Cudactwa kulinarne Tess...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cudactwa kulinarne Tess...

Post »

Tak sobie pomyślałam,że niektóre dziewczyny będą zadowolone...bo dziwactwa kulinarne różne... :lol: :lol:
i nie myślcie sobie,że będa tylko grzeczne przepisy.... :oops:
na dobrego początki...( tort na wieczór panieński)

Bedę podawać przepisy potraw które robię często, lub od święta...jak że sezon grilowy się zaczął, a prosicie o coś na grilka...to proszę...

KASZANKA Z GRILLA

SKŁADNIKI:

8 kaszanek
1/2 szklanki ulubionego sosu BBQ ( w Auchanie można dostać)
1/2 główki czosnku
1 jabłko
1 średnia cebulka
1 łyżka majeranku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w półtalarki a ćwiartki obranego ze skóry jabłka również w plasterki. Kaszankę grubo smarujemy sosem BBQ, obkładamy jabłkiem, cebulą i czosnkiem, lekko posypujemy majerankiem i zawijamy w posmarowaną olejem folię aluminiową.
Grillujemy w średniej temperaturze około 20 minut.

PAPRYKA Z GRILLA Z GRZYBAMI MARYNOWANYMI LUB PIECZARKAMI

Składniki:

4 średnie papryki
2 cebule
1 pomidor
1/2 kg świeżych grzybów z marynowanymi smaczniejsze
100 g. masła
sos tabasco
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Papryki dzielimy na trzy części (wzdłuż blaszek nasiennych), wypestkowujemy, odkładamy.
Przygotowujemy farsz; pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle (do zeszklenia), dodajemy grzyby, dusimy do miękkości, odzielamy 12 sztuk małych grzybków a resztę drobno siekamy, dodajemy obrany ze skóry drobno posiekany pomidor i jeszcze 10 minut dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Paprykę smarujemy od wewnątrz odrobiną masła, skrapiamy dwoma kroplami Tabasco i nakładamy przygotowany farsz układając na wierzch całego grzybka a spód papryki smarując oliwą. kładziemy na grilla i 15 minut.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5116
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
Kontakt:

Post »

Jak zobaczyłem tytuł, to pomyślałem, ze będą dżdżownice w cukrze, robaki saute i morskie potwory z cytryną...
A tu zapowiada się całkiem strawnie :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 3191
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post »

ja tez skorzystam, bo ślinka mi cieknie jak czytam :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Serek pleśniowy w szynce z żurawiną

ser cammembert ( ja kupuję presidenta okrągłego)
szynka szwarcwaldzka po dwa plasterki na jeden ser
zioła
oliwa

ser smaeujesz ziołami
okładasz szynką spinasz wykałaczkami i na grillka ser ma sie uginać, ma sie czuć ze w srodku jest płyn :lol:
podajesz z żurawinka
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sałatka z grzybkami

grzybki marynowane
małe mozarelki
zioła prowansalskie
czerwona papryka
sałata rukola

wszystko mieszamy....doprawiamy...
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Posty: 1352
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: 3 km od Bydgoszczy

Post »

Tess, camembert w szynce zapowiada się fantastycznie! Na mojej wsi szynki szwarcwaldzkiej nie dostanę, ale spróbuję zastąpić inną.
Czasem robię camemberta z żurawinką, ale panieruję jak kotlet i smażę, aż w środku jest płynny. Pycha!!
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Posty: 1352
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: 3 km od Bydgoszczy

Post »

Nie wiedziałam, że ta szynka jest dostępna w Lidlu, choć dość często robię tam zakupy (ale wędlin akurat w marketach nie kupuję). W Lidlu jest przepyszny camembert z chili-to dla tych co lubią pikantnie zjeść.
Za to małe kulki mozarelli tam widziałam i kupowałam :)
Jak już jesteśmy przy tym sklepie to zapytam czy kupowałaś może tam krewetki? warto je kupić?
Kiedys się skusiłam (w innym sklepie) i tak okropnie śmierdziały po rozmrożeniu, że powiedziałam "nigdy w życiu żadnych krewetek". Mimo wszystko ciągnie mnie żeby jeszcze raz spróbować kupić i (w końcu) posmakowac.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rybko

ta mała mozarelka jest w Lidlu, szynka szwarcwaldzka też.to możesz spokojnie kupić jest niezłego gatunku i smaczna.
Krewetki ( te małe koktajlowe)kupuję czasem i są dobre do sałatki, albo leczo.

aha krewetek kochana się nie rozmraża :lol: :lol: zrób tak...zamrożone na sitko - gorąca przegotowana woda ja do wody dodaję 1/4 szkl soku z cytryny i zlewasz je...tak do sałatek i do ciepłych potraw.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Teskowe krewetki warto zrobić są pyszne....

