Moi zieloni domownicy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2009, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alokazja stoi w kuchni,dość daleko od okna .Mam ją od zeszłego lata.Kupiłam maleństwo i na razie pomalutku ,pomalutku rośnie. Zresztą czytałam gdzieś ,że alokazje najlepiej czują się w łazience albo w kuchni ,bo tam jest większa wilgotność .
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Alokazja superaśna :D
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dziś znowu szalałam w ogrodzie :) Kręgosłup po zimowym lenistwie zaczyna się buntować i marzy o deszczowym dniu ,żeby trochę odpocząć i poleniuchować . A tu jeszcze święta się zbliżają ,a ja zero planów i zakupów . A tu jeszcze tyle planów dotycząch ogrodu .

A w ogóle to mam pytanie dotyczące datury . W zeszłym roku kupiłam młodziutką roślinkę . Nie kwitła mi ,tylko sobie spokojnie rosła. Przezimowała chyba dobrze ,bo zaczyna puszczać nowe listki na czubkach gałązek .Ale oprócz tego wypuściła świeży pęd od korzenia . Co z nim zrobić ? Jest już spory .Czy spróbować podczas przesadzania oderwać go od ,,matki''wraz z korzonkami i mieć drugą roślinkę ,czy go w ogóle odciąć ,bo z niego nic i tak nie będzie ,a osłabi tylko wzrost datury? Nie chciałabym go zostawiać ,,przy matce ,bo nie chcę mieć krzaka,tylko rozgałęzione drzewko . Co radzicie robić ? Jest mnóstwo stron o daturach ,ale niestety nie mam teraz czasu ,żeby je wszystkie przejrzeć ,żeby odpowiedzieć sobie na to pytanie . ;:79 Pomóżcie .....
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

Masz śliczną alokazję :D
Szkoda ze nie mogę ci pomóc w sprawie datury nie znam tej roślinki może wstaw zdjęcie i opisz tak jak tu w dziale Rośliny doniczkowe diagnostyka identyfikacja porady i foto tam na pewno ktoś ci pomoże. Pozdrawiam
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
natija
500p
500p
Od: 8 lut 2009, o 23:43

Post »

gratuluje alokazji,widac,ze masz do niej reke :)
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dostałam dziś szczepki sansewiery.Wreszcie ...Ale niestety roślinka miała trochę przelane korzonki .Oczyściłam je ,posadziłam i ładnie poprosiłam ,żeby się przyjęła ,bo ja ją bardzo lubię i będę o nią dbać ! Trzymajcie za tę bidulkę kciuki . Jeśli chodzi o moją piątkową radość i plany zakupu geraniu i bluszcza giganta , to niestety ... pani u której je wypatrzyłam,już sprzedała wszystkie ,które miała.Będę musiał poczekać aż wyhoduje następne. A w kwiaciarniach nie lubię kupować ,bo nie dość ,że drogo ,to jeszcze przeważnie jakieś robactwo mi się trafia :(
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A zapomniałam ,że posiałam dzisiaj też nasionka papirusa i poziomek .Choć pani sprzedawczyni powiedziała ,że to już trochę za późno i nie zdąrzą już zaowocować w tym roku . Ale co tam ,grunt ,żeby wzeszły ,a owocków pojem sobie najwyżej na następne lato !
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo to ja trzymam mocno kciuki za wszystkie roślinki :lol: - och jak mi się marzą poziomeczki
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19

Post »

A mi się wydaję :? że gdy poziomki nie zaowocują w tym roku to przynajmniej pięknie się rozrosną i będziesz miała super sadzonki i móstwo owoców za rok :wink: :D
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlatego właśnie zdecydowałam ,że jednak posieję nasionka poziomek jeszcze w tym roku.Wiadomo , w przyszłym roku znowu mogłabym zapomnieć kupić nasionka wcześniej i znowu wszystko by się odwlekło . Ale i tak mam cichą nadzieję ,że jeśli pogoda będzie sprzyjać ,to może wczesną jesienią tego roku spróbuję pierwszych poziomeczek ;:8
x-M-8
---

Post »

Też mi się wydaje,że obficie powinny zaowocować w przyszłym roku,chociaż kilka poziomeczek możesz skosztować..kto wie..?Trzymam kciuki za "szablę" i za papirusa..ja wczoraj wysiałem klonika pokojowego i kwiat nietoperz.. :D ciekawe czy mi coś wyrośnie..
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to takiego kwiat nietoperz ? Pierwsze słyszę ?
Awatar użytkownika
karolaipiotr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2009, o 20:29

Post »

Ja też , cóż Ty znowu Mirku masz za ciekawostki?
Poziomeczki ;:8
Karolina
Moi zieloni przyjaciele-część 1
x-M-8
---

Post »

karolaipiotr pisze:Ja też , cóż Ty znowu Mirku masz za ciekawostki?
Poziomeczki ;:8
TACCA NIVEA to inaczej kwiat nietoperz..na allegro znalazłem nasiona a wczoraj widziałem już kwitnącego w moim sklepie(tam gdzie zazwyczaj robię zakupy),ale nie kupiłem.Poczekam aż mi coś wyrośnie z nasionek,kiełkują ponoć długo do 2 miesięcy :( :cry:
Awatar użytkownika
ewasz29
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygooglałam sobie ten kwiatek .Rany ale to jest niesamowity okaz.Też nabrałam chęci na takie cudo . A cena nasionek też nie jest straszna. Ja znalazłam nasionka na stronie ,,nasiona świata''.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”