Mój pas startowy, czyli wąska działka :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nie płacz :wink: nie ma tego złego.... Wiem że to pierwsze owocowanie, ale on nie jest za silny i lepiej żeby sobie najpierw podrósł. W tym roku i tak będziesz miała co testować :wink: :lol:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dominikams pisze:Nie płacz :wink: nie ma tego złego.... Wiem że to pierwsze owocowanie, ale on nie jest za silny i lepiej żeby sobie najpierw podrósł. W tym roku i tak będziesz miała co testować :wink: :lol:
Przyślę Ci po 1 gronku z każdego gluta :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze:
dominikams pisze:Nie płacz :wink: nie ma tego złego.... Wiem że to pierwsze owocowanie, ale on nie jest za silny i lepiej żeby sobie najpierw podrósł. W tym roku i tak będziesz miała co testować :wink: :lol:
Przyślę Ci po 1 gronku z każdego gluta :)
Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładna mi wdzięczność :;230
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to? :shock: To ty mi będziesz musiała być wdzęczna że się poświęcam :lol:

Ale chyba odpuszczę sobie, nienawidzę tych odmian (w razie czego zawsze mogę poprosić tatę, on ma tego dużo - znaczy nie muszę prosić, tylko przestać walczyć, jak mi to pakuje do reklamówki Obrazek :;230
justynaz
200p
200p
Od: 23 sty 2009, o 20:56
Kontakt:

Post »

Dominiko piękne masz róże. Co do agrestu to widocznie ja mam jakąs wcześniejsza odmiane, właśnie wczoraj obrałam go z mama i już jest w słoiku. Niestety połowa była peknieta i sie do niczego nie nadawała. Najgorzej jednak wyglądają czereśnie, chyba nawet 10% nie ma bez pęknięcia.
Pozdrawiam
Justi
zapraszam do mnie
Ogród nowicjuszki
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porobiłam kilka zdjęć roślin w oczyszczalni, więc najpierw funkie (zeszłoroczne):

Obrazek
Obrazek

Ta niby-niebieska mnie denerwuje, bo strasznie wolno rośnie, tzn. mało ma liści, choć rok temu była jeszcze słabsza:

Obrazek

Za to tojeść rozesłana mocno rośnie w tym roku:

Obrazek

Jedna z 3 kalin jakichśtam nana, co rośnie jako mała kulka (były kupowane na jesieni w jakiejś promocji, za kilka zł):
Obrazek

Dąbrówka rozłogowa, sadzona w lecie z malutkich odrostów, w dość dużych odległościach, zagęściła się niesamowicie i opanowała cały ten kawałek - fajnie wygląda taka ciemniejsza plama:
Obrazek

Na widok takich chmur wczoraj zaniechałam dokończenia koszenia (oczywiście wcale mnie to nie zdziwiło, w końcu pada codziennie już tyle czasu):

Obrazek

Zdaje się że Nelka jest postrachem nie tylko norników - oto co przytargała przedwczoraj późnym popołudniem ;:63

Obrazek

A tu ten nasz drapak - szkodnik drzewek :lol: Coś za coś - to najbardziej przytulaśny kot na świecie (niestety strasznie ciężko jej zrobić fotkę, od razu leci, żeby ją głaskać :D )
Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Przyszłam zobaczyć Twoją Clair... i wiesz co?
Chyba masz dobry pomysł z dosadzeniem jej sióstr... bedzie zjawiskowo!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dominiś, ale masz fajne te kociaki :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, tak, wydaje mi się że będzie nieźle :D Odpowiada mi się koncepcja posadzenia tylko jednej odmiany, tak, żeby było tam bez miszmaszu - spokojny, pastelowy kolor, pasujący jednocześnie do bordowego koloru liści śliwy, i nie zakłócający go w żaden sposób (ciemny, intensywny róż wydaje mi się za ostry do tego zakątka). No i ten zapach :D

Monia - koty są świetne, każdy na swój sposób :lol:

Byłam przed chwilą pozbierać truskawki. Pełna duża micha, ale jestem wściekła, bo taką drugą wywaliłam (zgniłe). W sumie i tak dziwię się, że sporo jest dobrych, bo przy takiej ilości wody gnije wszystko :evil: Czy nie mogłoby nie padać choć przez kilka dni? :cry: Dpbrze, że mamy swoje truskawki - przy takiej pogodzie plantatorzy pewnie non-stop pryskają, nie patrząc na karencję.

