Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Aga, pięknie kolorowo zaczyna robić się u Ciebie na działce! Dużo posadziłaś cebul!
Taras... :shock: suuuper...Dzielna kobitka z Ciebie - ten taras i te ścieżki z płyt ...toż to ciężka praca! Podziwiam!!! I co z trawą?wysiewasz? Ja wysiałam 15 kwietna...tylko muszę podlewać bo deszcz nie pada...Sucho jak pieprz :evil:
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aga - chylę czoła. Powinnaś dostać tytuł Najdzielniejszej Kobiety Na Forum.

I efekt rewelacyjny!
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Aguś. Taras cudo. Ja miałam tyle ściętych drzew i nie miałam Twojej koncepcji. Pooddawałam pieńki komuś do palenia w kominku. A mogłam mieć taki piękny taras. A teraz kombinuję, z czego tanim kosztem zrobić. Już widzę Twoją działkę latem, gdy wszystko się zazieleni. Piękna będzie. I zazdroszczę Ci tej ilości cienia, a u mnie w większości patelnia, gdyż drzewka młode. Dobrze, że jest stara czereśnia pod która można posiedzieć.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie wszystkich czytajacych, oraz Was: Ado, Kocino, Jolu,Izo, Krzysiu!

Dziękuję za komplementy... :oops:

Ado- ja swój pomysł zapożyczyłam od użytkownika Forum o nicku Miron. U nich by właśnie taki taras. Wpisałam to słowo w wyszukiwarkę i zanalazłam inspirację.

Jolu- trwę wysieję, ale jak dowioze nasiona. Umówiłam się z Przyjaciółką na pomoc samochodową. Worek nasion, plus asofoska...Trochę będzie...Moze w połowie maja się wyrobię...
Trzymam kciuki za deszczyk regularny u Ciebie!

Izo, Krzysiu- dzięki za radę. Ja mam taką własnie kupiną, ale gdzieś mi wsiąkła w domu. Mam ze zraszaczem, i że można wyłączyć wodę na wężu a nie w kranie...Ale nie wiem gdzie jest...

Nasionka, niektóre nepęczniały ale jeszcze nie mają kiełków. A inne puściły już korzonki na 1-2 cm. Rozgrzebię i zweryfikuję dzisiaj fakty.

No, nie okorowałam, bo nie miałam siły. Nie chciało odchodzić. Odłupałam chyba z godzinę tylko jeden fragment. Tazy tyle krążków, ...to na długie zimowe wiecory w górskiej chacie, bez prądu zabawa...Niestety nie miałabym tyle czasu... :? dla samego tarasu. Ale masz rację porównamy.

Ja dziś uświadomiłam sobie jaką jestem idiotką. Wczoraj oberwałam wszystkie młode pędy z winorośli, bo myslałam, ze to jeżyna (która je podrastała). Też miały kolce....A dziś na targach zobaczyłam, że tak wyglądają młode winorośle...

Oj,podpwiedzcie proszę-... mam nadzieję, że odrosną...???Tak je wypieliłam :cry:

Na targach kupiłam:
3 białe tawułki,
2 białe takie co mają gałązki z dzwoneczkami-serduszkami, ale nie pamiętam nazwy, kwitną na jesień
bratki
cebule lilii orientalnych (były po 1,5)

i dalie

i to byłoby wszystko.

Jadę dziś wózkiem, wsadzić 3 kolejne paprocie...bratki, tawułki i to coś z serduszkami.

Widziałam wystawione deski, dobre na inspekt, ale nie dam rady ich chyba już dziś zwieźć...może postoją...? ;)No chyba, że jeszcze po działce, do piwnicy?

Pozdrawiam,
Aga
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wsadziłam bratki. To jedne z ulubionych kwiatów.Dzięki kolorom i temu, że przypominają mi aksamit.

Obrazek

Poza tym, na schodach na klatce, w trkcie wyjścia, urwałam kółko od wózka.... Na szczęście! blisko mieszkania. Nie wiem co bym zrobiła gdyby to się stało w drodze...Ogromnie ciężkie paprocie, wraz z korzeniami...Jednak paprocie muszą poczekać aż zamówię drugi wózek...Ale to z mojej winy, krzywo, bokiem ośki mi zjechał po schodku i przewrócił się... Szkoda wózka...

