Ogródek Marty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
alix
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 wrz 2008, o 11:04

Post »

Marto

Twoja kolekcja tulipanów będzie dla mnie inspiracją...

Pozdrawiam cieplutko, bo dziś paskudny i zimny ranek...
Ogródek Alix
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Ho, ho ale tulipany!!! Oczywiście, te Twoje. Czy wykopujesz je w czerwcu i sadzisz ponownie we wrześniu?
Sortując uprzednio? Ja dopóki tak robiłam kwitły zjawiskowo. W pewnym momencie robi się ich za dużo na wykopywanie.
I już. Co takiego podoba Ci się w Bellflower? :) :) :)
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGNESS pisze:Witaj Martuś :D ależ masz bajeczne tulipanki :D te strzępiaste -cudo, zresztą wszystkie pozostałe też :lol: U mnie na razie kwitną tylko Tarda, już nie mogę się doczekać pozostałych :roll: :lol:
Zdjęcia z kwiatowej szkółki rewelacja, aż chciałoby się wybrać tam z łopatką :wink: :lol:
Aga - dziękuję :D Na to tulipanowe pole wybrałabym się z łopatką i dwoma wiadrami ;)

Ewa Janina Sadowska pisze:Marto-a zatem do soboty!Pola tulipanowe z Wiśnicza są dla mnie niespodzianką, inwentaryzację tam przeprowadzaliśmy zawsze w lipcu.
Dla mnie to pole to prawdziwy obłęd. Chyba siadłabym na brzegu i gapiła dopóki nie przekwitną :D

GosiaOsw pisze:Ale masz piękne tulipany, szczególnie urzekł mnie Bellflower, taki delikatny, pastelowy, piękny :)
No widzisz? A nigella pyta co w nim takiego ;)

nigella pisze:Ho, ho ale tulipany!!! Oczywiście, te Twoje. Czy wykopujesz je w czerwcu i sadzisz ponownie we wrześniu?
Sortując uprzednio? Ja dopóki tak robiłam kwitły zjawiskowo. W pewnym momencie robi się ich za dużo na wykopywanie.
I już. Co takiego podoba Ci się w Bellflower? :) :) :)
Wszystko mi się w nim chyba podoba :) Zwraca na siebie uwagę, ale jednocześnie jest delikatny. Ma piękny kształt, ale nie jest wulgarny. To dla mnie taki kwiat, że chce się go wziąć w ręce. Nie umiem tego wytłumaczyć, ale ze wszystkich do niego mam chyba największy sentyment.
Nie wiem jeszcze czy wykopię.. Jesienią sadziłam pierwszy raz - na razie się waham. Chyba będę musiała, bo wszystkie siedzą w koszyczkach i nie jestem pewna czy w tłoku po kilka cebul przybyszowych zakwitną w przyszłym roku. Muszę się jeszcze dokształcić. Wszelkie rady mile widziane ;)

Aska pisze:Niesamowite te łany tulipanów. W Wiśniczu byłam jeden raz, ale poza zamek nie wychylaliśmy nosa...
Zamek ładny, ale nie wzbudził we mnie tego drgnienia, które mam zawsze kiedy przyglądam się ruinom. Odbudowane zamki - w moim odczuciu - tracą duszę.

alix pisze:Marto
Twoja kolekcja tulipanów będzie dla mnie inspiracją...
Pozdrawiam cieplutko, bo dziś paskudny i zimny ranek...
W ten paskudny ranek mocno trzymałam kciuki za deszcz. I co? I pstro :evil: Dzisiaj znowu zasuwałam 2 godziny ze szlauchem. Ale nie mam śmiałości narzekać na słońce po tak długiej zimie.
Inspiracja i kolekcja to chyba za dużo powiedziane, ale cieszę się ogromnie, że Ci się podobają :D

WYRÓSŁ U MNIE SMARDZ! :D Zobaczcie czy to aby smardz na pewno:
Obrazek

Maleńki Picea Push wreszcie ma nowe przyrosty :D
Obrazek
Obrazek

Kwitnie skalnica andersa
Obrazek
Obrazek

Goryczka też już pokazała pączka :)
Obrazek

Rozwinęła się żółta szachownica
Obrazek

Colour Spectacle wreszcie pokazał na co go stać :)
Obrazek
Obrazek

Tutaj wszędzie miała być Ballerina, wąska i szczupła - a wyrosło takie jedno pełne czerwone cudo.
Obrazek

