Nowy ogród Jacka cz.2
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś zdjęcia w tonacji białej, bo w ogrodzie rządzi sama królowa - lilia 'Regale'

przyciąga wzrok i uwodzi nos fantastycznym zapachem

lilia ananasowa - wdzięczny pierwszoroczniak

zakwitł floks wiechowaty; też ładnie pachnie

te kwiaty trochę udają lilie ale to oczywiście funkia

i jeszcze jedna lekko muśnięta różem - gaura dwuletnia

'Tricolorka' szałwia też potrafi się wybielić

i taka ciekawostka botaniczna - pieprzyca szerokolistna (niektórych "uszczęśliwiłem" tą rośliną ale nie bijcie mnie jak Wam się nie spodoba
)

przyciąga wzrok i uwodzi nos fantastycznym zapachem

lilia ananasowa - wdzięczny pierwszoroczniak

zakwitł floks wiechowaty; też ładnie pachnie

te kwiaty trochę udają lilie ale to oczywiście funkia

i jeszcze jedna lekko muśnięta różem - gaura dwuletnia

'Tricolorka' szałwia też potrafi się wybielić

i taka ciekawostka botaniczna - pieprzyca szerokolistna (niektórych "uszczęśliwiłem" tą rośliną ale nie bijcie mnie jak Wam się nie spodoba

- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Jacku masz ogród naprawde bardzo ciekawy, rosliny których nawet nie znam a ta pieprznica wygląda mi na okrywowa i to jest ok no ale lilia ananasowa bomba.
Pamiętam starsze małżeństwo na podwórku /tak takie ogródki tez sa bardzo piękne/ stworzyli raj białych kwiatów i paprocie, wówczas jeszcze nie myslałam nawet o swoim ogródku.
co do moich fotek na serwerze - przyznaje nie umiem przenieść tzw.kolaży
i skorzystałam z programu który podała Liska, zreszta Wasze zdjęcia sa tak profesjonalne że czasami w ogóle zastanawiam się co ja tu robię
miłego dnia
Pamiętam starsze małżeństwo na podwórku /tak takie ogródki tez sa bardzo piękne/ stworzyli raj białych kwiatów i paprocie, wówczas jeszcze nie myslałam nawet o swoim ogródku.
co do moich fotek na serwerze - przyznaje nie umiem przenieść tzw.kolaży
i skorzystałam z programu który podała Liska, zreszta Wasze zdjęcia sa tak profesjonalne że czasami w ogóle zastanawiam się co ja tu robię
miłego dnia
- JacekP

Witam bardzo serdecznie
Zapowiadał sie kolejny spokojny dzień, a tu takie zamieszanie
Przyjechała ekipa zmieniać dach. Pełno ludzi, sprzętu, rusztowania. A ja biegam od rana i przesadzam rośliny, które rosły sobie w starej części ogrodu, zaniedbanej, zapuszczonej ale nie pozbawionej ładnych roślin. Teraz tam stoją rusztowania. Do tej pory tylko dwie rośliny przesadziłem do nowej części a dziś wykapywałem co się dało i przesadzałem gdzie się dało. Malwy połamane a już miały pąki więc nie wiem, czy się przyjmą
Reszta (goździki, gailardie, smółki, trzmielina, miesiącznica, trzykrotka i nie wiem, co jeszcze) pewnie tak i będzie wdzięczna za wyrwanie z tego chwastowiska.
Geniu
Tak eukomis, to nazwa łacińska, a popularna to lilia ananasowa i po angielsku jest tak samo. Bardzo mi sie ona podoba i w przyszłym roku kupię kolejne odmiany.
Taro
masz piękny ogród na zdjęciach i nawet nie myśl, że jest inaczej
Masz rośliny, o których ja na razie mogę pomarzyć, np. róże.
Pieprzyca ma wyprostowane łodygi i na końcu drobne białe kwiatuszki. Przypomina trochę chrzan (kwiaty, liście, korzeń, ekspansywność)
Geniu
Tak eukomis, to nazwa łacińska, a popularna to lilia ananasowa i po angielsku jest tak samo. Bardzo mi sie ona podoba i w przyszłym roku kupię kolejne odmiany.
Taro
masz piękny ogród na zdjęciach i nawet nie myśl, że jest inaczej
Pieprzyca ma wyprostowane łodygi i na końcu drobne białe kwiatuszki. Przypomina trochę chrzan (kwiaty, liście, korzeń, ekspansywność)
Czesc Jacku! obejrzalam sobie cala pierwsza czesc Twojego ogrodu! Wow!Jakie zmiany! Bardzo duzo pracy wykonales! Widzialam,ze miewasz gosci w postaci wezow!!!!Takiego goscia ,to Ci akurat nie zazdroszcze!
Teraz wszystko pieknie kwitnie w Twoim ogrodzie,sciezka z cegielek superowa!Pozdrawiam serdecznie i milego popoludnia!
Teraz wszystko pieknie kwitnie w Twoim ogrodzie,sciezka z cegielek superowa!Pozdrawiam serdecznie i milego popoludnia!
- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku ,eukomis piękny
....a jeszcze tak niedawno wcale mi się nie podobał
Forum jednak ma duży wpływ na nasze upodobania......
....no i te białe lilie....cudne....ja zachorowałam na lilie św. Józefa albo Antoniego....sama nie wiem które są które
....ale to takie babcine lilie ,które podobno cudnie pachną 
Jacku, spełnienia marzeń ,słońca, deszczu kiedy trzeba i samych radosnych chwil

