Zapraszam do siebie-darla80

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ŁŁŁOOOOOO MATKO!!!!

Ile pieknych powojników :)

Następna co ma maszynkę do robienia kasy :)

To moje zakupowe szaleństwa przy twoich to mały pikuś :)

W zeszłym sezonie posadziałam u siebie jednego clematisa ale chyba nie mam do nich ręki
bo mi padł:(
W przyszłości jednak bardzo mi się marzy mieć kilka różnych....
Ada
200p
200p
Od: 12 maja 2007, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

darla80 pisze:Cieszę się,że Wam się podoba :wink:

Obrazek
A ja bym te hosty od razu wyrzuciła jak najdalej od ogrodu,a tak naprawdę w ogóle bym ich nie kupowała w niepewnym źródle/chyba Biedronka/.
Poczytaj,proszę o wirusie host HVX tutaj na forum
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=40
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

darla80 pisze:
evluk pisze:Darlo 80 przepiękne Hippeastra......... :shock:
Zakochać się w nich można... ;:226
Pozdrawiam z okazji święta i nie tylko Ewa :)
Racja :!:
A w tym,że tak pięknie i krótko kwitną cały ich urok(te czekanie...)
Podpowiedz mi w którym miejscu i kiedy obrywać przekwitające kwiaty :roll:

Darlo- ja jak kwiat przekwitnie obrywam zawiązki nasion i zostawiam łodygę, aż sama zżółknie- potem wystarczy lekko pociągnąć i "sama wychodzi"....
Piękne nowe nabytki: myślę tu min o powojnikach..... :)
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Ładne zakupy i tyle tego! Już sobie wyobrażam jak będzie pięknie jak wszystkie zakwitną! :D
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Lamia pisze:ŁŁŁOOOOOO MATKO!!!!

Ile pieknych powojników :)

Następna co ma maszynkę do robienia kasy :)

To moje zakupowe szaleństwa przy twoich to mały pikuś :)
Gdyby te zakupy faktycznie zależały od domowego budżetu skończyło by się na co najwyżej na połowie z tego :roll:
Na szczęście mam towar przetargowy w postaci daturek :lol: Część z nich poszła na wymiany z innymi forumowiczami a część udało mi się "spieniężyć" i dzięki temu mam parę złotych aby wydać na swoje chciejstwa.
"M" już ma w planach zrobienie kolejnej kratki :D W takich chwilach uwielbiam jego pracocholizm :lol:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

A teraz trochę o ogrodzie :D
W końcu zrobiło się cieplutko ;:2
W niedzielę zdjęłam wszystkie okrycia z drzewek i krzewów.Nie obyło się jednak bez strat :cry:
Najgorzej wyglada mój bluszcz-w tym roku o dziwo przemazł.Strasznie mi szkoda bo rósł już 3 lata i liczyłam na zasłonięcie siatki od sąsiada.
W opłakanym stanie jest jedna z dwóch skimii japońskich.Posadzona jesienią nie wbiła się jeszcze do wizualizacji przez mojego "M",który zgarniając śnieg(dużo i ciężki) z tarasu regularnie ją dobijał :cry: Dziś jeszcze ją ogołocił z połamanych gałązek,kwiatów i liści.
Magnolia też ma kilka gałązek ułamanych-zastanawiałam się jak on ją pomniejszył do takich rozmiarów przy okrywaniu :evil: W zeszłym roku nie kwitła i nie wiem czy w tym będzie-są takie puchate zalążki ale czy to pączki?
Kolejny krzew z tych w gorszym stanie to pieris japoński.Większa część kwiatostanów jest podłamana.
Nie wiem też jak się ma glicynia-to była jej pierwsza zima w ogrodzie.
Z niespodzianek:
miodunka pstra sadzona jesienią wybiła i nawet ma chyba pączusie :shock:
Perukowiec,trzmielina oskrzydlona,krzewuszka,miniaturowa forsycja,ostrokrzew i azalia,borówki mają się świetnie.
W piątek(jutro jest laba od zajęć ogrodniczych-kalendarz biodynamiczny,od niedawna zaczęłam zwracać na niego uwagę-zaszkodzić nie zaszkodzi a nuż pomoże :roll: ) czekają mnie cięcia wierzb mandżurskich,budlei,milinów,bukszpanu,lawendy(tu muszę doczytać jak je ukorzenić-szkoda,żeby się zmarnowały na kompoście).Zastanawiam się też czy ściąć kwiatostany wrzosom-na forum są różne opinie na ten temat.No i ta glicynia...chyba poczekam aż zacznie wybijać,teraz w zasadzie nie pora na jej cięcie ale czego się nie robi by za jakiś czas cieszyć się jej niezwykłymi kwiatami(silne cięcie wzmaga kwitnienie) :o
"M" też już ruszył ze swoją "działką"-wygrabił trawkę,odmłodził bergenię i czyśća,podcią co nieco(w tym migdałka :evil: -traktuje go jak wierzbę,chyba schowam mu sekator) oraz podsypał nawozu gdzie trzeba.
Kilka dzisiejszych fotek do analizy :wink: :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Witaj darla80. Piękne powojniki kupiłaś. Aż taką ilośc? Już sobie wyobrażam jak zakwitną, będzie ślicznie. :D
grazka_j - moje wątki
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