Dziś straszliwie na działkach ujadały psy. Bez przerwy kilka godzin, aż tak mnie rozbolała głowa, że postanowiłam iść do domu...Bo nic więcej oprócz wkopania roślin i podlania, pielenia nie miałam siły zrobić ...

Pojechałam za to do obi, by nie tracić dnia ogródkowego.

Kupiłam, choć nie planowałam, ale jakoś mnie "tknęło" na...trawę. Jolu, to chyba dzięki Tobie się zmobilizowałam! Dziękuję! "Z iławy", mieszanka ogrodowa na miejsca cieniste i pod korony drzew. Zobaczymy, jak się będzie sprawować.

Poza tym tę szybkozłączkę (dzięki Izo, Krzysiu), ponieważ tę którą odnalazłam w domu i tak nie pasowała, bo za duża.

Oraz kilka dalii, białych i czerwonych i mieczyków białych na wyprzedaży.

Krzysiu, a czy ten pistolet trzeba cały czas trzymać zaciśnięty, czy też można go zablokować aby nie trzeba było ściskać, ale aby woda się lała?

To na dziś wszystko u mnie...padam ze zmęczenia...

Mam nadzieję, że też mieliście miły, ogródkowy dzień!
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Jak byłam u Moniki 76 na działce to widziałam cały zagon bratków.
Wyglądało to nienormalnie !
One są piękne ale nie jako cały zagon tylko jak u ciebie - kilka do ozdoby.
Uśmiechają się do mnie :D
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

W moim pistolecie jest taki wieszaczek z drutu, w kształcie trójkąta. Przy odbezpieczonym pistolecie można go przestawić w pozycję poziomą, i wtedy samo leci.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

Aga Twoje bratki ładnie się komponują kolorystycznie z tulipanami..
Fajnie ,że kupiłaś trawę! Wiem, że masz na działce full roboty /tak jak ja zresztą :? /, ale jak znajdziesz chwilkę to warto posiać trawkę i będzie sobie już rosła, a Ty dalej zajmiesz się pracą :lol: Ja właśnie tak zrobiłam...,żeby jak najszybciej było zielono bo ta zieleń zupełnie inaczej na mnie działa niż czarna ziemia :evil:

Ja już też mam inspekt na działce, w którym wysiałam nasiona wieloletnich roślin :lol: Dzisiaj zrobię zdjęcie to wstawię u siebie...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!

Mariolu, bratki nawet oczka ku Tobie zwróciły...;)

Krzysiu- dzięki, bo w sklepie nie mogłam tego wyczaić. Pomyślę zatem o pistolecie też.

Jolu- masz rację. Nie wiem czemu tak się tego obawiam...Uświadomiłaś mi, że od trawy powinnam zacząć, i rzeczywiście będzie sobie rosła. W końcu mam już ścieżki ułożone!

Bardzo Ci dziękuję!

Zatem - najważniejszą sprawą będzie teraz trawnik. Wyrównać ziemię- to zajmie kilka dni bo pełno w niej korzeni z zimy jeszcze, zwałować, podlać, posiać, zagrabić, uklepać, i podlewać regularnie. Przy około 10 cm ściąć naokoło 5-7 cm. A potem po raz drugi na 3-4 i dalej niechaj rośnie...Mniej więcej dobrze mówię?

Może ktoś z szanownych Odiwdzajacych ma jakąś radę dla mnie "na dobry początek"..?

Czym oprócz walca można zwałować?
Jak potem chodzić po tej zagrabionej ziemi i wysiewać, aby nie zapadały się stopy w ziemię i nie zostawały ślady butów?
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga -nie wiem ale chętnie poczytam bo i mnie owe dylematy dotyczą :lol: .
Ktoś ubijał nasiona deseczką ale nie pamiętam gdzie czytałam.
Jestem pełna podziwu za ciężką pracę jaką wykonałaś!
A rabata bratkowo-tulipanowa bardzo miła dla oka :D .
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p

Post »

agape pisze: Zatem - najważniejszą sprawą będzie teraz trawnik. Wyrównać ziemię- to zajmie kilka dni bo pełno w niej korzeni z zimy jeszcze, zwałować, podlać, posiać, zagrabić, uklepać, i podlewać regularnie. Przy około 10 cm ściąć naokoło 5-7 cm. A potem po raz drugi na 3-4 i dalej niechaj rośnie...Mniej więcej dobrze mówię?

