Moje zielone cztery kąty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oooo... o tych komarach to nie wiedziałam :D
Miło by było, bo ja po każdym ukłuciu mam bolesny obrzęk... taki urok alergika :?
Na szczęście jest wapno, Fenistil... i sumaki :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpadłam się pochwalić że beton już spoczywa w rowku :lol:
Teraz tylko muszę go dobrze oblać bo bez tego ponoć może popękać więc ;:136
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to ;:18
Niech się beton relaksuje...
magdala

Post »

gorzata76 pisze: mam sumaka... wiem, wiem... odrosty korzeniowe :evil:
Oj ,tak ,bądz tego świadoma ,bo on naprwdę potrafi przewędrować pod ziemią pół ogrodu :?
W deszczu je układałam, bo ja jestem w gorącej wodzie kąpana :lol:
Czyli Gosiu macie tam u siebie ciepłe ,ba! gorące deszcze??

A tak na poważnie- Twój ogród pięknieje z każdym forumodniem :wink: Masz takie fajne zakamarki i dekoracje. U mnie brakuje detali ,nie mam nawet kamulców :(
W którymś poście pisałyście o "krótkim dniu" dla jakiejś roślinki i uświadomiłyście mi ,że dzień już się skraca!!!!! Tak zawsze sie cieszę ,kiedy w grudniu dzień zaczyna sie wydłużać ,choćby o 2 ,3 sekundy ,ale zawsze...A teraz to już idzie w drugą stronę :cry: O,nieeee!!!!
Magda.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magdala pisze:
gorzata76 pisze: mam sumaka... wiem, wiem... odrosty korzeniowe :evil:
Oj ,tak ,bądz tego świadoma ,bo on naprwdę potrafi przewędrować pod ziemią pół ogrodu :?
Trudno :wink: najwyżej będę miała dużo sumaczków i będę wszystkich obdarowywała :lol:
magdala pisze:Czyli Gosiu macie tam u siebie ciepłe ,ba! gorące deszcze??
Deszcze ... letnie - serca gorące :lol: :lol: :lol: ... i głowy :roll:

Madziu, dziękuję w imieniu ogródka :oops: :D
Kamulce niestety kosztują i też musiałam się ograniczyć... z bólem serca :wink:

Dzień się skraca? Niemożliwe! (klasyczne wyparcie) :lol:
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

A które kamulce przybyły - te białe na głównej rabacie? Gosiu po co kupować. Lepiej nazbierać. Ja dzisiaj z błota wybierałam, a potem myłam i układałam. Oczywiście nie są takiego samego wymiaru i koloru, ale to chyba nawet zaleta. A ile u Was kamulce kosztują i gdzie się je kupuje?
Też mam chryzantemę, ale jeszcze nie wiem jakiego koloru. Od mamy dostana. Jak zakwitnie będę wiedziała. Mi osobiście kojarzą się z cmentarzem ( chyba niesłusznie), ale jako późnojesienne kwiaty wyglądają nieźle.
magdala

Post »

madziarynka pisze: Też mam chryzantemę, ale jeszcze nie wiem jakiego koloru. Od mamy dostana. Jak zakwitnie będę wiedziała. Mi osobiście kojarzą się z cmentarzem ( chyba niesłusznie)
W Kanadzie niosą je do ślubu !! Tak słyszałam....I tej wersji sie trzymajmy :D :D
A zresztą ..cmentarz to też pewien etap w życiu :roll: Niestety.
Magda.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

róże też teraz często goszczą na cmentarzach...
:wink:
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

halo halo
zamiast buszować po forum przerzuciłąm się na kilka dni na malowanie ścian i sufitów a Ty się tu rozszalałaś z fokami swoich piękności :)
a ja wczoraj nawet do ogródka nie zeszłam, dziś ręce mam jak orangutan... palce na wysokości łydek :) :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

madziarynka pisze:A które kamulce przybyły - te białe na głównej rabacie? Gosiu po co kupować. Lepiej nazbierać. Ja dzisiaj z błota wybierałam, a potem myłam i układałam. Oczywiście nie są takiego samego wymiaru i koloru, ale to chyba nawet zaleta. A ile u Was kamulce kosztują i gdzie się je kupuje?
Jak już wcześniej wspomniałam Magdo , u nas problem z kamieniami w naturze... może to kwestia tego, że jęzor lodowca nas nie sięgnął? :wink:
Jadąc nad morze nie mogłam się nadziwić, ile kamieni wśród pól leżało...
Pozostaje kupować w takich składach ogrodniczych - te to akurat "Marianna" - biały marmur z Kotliny Kłodzkiej, są jeszcze łupki piaskowca... kamulce w "hostokąciku" to zdobyczne piaskowce, przytargane z poprzedniego ogródka :wink: a zdobyte przed laty ze starego muru w likwidowanych ogrodach...
Teraz z okien mam widok na podobny mur - postawiony 3 lata temu jako ogrodzenie zabytkowego cmentarza :roll:
Są jeszcze kamieniołomy w Beskidach... tylko jak już jeździmy, to w weekendy... może z urlopu w górach coś przywiozę :lol:
A jeśli o cenę chodzi to od 50 do 80 gr/kg :?
Za wór otoczaków (smocze jaja :wink:) zapłaciłam 20 zł :?

