Nie ma róży bez kolców... w ogrodzie u Ewy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Dereń kousa

Post »

Chciałam przedstawić Wam jeszcze jeden z moich ulubionych krzewów:
dereń kousa
wysoki 2-3m, kwitnie w czerwcu, kwiaty to te małe zielone kuleczki a prawdziwą ozdobą są 4 kremowe płatkowate podsadki - jakby płatki, jesienią liście przebarwiają się na różowo i czerwono, ciekawe są też owoce podobne do malin
:!: Niestety z powodu suszy nie zawiązały się w zeszłym roku. Wymaga gleby dość wilgotnej, wapiennej. Polecam wszystkim amatorom rzadkich krzewów :)

Obrazek Obrazek
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Dereń kousa

Post »

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Agawa
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2008, o 10:33

Post »

Śliczne kwiaty, nie wiedzialam, że dereń ma takie kwiaty :shock: Muszę poszukać taki okaz. Irga również świetnie się prezentuje, no i ten ognik.... cale mnóstwo owoców.
słonecznie
Lidka
Agawa walczy w ogrodzie
x-d-a

Post »

Śliczny ten dereń.
A co do zimy, to ja też się cieszę, bo jak wszyscy w okolicach Wrocka dzisiaj pół dnia zasuwałam z łopatą do odgarniania śniegu i po wczorajszych pączkach ani śladu...
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewo, dereń kousa jest na mojej liście ogrodowych zachcianek. Przyznam, że w okolicznych szkółkach sadzonki takiej nie spotkałam. Napisz proszę jak znosi zimy, czy musisz go okrywać? Chociaż, o jaką zimę ja Cię pytam, toż u mnie zupełnie inna strefa klimatyczna :twisted: . Będę tu zaglądać, czekam na następne "perełki" :lol: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też dzisiaj z łopatą biegałam wokół domu :lol: Ocieplenie klimatu czy co??? :lol: :lol: :lol:

Dereń kousa - to prawda, trudno go dostać, kupiłam przypadkiem w jednej ze szkółek pod Poznaniem. To druga jego zima u mnie więc trudno mówić o jakiś wielkich mrozach ( raz było ok -18 ) . Hodowca radził okrywać go na zimę podobnie , jak róże: okopać ziemią lub korą, liśćmi do 20 cm, przy większych mrozach okryć dodatkowo jedliną. W. Bugała w książce "Drzewa i krzewy" pisze, że nie przemarza w Polsce. Ciekawe, że jego nasiona dojrzewają u nas i można się pokusić o wyhodowanie własnego egzemplarza :) Krzew pochodzi z Korei, Japonii i Chin więc potrzebuje więcej wilgoci. Najlepiej będzie rósł na wybrzeżu :) Chociaż w rejonach gdzie jest dużo śniegu zimą, nic mu nie grozi :)
Postaram się przypilnować go w tym roku, może uda mi się zebrać jakieś nasionka :wink:
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

piękny ogród, i niezwykłe rośliny, mysze upolować tego derenia który tak pięknie kwitnie na biało
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gloriadei pisze:Oj, długa ta lista, długa!!! :) Ciągle coś dopisuję a potem muszę wybierać te na już i te na kiedyś...
Niech tylko mróz puści to się zacznie sadzenie!!!

Monia, Grzesinek - dziękuję! Już marzę o wiośnie. Zaraz wyszukam jakieś stare fotki...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
mam pytanie co to jest za rośłinka na pierwszym zdjęciu? Kwitnie oszłamiająco....
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To Lak pachnący, otrzymany z nasion, kilka siewek było takich nakrapianych, reszta żółta. Może to początek nowej odmiany? :D Jeśli nie zmarzł to zbiorę w tym roku nasiona i możemy się podzielić. :wink:
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gloriadei pisze:To Lak pachnący, otrzymany z nasion, kilka siewek było takich nakrapianych, reszta żółta. Może to początek nowej odmiany? :D Jeśli nie zmarzł to zbiorę w tym roku nasiona i możemy się podzielić. :wink:
Bardzo chętnie zaklepałabym sobie kilka nasionek, może też będę mogła coś zaoferować!!!
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

OK. Przypomnij się latem :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gloriadei pisze:OK. Przypomnij się latem :D
na pewno! ;-)
Awatar użytkownika
izabelka65
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 lut 2009, o 19:15

Post »

Witaj Ewuniu !!!
po prostu zakochałam się w twoim dereniu, jest boski jeszcze takiego niewidziałam.
mam nowe chciejstwo !!!
Pozdrawiam cieplutko izabela
Moja Działka
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Ewuniu. Deszczyk dzisiaj pada, śnieg topnieje, więc sobotnie czarowanie pomogło. Oby już tak się utrzymało, to jest nadzieja bliższej wiosny. A dereń faktycznie urzekający. Muszę w tym roku kupić parę krzewów ozdobnych, może i dereń się trafi. Pozdrawiam deszczowo-wiosennie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
giza
1000p
1000p
Od: 1 paź 2007, o 00:40

Post »

Ewo, Ty juz z imienia jestes naznaczona kuszeniem, ale może pofolguj. Róże i ten dereń :shock: Na all tylko nasiona, to dla cierpliwych :wink:
Pozdrawiam, giza vel Gabryśka:)

Rewolta – 05.2007r. C.d. 2009
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”