Forum jednak ma duży wpływ na nasze upodobania......
....no i te białe lilie....cudne....ja zachorowałam na lilie św. Józefa albo Antoniego....sama nie wiem które są które
Jacku, spełnienia marzeń ,słońca, deszczu kiedy trzeba i samych radosnych chwil

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 
- JacekP

Witam wszystkich bardzo ciepło
Wczorajszy dzień remontu zakończył się uszkodzeniem sieci elektrycznej i od piątej nie miałem prądu, a tym samym i netu
KaRo, Cynthia, Tu.ja, Pelagia - dziękuję pięknie za życzenia i musiałem sprawdzić w kalendarzu, bo nie wiedziałem o tych imieninach. Główne patronalne są dopiero w sierpniu. Ale jeszcze raz dziękuję za piękne białe kwiaty
Janku
biały kolor jest delikatny, niewinny a przede wszystkim radosny, dlatego tak bardzo go lubię i nigdy mi się nie znudzi (także w domu i ubraniach).
Zuziu
eukomisowi nic nie zrobiłem
Nawet myślałem że za płytko cebulę posadziłem, bo kwiat zaczął się rozwijać tuż przy ziemi, ale potem wybił w górę. Jest tylko trochę łodyga skrzywiona no i kiepskie miejsce mu wybrałem, bo zasłaniają go większe kwiaty.
Cieszę się, że właśnie biały floks zakwitł jako pierwszy, ale wkrótce zakwitną i inne
Agulino
cieszę się, że poświęciłaś tyle czasu na czytanie mojego wątku.
Ścieżka z cegieł ciągle się zmienia; wczoraj dołożyłem kamieni i ziemi więc powoli zaczyna nabierać wyrazu
Jolllu500
Całe piękno bieli dopiero wydobędę, jak założę białą rabatę. Do tego będą rośliny o białych lub srebrnych liściach
Cynthio
Eukomisy piękne i oryginalne są. Wczoraj nawet go obwąchałem, ale to dziwny, drażniący zapach.
A co do nazw lilii, lepiej stosować nazwy oficjalne i nie będzie wątpliwości. Lilia, o której mówisz to lilia biała.
Pelagio
dziękuję
Dzwonki są delikatne a zarazem twardzielki
Właśnie zakwitły kolejne - jednostronny, karpacki, okrągłolistny, boloński
Prawdziwy festiwal dzwonków 
Wczorajszy dzień remontu zakończył się uszkodzeniem sieci elektrycznej i od piątej nie miałem prądu, a tym samym i netu
KaRo, Cynthia, Tu.ja, Pelagia - dziękuję pięknie za życzenia i musiałem sprawdzić w kalendarzu, bo nie wiedziałem o tych imieninach. Główne patronalne są dopiero w sierpniu. Ale jeszcze raz dziękuję za piękne białe kwiaty
Janku
biały kolor jest delikatny, niewinny a przede wszystkim radosny, dlatego tak bardzo go lubię i nigdy mi się nie znudzi (także w domu i ubraniach).
Zuziu
eukomisowi nic nie zrobiłem
Cieszę się, że właśnie biały floks zakwitł jako pierwszy, ale wkrótce zakwitną i inne
Agulino
cieszę się, że poświęciłaś tyle czasu na czytanie mojego wątku.
Ścieżka z cegieł ciągle się zmienia; wczoraj dołożyłem kamieni i ziemi więc powoli zaczyna nabierać wyrazu
Jolllu500
Całe piękno bieli dopiero wydobędę, jak założę białą rabatę. Do tego będą rośliny o białych lub srebrnych liściach
Cynthio
Eukomisy piękne i oryginalne są. Wczoraj nawet go obwąchałem, ale to dziwny, drażniący zapach.
A co do nazw lilii, lepiej stosować nazwy oficjalne i nie będzie wątpliwości. Lilia, o której mówisz to lilia biała.
Pelagio
dziękuję