Haniu oj znam ja taką robotę, choć ostatnio raczej zrzucam tego typu prace na męskie barki, ktoś musi czuwać nad resztą codziennego życia :wink:
Mój wkład jest czysto koncepcyjny :oops:

Ale do dziś krąży po rodzinie opowieść jak z siedmiomiesięcznym brzuchem o piątej rano przedpokój przemalowywałam: ciążowa bezsenność + syndrom wicia gniazda + słoneczne letnie poranki :lol:

A co do chryzantem: coś nam musi kwitnąć jesienią... może gdyby Wszystkich Świętych nie przypadało na listopad, inne kwiaty wiodłyby prym?
Mi za to lilie kojarzą się z wiązankami pogrzebowymi... :?
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

No i nie wytrzymałam... (bumerang za krótko rzucony :wink: ) Gosia kamulce piękne, u nas też cena podobna, gorzej z transportem. jeden worek 50 kg na niewiele wystarcza u mnie, ale u Ciebie już coś widać :lol:
A tych 'smoczych jaj" się nie obawiasz? Pewnego ranka wstaniesz a tam małe smoczki będą buszowały po ogródku :wink: :;230 :;230 :;230

Twoja perłowa NN jest nieopisanie piękna, słów mi brak po prostu. W którymś z czasopism ogrodniczych widziałam fajnie skomponowaną rabatę z różami i z jarzmianką, przyznam się, że pierwszy raz czytałam o tym kwiatku, a tu proszę, tylko weszłam na forum i już na pierwszym zdjęciu wychyla się jarzmianka :lol:
Miłej niedzieli Małgoś :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Gosia, ja o sumaku słyszałam, że puszcza te potworne odrosty tylko w sytuacji zagrozenia, czyli kiedy obumiera główne drzewo. Widziałam kiedyś sumakową puszczę - rosło jedno okazało drzewo, ale przestało podobać się właścicielowi i wykarczował. Nagle wyrosło kilkanaście młodych sumaczków. I jeszcze kilkanaście. Wszędzie! Przypuszczam że do dziś z nimi walczy ;)
gorzata76 pisze:A co do chryzantem: coś nam musi kwitnąć jesienią...
Popieram w całej rozciągłości :) Poza tym mi osobiście bardzo się podobają i nie mam smutnych skojarzeń. Moje dwie chryzantemy w czasie ostatnich deszczy zostały ogolone do ziemi przez ślimaki :( To chyba jakiś nadzwyczajny przysmak, bo póki były resztki chryzantem, nawet funkiom odpuściły..
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

U mnie jest w parku lasek sumaków. Bardzo ładnie wygląda. Podoba mi się.
No to masz Gosiu przerąbane z tą alergią. Też jestem alergikiem
ale na pyłki roślin :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
dez_old1
1000p
1000p
Od: 10 maja 2009, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj kochana - smocze jaja super :heja tylko ktoś musi na nich siedzieć bo nie będzie małych ,,smoczków,, :;230
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Gości... i po kolei ( w tle odgłosy burzy :wink: )
gohna pisze:A tych 'smoczych jaj" się nie obawiasz? Pewnego ranka wstaniesz a tam małe smoczki będą buszowały po ogródku
Mogą buszować, byle chwasty wypieliły... :lol: :lol: :lol:
Kocina pisze:Gosia, ja o sumaku słyszałam, że puszcza te potworne odrosty tylko w sytuacji zagrozenia, czyli kiedy obumiera główne drzewo.
No widzicie, ja mojemu sumakowi nie będę stwarzać absolutnie sytuacji zagrożenia :wink:
krzysiek86 pisze:No to masz Gosiu przerąbane z tą alergią. Też jestem alergikiem
ale na pyłki roślin
Niestety, ja też - zwłaszcza trawy są dla mnie koszmarem... no i wiem pierwsza kiedy w styczniu zakwitają leszczyny :(

Aga, jak siądę na jajach, to będzie wypielone tylko wokół nich :( a gwarancji jednak nie mam, że te smoczki będą chciały pielić :lol: :lol: :lol:

Tyle tytułem odpowiedzi... na ciekawe zdjęcia z mojej dzisiejszej przejażdżki po Gliwicach zapraszam do krzyśka86... tam je już obiecałam, a nie będę wklejać dwa razy, bo to z pół godziny zajmie :evil:

A tutaj parę innych :wink:

Budlejka...

Obrazek

To cudo budzi mój zachwyt :D niezmiennie! Niech się pnie :D

Obrazek

Ismenka wypuściła drugi kwiat :D

Obrazek

Taka tam kompozycja biało - fioletowa :roll:

Obrazek

Diascja

Obrazek

Języczka Przewalskiego

Obrazek

Tojeść rozesłana `Aureum`... najpierw przyschły jej - jak widać - listki, ale teraz zakwitła :D

Obrazek

Funkie autorstwa mojej czarownicy młodszej (no dobra, mamusia kadrowała... no ale ta ostrość :wink: )

Obrazek

Przy Vialii zawsze ucieka mi ostrość, a ta - proszę, ot tak, automatem :roll:

Obrazek

A oto autorka dwóch powyższych przy pracy na pielącym zydelku u stóp "karcerku" :lol: :lol: :lol:
Madziu - magdalo - to miejsce już na wieki zostało ochrzczone zgodnie z Twoją ideą :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Ufff.... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”