Może ktoś z szanownych Odiwdzajacych ma jakąś radę dla mnie "na dobry początek"..?

Czym oprócz walca można zwałować?
Jak potem chodzić po tej zagrabionej ziemi i wysiewać, aby nie zapadały się stopy w ziemię i nie zostawały ślady butów?
Aga ja muszę się przyznać, że nasz trawnik nie jest zrobiony książkowo :? Powierzchnia nie jest idealnie wyrównania, idealnie ubita, bo i sprzętu nie mieliśmy odpowiedniego a i chcieliśmy zrobić to też szybko :? Wg mnie dobrze wymieniłaś powyżej kolejność czynności przy zakładaniu trawnika... Tylko ja :
- siałam nasionka nie na ubitą ziemię tylko lekko zruszoną grabkami
- niestety nie mieliśmy wałka :( Ubijaliśmy deską...tzn M na środku deski przybił prostopadle drugą deskę, żeby łatwo było ją chwycić i przesuwać :mrgreen: i tak przesuwaliśmy tę deskę po kawałku i M z jednej strony a ja z drugiej na niej stawaliśmy i td, itd, itd :lol:
- Po wysianiu nasionek nie zagrabiałam, ponieważ jakoś nieumiejętnie mi to wychodziło i wszystkie nasionka ściągałam grabkami w jedno miejsce :evil: Po prostu po wysianiu ubiliśmy nasionka deską i przysypałam to wszystko ziemią - cieniutką warstwą, niezbyt nawet dokładnie bo miejscami nasionka były nieprzykryte. To jeszcze raz udeptaliśmy /część nogami, część deską :? / Reszta tak jak piszesz..Co do wysokości cięcia to dokładnie nie wiem...M kosił..

Pytasz jak chodzić po zagrabionej ziemi i wysiewać? Po prostu normalnie iść i siać, jak ziemia jest w miarę dobrze ubita to stopy się nie zapadną , a pozostawione ślady nie przeszkadzają...Tak ja uważam....
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ubijać możesz oprócz walca: deską, ubijakiem (gruba blacha z zamocowaną rączką prostopadle do płaszczyzny), beczką z wodą a nawet dużą, równą butlą napełnioną wodą.
Możesz też równo grabić, podlewać i czekać aż osiądzie, potem znów grabić, zraszać i czekać, choć tego nie polecam. Długo trwa i zawsze jakieś wgłębienia sie robią. Ale czy naprawdę ten kawałek trawnika, który zrobisz musi być idealny?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję za rady. Te pomysły na pewno wykorzystam!
Jolu dzięki za szczegółową relację! Wiekie dzięki!
Krzysiu- nawet jakbym nie wiem jak się starała, to nie będzie idealny, lecz - na litosć- niech chociaż efekt nie będzie żałosny...

Masz rację nie muszą być z poziomicą grabione "moje" włości. Oto i męska właściwa perspektywa. O co ja się zamartwiałam? Posieję, niech rośnie. W końcu to nie bilard, może być skos.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

I to jest właściwe podejście. Brawo! A znając Ciebie to i tak się domyślam, że będzie zrobione porządnie.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, tak wierzycie w moje mośliwości, że niemal nie mam wyjścia ;)

Dziś Przyjaciółka zaoferowała mi na czwartek auto!- pojedziemy po azofoskę do sklepu na cały sezon i poprzewozimy graty z piwnicy (półki, deski, okna, stół, krzesła, i komodo-kompostownik).I paprocie!

Cieszę się niezmiernie, bo nie chciałabym tym wszystkim połamać kolejnego wózka...

Moje małe pomidorki stały dwa dni i dwie noce na balkonie, ale ostatnio znów są w domu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”