witaj Darlo...ogród masz przepiękny i taki zadbany..już nie mówiąc o reszcie:0... a fuksje są po prostu cudne...

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dziękuję za odwiedziny :D
W końcu zaczyna się dziać coś w ogrodzie.Już kombinuję kiedy to oddać córcię babci i trochę poszaleć na podwórku :lol:
Co do powojników-są wręcz idealnym rozwiązaniem do mojego ogrodu,gdyż niewiele mam miejsc do typowych nasadzeń a kratek sporo.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Córcia została dziś "sprzedana" babci :D
Troszkę szalałam z sekatorem,została mi tylko lawenda.Poczekam z nią do "po Świętach",mocno przytnę i spróbuję ukorzenić przy różach(czytałam,że odstrasza mszyce).
Posadziłam resztę cebulek z Biedronki do doniczek-niech sobie już startują.
Czyściliśmy z "M" oczko,przesadziłam roślinki wodne a lilia ma się lepiej niż w zeszłym roku-mam nadzieję,że zakwitnie :roll: Rybki(5 szt. w tym moja "Szumanka") od dziś pływają już w oczku.
Zniosłam też ze strychu lampy ogrodowe.Słoneczko zrobi swoje i wieczorem już będzie inny klimat :o
Reszta prac po Świętach :wink: Na pierwszy plan wchodzi sprzątanie,gotowanie... :roll:
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dzięki Ewo :D
A teraz ostatnie nabytki(w sumie nie planowane,warto jednak czasem wysłać męża samego z dziećmi na spacer,dał cynk z Biedronki,pojechałam kupić jednego a wróciłam z dwoma-nie mogłam się oprzeć :wink: cóż...Pan każe...sługa musi :lol: :wink: ) oraz pierwsze wiosenne kwiaty-krokusy.Na Święta będzie już kolorowo choć tam ;:2 Cebulki również Biedronkowe i wszystkie wybijają.Sadziłam w przepisowych odległościach,teraz wydaje mi się za rzadko-jesienią można będzie coś dokupić pomiędzy :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

rododendrony piekne, ja się nigdy nie mogę oprzeć im jak widze, i pewnie bym zrobiła podobnie:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
grazka_j
1000p
1000p

Post »

Ładne zakupy. Rododendrony pięknie kwitną. To chyba niska odmiana?
grazka_j - moje wątki
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

grazka_j pisze:Ładne zakupy. Rododendrony pięknie kwitną. To chyba niska odmiana?
Prawdę mówiąc to nie wiem,była minimalistyczna etykietka-choć z tego co pamiętam to chyba było wpisane do 150 cm :roll: a nawet bym się ucieszyła bo planuję posadzić je po obu stronach migdałka szczepionego i w tym przypadku go nie zasłonią :D
Fakt,trudno było się oprzeć-czerwony jest po prostu niesamowity.Ma nawet delikatne czarne kropeczki na górnych płatkach :shock:

Dziś padał pierwszy wiosenny deszczyk...i bardzo dobrze bo we wtorek dostałam paczkę z roślinkami od Anny11 i ból rąk po myciu okien jak ręką odjął-do wieczora siedziałam w ogrodzie.
Wczoraj posadziłam trochę warzyw i nowalijek w ogrodzie i część nasionek,cebulek kupionych wcześniej.To były moje pierwsze kwiatowo-ogrodowe siewy i mam nadzieję,że coś z tego będzie :roll:
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Darlla piękne nabytki powiedz jak nazywa się ten czerwony rododendron.pozdrawiam i zapraszam do siebie na kawkę
pozdrawiam Halina

*spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”