujemy zimną wodą
Liście zawijamy w ciasne ruloniki i układamy w słoikach z dodatkiem czosnku
Rozpuszczamy sól we wrzącej wodzie, studzimy do około 80 st.
Zalewamy liście i szybko zamykamy szczelnie słoiki
Sprawdzamy czy się zamknęły do góry dnem
Pasteryzować około 30 minut.
słoiki muszą stać w ciemnym i chłodnym miejscu.
no popatrz,u mnie ciężko trafić, u sasiadów też nie zawsze jest...

Marynowane liście winogron ( pychota do gołabków)
składniki
50 szt. świeżych liści winogron
2 ząbki czosnku
1 litr wody
1 łyżka soli kamiennej
jak zrobić
Liście winogrona dokładnie myjemy pod ciepła wodą
Rozbijamy tłuczkiem nerwy liści
Blanszujemy liście około 4 minut
delikatnie wyjmujemy na sitko i hartujemy zimną wodą
Liście zawijamy w ciasne ruloniki i układamy w słoikach z dodatkiem czosnku
Rozpuszczamy sól we wrzącej wodzie, studzimy do około 80 st.
Zalewamy liście i szybko zamykamy szczelnie słoiki
Sprawdzamy czy się zamknęły do góry dnem
Pasteryzować około 30 minut.
słoiki muszą stać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Konfitura z czerwonej cebuli - do mięsa,do glazurki i do sosów
składniki:
1 kg czerwonej cebuli
1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
1/2 kg cukru
1/3 szklanki czerwonego winnego octu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półtalarki.
Rozgrzewamy w garnku ( musi być grube dno) lub na dużej patelni oliwę i masło, wrzucamy cebulę i smażymy aż się "zeszkli".
Wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, wlewamy ocet i połowę wina, oraz zioła prowansalskie i łyżeczkę soli, cały czas mieszając. Gotujemy (bez przykrycia) do całkowitego zredukowania wina.
Zmniejszamy ogień i powoli smażymy podlewając pozostałym winem, aż do skarmelizowania się cukru i całkowitego zredukowania płynów. Doprawiamy solą i pieprzem.
przepis dostałam od kolegi
składniki:
1 kg czerwonej cebuli
1/2 litra czerwonego wytrawnego wina
1/2 kg cukru
1/3 szklanki czerwonego winnego octu
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półtalarki.
Rozgrzewamy w garnku ( musi być grube dno) lub na dużej patelni oliwę i masło, wrzucamy cebulę i smażymy aż się "zeszkli".
Wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy, wlewamy ocet i połowę wina, oraz zioła prowansalskie i łyżeczkę soli, cały czas mieszając. Gotujemy (bez przykrycia) do całkowitego zredukowania wina.
Zmniejszamy ogień i powoli smażymy podlewając pozostałym winem, aż do skarmelizowania się cukru i całkowitego zredukowania płynów. Doprawiamy solą i pieprzem.
przepis dostałam od kolegi