Gavota - jak dla mnie jeden z ładniejszych tulipanów
Obrazek

Diamond Star chyba rozkwitł. Ciężko stwierdzić, taki cudak.
Obrazek

Black Parrot wreszcie rozchylił płatki :D Kolor ma niesamowity!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na koniec może mało efektownie, ale ja skaczę z radości - lilie wyłażą!
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

W tym ujęciu nie powiem na 100%, czy masz smardza - ale to bardzo prawdopodobne. Od pewnego czasu pojawia się w ogródkach - nie wiadomo czy grzybnia przyniesiona z kupną ziemią ogrodniczą czy z korą...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Marta-wygląda na smardza.Ja na Twoje tulipany nagapić się nie mogę.Wspólcieszę się z lilii.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kocina pisze: Bobry, Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałam :( Życie w mieście jest drętwe..
Buziaczki :)

Bobry są w Krakowie i to całkiem sporo. Moja koleżanka praktycznie codziennie je widuje podczas spacerów z pieskiem.

Nie wiem, czy powinnaś pokazywać te łany w Wiśniczu, bo nasze forum mogłoby szybko przenieść je w inne miejsca :;230 .

Kiedy wsadzałaś lilie do ziemi, moich jeszcze ani widu ani słychu :( nie wiem, czy coś z nich jeszcze będzie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Droga Kocino! Ogromnie się cieszę ze spotkania w realu.Zdjęcia które robiła Aśka nie zostały zrobione niestety. Widać nie nacisnęła spustu migawki do końca.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Martuś już zachwycałam się Twoimi tulipanami , ale muszę zrobić to ponownie, bo są naprawdę prześliczne :shock: :D :shock: , a ten ciemno-bordowy pierzaczek jest niesamowity :shock: piękny :D Skalnicę masz śliczną u mnie kiepsko one rosną, znów kupiłam 2 sadzonki, może w końcu utrafię z miejscem :roll:
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ojej, taka szkoda, że nie wyszły te fotki... Wydawało mi się, że powinny być...
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Aska pisze:W tym ujęciu nie powiem na 100%, czy masz smardza - ale to bardzo prawdopodobne. Od pewnego czasu pojawia się w ogródkach - nie wiadomo czy grzybnia przyniesiona z kupną ziemią ogrodniczą czy z korą...
Asia - zrobiłam lepsze zdjęcia - chyba na pewno smardz :D Ciekawa jestem skąd one. To rzadki grzyb i nagle tyle przypadków z kory czy z ziemi..

Obrazek
maakita pisze:Bobry są w Krakowie i to całkiem sporo. Moja koleżanka praktycznie codziennie je widuje podczas spacerów z pieskiem.
Nie wiem, czy powinnaś pokazywać te łany w Wiśniczu, bo nasze forum mogłoby szybko przenieść je w inne miejsca :;230 .
Kiedy wsadzałaś lilie do ziemi, moich jeszcze ani widu ani słychu :( nie wiem, czy coś z nich jeszcze będzie.
maakito - a gdzie je widuje ?? Ja czasami tylko widziałam ślady po bobrach, ale nigdy żadnego na żywo.
Sama zastanawiam się czy nie przenieść części tych łanów do siebie :D
Lilie wsadzałam jakieś 2 tygodnie temu. Nie wszystkie jeszcze wyszły, ale z dnia na dzień ich więcej. Mam nadzieję że nie zeżarły Ci ich nornice :evil:

Ewa Janina Sadowska pisze:Droga Kocino! Ogromnie się cieszę ze spotkania w realu.Zdjęcia które robiła Aśka nie zostały zrobione niestety. Widać nie nacisnęła spustu migawki do końca.
Ewa - mi też było szalenie miło wreszcie Cię poznać :D dziękuję za zdjęcia i miło spędzony czas :)

Aska pisze:Ojej, taka szkoda, że nie wyszły te fotki... Wydawało mi się, że powinny być...
Asia - nic się nie martw - na pewno będą kolejne okazje ;)