składniki:

1/2 kg świeżych dużych krewetek ( lub kg małych koktajlowych - na kg porcja składników większa)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 średniej cebuli
1/2 główki czosnku
1 mały pomidor
1/4 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki utartej z pieprzem cytrynowej skórki
1/8 szklanki białego wytrawnego wina
sól i pieprz do smaku


wykonanie

Krewetki wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 1 minutę i odcedzamy, obieramy z pancerzyka.
Koktajlowe wrzucamy też naokoło 1 minutę trzeba próbować czy wszystkie sie rozmroziły.
Rozgrzewamy w rondlu masło wraz z oliwą, wrzucamy drobno posiekana cebulę i czosnek, rumienimy na jasnozłoty kolor, wrzucamy krewetki, posypujemy cytrynową skórką z pieprzem, oregano i papryką, dokładamy pomidora obranego ze skóry i pokrajanego w grubą kostkę. Podlewamy winem i gotujemy na otwartym ogniu do zredukowania sosu o połowę (nie dłużej niż 5 minut, inaczej krewetki nam się skurczą i stwardnieją).

Doprawiamy solą i grubo mielonym wielokolorowym pieprzem.

Dajemy amciu w miseczce....pychota
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewa

rybki, rybkami ale trzeba próbować nowych smaków :lol:


dziś pomidorki dobre i do piekarnika i na grill

Pomidory nadziewane

Składniki

ryba filet kto jakią rybkę lubi
duże pomidorki
rozmaryn świeży i zioła prowansalskie
sok z cytryny
potrzebny jest sznurek spożywczy, ale u nas trudny do dostania, więc użyłam bawełnianej nitki.

Wykonanie
pomidorki przekroić tak jak na fotce,wydrążyć środek, sól i pieprz doprawić.
do środka wkładamy rybkę
posypujemy ją ziołami i polewamy sokiem z cytryny
w rozcięcia kładziemy rozmaryn
zawiązujemy nicią
w piekarniku piekę to na 200 st 30 min.
Na grilku aż pomidorki zrobią sie takie miękkie i klapną trochę.Na grilu trzeba pomidorki posmarować od spodu oliwą,i pilnować żeby się nie przypaliły...
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Stasiu

ja tam uwielbiam ciasto z rabarbarem :lol:


Ciasto z rabarbarem i nie tylko

Składniki
250 g masła ( margaryna moze być)
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (rabarbar, wiśnie, jabłka albo co kto chce - ja będę robić z agrestem

Wykonanko

Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką średniej wielkości prostokątną blachę.
Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Najsmaczniejsze ciasto wychodzi chyba z rabarbarem albo wiśniami, ale mogą to też być jabłka, cząstki brzoskwiń lub owoce mieszane. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę wyrosnąć.
Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni godzinę.sypnąć na wierzch cukrem pudrem

to jest na małą blachę, jak macie taką średnią to przepis wszystko 1/2 więcej.
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Schab inaczej...robię jak tylko mam wiecej gości...

Składniki

- 1 kg schabu bez kości,
- 25 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 łyżka startego żółtego parmezana,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki masła,
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- tymianek,
- sól,
- pieprz

wykonanko

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso natrzeć tymiankiem, pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem.
Włożyć na godzinę do lodówki. rozciąć mięsotrzeba tak, aby uzyskać duży płat.
Rozbić lekko tłuczkiem. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle razem z pieczarkami. Wystudzić.
Dodać tartą bułkę, ser oraz natkę. Przyprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. Na mięsie rozłożyć farsz pieczarkowy. Zwinąć, spiąć wykałaczkami.Trzeba je troszkę namoczyć. Wierzch obłożyć plasterkami boczku.
Przełożyć do brytfanki szwem do dołu. nalać parę łyżek wody.
wstawiamy do piekarnika 1 godz. w temp. 180 st.,trzeba często polewać sosem z pieczenia.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Posty: 4675
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Tess czy serek panierowany to tylko w tartej bułce obtaczasz???
x-T-s
---
Posty: 5696
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lenka

zółty ser??? tak do smażenia w jajku i bułce.
A te na grila nie są w bułce tylko w ziołach.
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Posty: 447
Od: 6 lut 2009, o 17:36
Lokalizacja: Bolesławiec woj. dolnośląskie

Post »

Ale fantastyczny temat! :D

Ja wrzucam taki ser pleśniowy do piekarnika, albo do mikrofali (na grillu nie próbowałam) na jakieś pół godziny, tak żeby się ser rozpuścił. Potem scinamy górną warstwę z pleśnią i mamy foundee na szybko. Dobre!

Ten ser z szynką to sama spróbuję :)

A czym można zastapić oscypek?
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”