Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Tymczasem w moim ogrodzie zmiany postępują, czasem niezbyt zauważalnie, a jednak. Po pierwsze czyściec wełnisty okazał się firletką kwiecistą, co zostało wykryte w momencie jak kwiat zakwitł.

Obrazek Obrazek

Może to i lepiej, bo mi się ta firletka osobiście bardziej podoba. Groszek wieloletni na kratce wciąż nie kwitnie, a roślinki z prawej nie pamiętam nazwy - zapomniałam jak tylko opuściłam sklep ogrodniczy. Podejrzewam, że może być to liatria kłosowa, ale to jeszcze zobaczymy.
Leśny zakątek zyskał nowych mieszkańców, - zobaczymy czy się im spodoba pod moją ławką.

Obrazek

Wyraźniejsze zmiany zachodzą w wyglądzie altany, która nabiera kształtów

Obrazek
Obrazek Obrazek
Dziś dostała nowy płotek, a w środku jest już w całości obita boazerią, którą widać też na wykończeniu dachu. Teraz czekam na wstawienie kratek w okienka, ale na razie nie mam materiału. Od strony świerku ma zostać wstawiona okiennica. Podsufitki i podłoga są też wciąż do zrobienia. Będzie można ją już niedługo pomalować. Jeszcze się waham na jaki kolor. Wstępnie myślałam o niebieskim impregnacie i białych bejcowanych listwach... Ale czy to dobry pomysł ???
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

madziarynka pisze:Podejrzewam, że może być to liatria kłosowa, ale to jeszcze zobaczymy.
Na to wygląda :)
To bardzo wdzięczna roślinka, kwitnie dość długo, ładnie się rozrasta i łatwo się daje podzielić :D
I nic jej nie rusza :lol:
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczna altanka!!! niesamowicie szybko się przeobraża, jest taka przytulna.
Co do koloru - odważnie. Ja bym zalecała rozwagę, bo to kolor, który silnie będzie kontrastował, będzie bardzo dobrze widoczny. Z drugiej strony będzie nadawał unikalny styl i jeśli konsekwentnie zachowasz ten styl w całym ogrodzie to będzie mistrzostwo. Przejeżdżając przez różne wioski w Polsce, widziałam takie wiejskie chaty i podobały mi się. Poniżej wklejam Ci linka do pięknego ogrodu - dom co prawda nie jest niebieski, ale elementy ogrodowe jak najbardziej.... Może Cię zainspiruje?
http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72016,532 ... i_roz.html
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Altana nabiera wyraźnego kształtu, podoba mi się kącik obok niej
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

No rezydencja niczego sobie :)
w zacisznym zielonym otoczeniu :)
aż miło z kawą na ławeczce przysiąść :)
ale ile pracy Twojej tu jest.. całe mnóstwo kilowatogodzin :)
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

... to chyba łopatogodziny :wink: :lol:

altana super, chętnie napiłabym się herbaty w zaciszu tej altanki :lol:
Rzeczywiście ten niebieski dość odważny ale niebieski "przetarty" byłby już spokojniejszy. Fajny link podrzuciła Hania, może coś Cię zainspiruje :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Dzięki dziewczyny! Jak altanko - rezydencja będzie już gotowa to zapraszam na herbatkę w cieniu bzu. Jak na razie czeka mnie ciągle wiele pracy.
Lesiu! link, który mi podrzuciłaś jest ciekawy i inspirujący. Podoba mi się szczególnie zestawienie kolorów rabat. Tak sobie myślałam, żeby postawić na fiolety, błękity, róże i biel. ? Ostróżki prezentują się szczególnie ładnie, drzwi z przecierki w kolorze szafiru też. Ciekawe jakich farb trzeba używać żeby taki kolor uzyskać...

Kolor błękitny wymyśliłam sobie po tym jak zobaczyłam altanę na okładce jednego z czasopism ogrodniczych. Poza tym chciałam, żeby była wesoła i nietuzinkowa. Potem zrobiłam rundkę po sklepach z farbami i okazało się, ze drewno najlepiej zaimpregnować i że najlepszym obecnie preparatem do ochrony i kolorowania drewna jest impregnat. Zakres kolorów jest ograniczony. zazwyczaj jakieś brązy i mahonie, w sumie jest też zielony i niebieski, ale może wyjść ciemny. Teraz sama nie wiem co robić. pierwotnie miał być błękit, względnie morski z kremowymi listwami i okiennicami.
A to mój mały fotomontaż, czyli projekt. Proszę o jakieś pomysły bądź wskazówki.

Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prowadzę mały sklepik chemiczny, może sprawdź DREWKORN Śnieżki, dosyć dobrze mi się to sprzedaje a w LM są niezłe ceny, fakt niebieskości w tych impregnatach nie znajdziesz, ale na inne kolorki może się skusisz
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aaaa zapomniałam dodać typowy Borochron zielony np. Ansera możesz zmieszać z innym i innej firmy z odcieniem żółtego a uzyskasz całkiem inny kolor
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Beatko! Rozważałam Śnieżkę, kolor mahoniowy, bo akurat u nas w osiedlowym jest wyprzedaż starej kolekcji i chcieli mi ją sprzedać za 50zł 5l wiaderko. niby altana nie jest duża, ale kilka razy pomalować trzeba. Jest też wyprzedaż Duluxa i tam mają niebieski, ale jakiś taki ciemny się wydaje. Ciekawszą paletę barw ma Tikkurila - fińskie impregnaty do drewna, ale na pewno są zdecydowanie droższe. I co tu wybrać???
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

o kurcze :shock: jeśli chodzi o farby do drewna, to jeszcze nie przechodziłam przez ten temat... tzn, kolorowych farb. Płot, ławkę i jakieś drobnostki drewniane zewnętrzne mamy pomalowane drewnochronem w jakimś odcieniu brązu. Patrząc na Twoją pokolorowaną altankę, nierezygnowałabym z tego niebieskiego. On chyba bardziej szaro - niebieski... w każdym razie, efekt ciekawy i szukaj farby, żeby go uzyskać :lol:
Miłego dnia życzę :lol:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozumiem rozterki... i zapał do niebieskiego... sama kiedyś przechodziłam przez etap bejcowania wszystkiego na niebiesko :lol:
Tyle, że wewnątrz, więc kwestia impregnowania itp. odpadała :wink:

Przede wszystkim ma się podobać TOBIE :P

A link podrzucony przez Lesię - interesujący...
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Madziu, spełniaj swoje marzenie i się nie patrz na innych. W końcu to Twoje marzenie, Twoja altanka i Ty tam urządzisz! ;-P
A altana bardzo mi się podoba - wygląda jak odpowiedni budyneczek na odpowiednim miejscu, nie jakiś plastikowy alien. ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

!

Post »

Witaj Madziu!
Ale Ty dziewczyno pracujesz! :shock: W zawrotnym tempie Twoja działka nabiera kolorów!
A te drzewa dookoła - CUDO! Zazdroszczę! Oj wiele bym dała za taką wyrośniętą tujkę ;) Szkoda tylko, że starych drzew się nie przesadza :(
Na naszej działce mieliśmy jedną karpę do wykarczowania - ciężko było - głównie mój teść z M. się nad nią męczyli. Ale za to teraz mamy sporo drewna do kominka ;) Tylko musi troszkę się wysuszyć ;) Więc podziwiam Cię - tyle starych pni do usunięcia...

Altanka wspaniała. W zeszłym roku u nas stawialiśmy drewutnię - też było trochę pracy. Całe szczęście że teść był stolarzem więc na "robótkach drewnianych" się zna ;)

A kocur wylegujący się w doniczce - uroczy! Bardzo bardzo chciałabym mieć kota. Niestety dwa kaukazy stanowią jedyny aczkolwiek wystarczający powód aby kota nie mieć :(

Pozdrawiam gorąco,
Będę zaglądać częściej ;)
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p

Post »

Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. dziś wybieram się do sklepu z farbami to przyjrzę się tym kolorkom impregnatów z bliska i może się na coś namyślę. Ten kolorek, który zapodałam jest moją fantazją z Photoshopa więc może coś takiego wyjdzie może nie zależy co będzie na półce. Zastanawiam się też nad kolorami wykończeń, czy dać kremowe listwy i ramy, czy takie jak na załączonym obrazku lekko mahoniowe. W każdym razie w miarę powstawania altany koncepcje się zmieniają.
A to moje mowe oregano i rozmaryn, które przywlokłam ze sklepu

Obrazek

A to korytko z ziołami - chyba ze 20 wiader ziemi i gruzu naznosiłam żeby je zapełnić.

Obrazek

A mam w nim kolendrę, szczypiorek czosnkowy, melisę, estragon, rozmaryn, oregano, bazylię, jakieś poziomki i miał być rumianek, ale chyba rumian się posadził omyłkowo.

Altanka zyskała nową barierkę od strony świerka.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”