AGNESS pisze:Martuś już zachwycałam się Twoimi tulipanami , ale muszę zrobić to ponownie, bo są naprawdę prześliczne :shock: :D :shock: , a ten ciemno-bordowy pierzaczek jest niesamowity :shock: piękny :D Skalnicę masz śliczną u mnie kiepsko one rosną, znów kupiłam 2 sadzonki, może w końcu utrafię z miejscem :roll:
Aga - jak ktoś zachwyca się tym co mam w ogródku, to dla mnie cała przyjemność :D Skalnica rośnie u mnie od jesieni. Podobno woli półcień i wilgotna glebę, ale na dość słonecznym skalniaku też sobie radzi. Kiedy przyszła wiosna, to była jedna z pierwszych roślin, które zaczęły rosnąć. Spróbuj może posadzic w dwóch różnych miejscach? Zobaczysz gdzie będzie jej lepiej. Na szczęście nie są drogie.. Ja na dzisiejszych Targach dokupiłam do kompletu białą - jutro zrobię zdjęcia :) Zobaczymy jak się przyjmie.

Ewa od Konstantego dziś nakupiła barwinków. I namieszała mi nimi w głowie, bo mam kilka miejsc, gdzie aż się proszą rośliny zadarniające. Niestety zaczęłam się nad tym zastanawiać już po wyjściu z Targów, bo nawet suchego chleba do końca miesiąca bym nie miała. A tak to możę starczy funduszy jeszcze na masełko :;230 No i za tydzień kiermasz w Książu.. Będę szukała kalikarpy. I na kalikarpie zakończę!

Pisałam już, że w zeszłym roku tępiłam barwinki bez litości, ale było ich za dużo. Chłopaki jednak twarde są i kwitną gdzieniegdzie coraz szerzej
Obrazek

Zakupy targowe - jutro porobię fotki już posadzonych
Obrazek

I jeszcze kolaż Colour Spectacle - ten tulipan jak mało który przyciąga wzrok. Mam nadzieję że nie macie całkiem dość, ale teraz u mnie tylko tulipany pięknie kwitną. Cała resza dopiero się zbiera...
Obrazek
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

ale pokaz tulipanów piekne, niektore mam ale te papuzie sa cudne, ale grzyba sie dochowałas, zachwycające, gratuluję i pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto- nie ma sprawy, wiesz skąd będą barwinki na rozmnożek.Tam są i inne, których na Targach nie było.
Hanka pisała,że warto pojechać pod koniec Targów na wyprzedaż i ew. to rozważę.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocina pisze:
maakita pisze:Bobry są w Krakowie i to całkiem sporo. Moja koleżanka praktycznie codziennie je widuje podczas spacerów z pieskiem.
maakito - a gdzie je widuje ?? Ja czasami tylko widziałam ślady po bobrach, ale nigdy żadnego na żywo,
Nad Białuchą w okolicach 29-listopada, Centrum!!!
Kocina pisze: Kiedy wsadzałaś lilie do ziemi, moich jeszcze ani widu ani słychu :( nie wiem, czy coś z nich jeszcze będzie.

Lilie wsadzałam jakieś 2 tygodnie temu. Nie wszystkie jeszcze wyszły, ale z dnia na dzień ich więcej. Mam nadzieję że nie zeżarły Ci ich nornice :evil:

[/quote]

Zeżreć nie ze żarły (są w koszyczkach), rozkopałam delikatnie jeden koszyczek i cebula niby zdrowa, ale nie zabiera się do kiełkowania :(. Wsadzałam jedną jeszcze pod koniec marca, a dwie jakieś dwa, trzy tygodnie temu.

Co do łanów w Wiśniczu to ja mieszkam całkiem niedaleko, mówiłam mężowi, że wybrałabym się tam na mały szaberek , a on wziął to całkiem poważnie i przeraził się troszkę
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto i Maakito bobry są nad Białuchą na Czerwonym i na Białym Prądniku, pamiętam,że w zeszłym roku siostrzenica będąc jeszcze w gimnazjum pisała na ich temat wypracowanie i robiła wcześniej obserwacje i zdjęcia.Może jako licealistka jest zbyt dorosła by je gdzieś przechowywać, a może jeszcze ma,spytam.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O jak fajnie by było gdybyś odnalazła tę pracę. Moja koleżanka twierdzi, że widuje je tam prawie codziennie chyba w godzinach wieczorny w ogóle już się ludzi nie boją.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”