Ach, zapomniałam porobić fot róż - kwitnie Louise Odier i jakaś okrywowa - coś na 'M' :D

Falstafowi zaraz obetnę kwiaty, niech się nie wysila, skoro pogoda do kitu :roll:

Przesadziłam też rododendrona do sporej donicy. Kupiłam go wczoraj - nie za piękny, bo trochę wybiły te pędy za bardzo, ale kolor kwiatów mi się podoba (takiego szukałam) - jeśli oczywiście jest to ta odmiana co na etykietce (Brigitte):

Obrazek

Miał okropnie, okropnie przerośniętą bryłę korzeniową - dramat normalnie :shock: Zajrzałam do niego już w sklepie, i pomyślałam, że trudno - ponacinam, rozdrapię, i może będzie dobrze. Zrobiłam foto-story oczywiście :wink:

Przy okazji małe iglaczki, również wczoraj zakupione (po 3,90 chyba :wink: ), trafiły do większych doniczek.

Aaaaa, przesadziłam też różę, którą mam na tarasie, ale słabiutko rosła. To Rosarium Uetersen, więc powinna mieć spore przyrosty, i duże kwiaty (a ma byle jakie). Dostała dużo lepszą ziemię, i troszkę obornika na wierzch. Mam nadzieję, że się weźmie w garść :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Domiś, no wreszcie trafiłam na Twój wątek ogrodowy!
Widzę, że proporcje działki masz podobne jak ja, ale jak się okazuje, wąska działka to nic strasznego. To tylko nieznaczne ograniczenie :-)

Trzymam kciuki za dalsze postępy i na pewno będę zagladać :-)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
...chociażby po to, aby poogladać koty, których niestety nie mozemy mieć ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stokrotko, jak się cieszę, że wpadłaś, bo ja bym cię chyba nie znalazła jeszcze długo :oops:

Już byłam u ciebie, bo mnie ciekawość zżerała :lol: Czy kotów nie możecie mieć ze względu na "stonkę" :wink: czyli psiaka?

A teraz pozachwycam się Clair jeszcze raz :lol:
Otwierają sie kolejne pąki, i tak z ciekawości policzyłam je (kwiaty i pąki) - wyszło 14 :shock: :D Chyba niezły wynik, jak ta taką młodziutką różę :wink:

Zmaltretowałam trochę swój trawnik, bo jakieś grzybki rosną w paru miejscach :evil: Poza tym, pewnie ze względu na zaniedbania w pielęgnacji są suche źdźbła tak nisko przy ziemi, i mnie to denerwuje, bo trochę widać zaraz po koszeniu. Skosiłam więc go dziś nisko (na dwójce, bo najniżej jakoś się bałam, że wyłysieje :lol: ). Potem grabie sprężynkujące w garść i heja!!

Wygrabiłam sporo suchych kępek. Zmachałam się nieźle, ale jestem zadowolona, że się przynajmniej części tego pozbyłam. Potem zebrałam to wszystko kosiarką (sąsiedzi pewnie myslą, że kiepsko mi idzie koszenie, bo ciągle tam jeżdżę :wink: ), rozsypałam drugi worek Dolomitu i trochę podlałam.

Mam nadzieję, że trawnik nie będzie miał mi za złe tych poczynań i się na mnie nie wypnie. Przyznam, że miałam stracha, bo po tym grabieniu, jak te resztki walały się na trawniku, wyglądało to strasznie. Dobrze, że M. nie wrócił w tym czasie, bo chyba by mi się dostało 8) :lol:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dominikams pisze: Już byłam u ciebie, bo mnie ciekawość zżerała :lol: Czy kotów nie możecie mieć ze względu na "stonkę" :wink: czyli psiaka?
Nie, psiak jest niekonfliktowy wielce :-)

To ze względu na alergie tudzież możliwosć stworzenia łańcucha pokarmowego - mamy w domu rybki i kanarka. Takie zestawy fajne są w kreskówkach ale w życiu niekoniecznie ;-)

Wiesz, pisałaś mi o Elfe. Czy masz zamiar ją posadzic u siebie? Zaczęłam sie orientować, boję się tylko , że ona może u nas na mrozie ucierpieć...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, no to faktycznie :)
my mamy tylko rybki :wink:

Elfe sadzę jak najbardziej. Będę ją owijać agrowłókniną na zimę plus standardowe kopczyki. Jeśli będzie jakaś dramatyczna zima, to w razie czego odbije spod kopczyka. Myślę, zę nie ma co się obawiać.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopieszczaj trawniczek, odwdzięczy Ci się. Kociaki dostały nagrodę za kreta?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”