Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

IZA - tłusty czwartek - 19 lutego :!:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja daję spirytus i do ciasta i do tłuszczu (po łyżce stołowej) :)

Te pączki nie pękają, bo ja je nadziewam dopiero po upieczeniu .
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Ewuniu, a jak szybko zrobić lukier??? :oops:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

W przegotowanej, letniej wodzie rozpuścić cukier puder i dodać parę kropli cytryny.
Polewać , gdy ciasto:
ciepłe- lukier matowy,
gdy zimne - lśniący.

Tak zakonnice robiły.
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Ave Eve moja inspiracjo :D

skrzydełka, paczki z kury[zmodyfikowałam dodajac cieleciny :? ] i ryba w warzywach[oliwa zamiast masła :? ] ......Gazda skomentował tak; wiem skarbie ze swietnie gotujesz :lol: ale oswoiłem sie z faktem ze jestem roslinozerny i wciagam niedogotowany makaron po sródziemnomorsku , moze nawet wyrastaja mi kolce?ale teraz nagle zauwazam istotne zmiany.skad te ISTOTNE ZMIANY?

a smok na to; AVE!

i w tym momencie oczy Gazdy zamgliły sie granatem jak przed laty.......ech

EWUNIU takie chwile sa wazne,wrecz bezcenne wiec nim jeszcze usmaze paczki obiecuje Ci róze AVE[ [w marcu wysyłam]

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pikole, jeszcze nie robiłam za afrodyzajak :;230 :;230 :;230 Fajnego masz Gazę Smokini, fajnego :)

Dziewczęta - mój lukier jest taki :

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, żeby nie było grudek (najlepiej taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki,bo spłynie. Proporcji nie podam, bo zawsze robię "na oko" :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Faworki, róże karnawałowe, mrowisko

Post »

Z poniższej porcji wychodzi 6 Róż Karnawałowych, spory talerzyk śniadaniowy Mrowiska i spory talerz faworków.

Faworki

Obrazek

Składniki
30 dkg mąki
4 żółtka
5 dkg cukru pudru
2 łyżki śmietany (kwaśnej, gęstej) 18%
1 łyżka spirytusu do ciasta + 1 łyżka spirytusu do tłuszczu do smażenia
szczypta soli
Można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - będą większe bąble w czasie pieczenia

tłuszcz do głębokiego pieczenia (ja używam Planty) + 1 łyżka spirytusu + plastry z ziemniaka
cukier puder, cukier waniliowy do posypania

Wykonanie

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier puder, śmietanę i spirytus.
Zagnieść elastyczne ciasto . Dokładnie należy je wyrobić i „obić” wałkiem przez parę minut, by się dodatkowo napowietrzyło. Przykryć je ściereczką, ponieważ łatwo wysycha. Odłożyć do lodówki na pół godzinki, żeby "odpoczęło".
Obrazek
Obrazek

Odkrawać kawałki ciasta, resztę trzymać pod ściereczką, rozwałkować jak najcieniej się da, starając się jak najmniej podsypywać mąką, tylko tyle, ile konieczne.
Obrazek

Pokroić na paski 10 x 3cm.
Każdy taki pasek naciąć wzdłuż na środku, na długość 4-5 cm, przez powstały otwór przełożyć jeden koniec paska i przeciągnąć.
Obrazek
Obrazek

Włożyć do garnka tłuszcz. Jak zacznie się rozpuszczać dodać spirytus. Tłuszcz musi być dobrze rozgrzany.

UWAGA NIE WOLNO dodawać spirytusu DO GORĄCEGO tłuszczu !!! Dobrze rozgrzany tłuszcz jest wtedy, gdy kawałek wrzuconego ciasta wypływa od razu w otoczeniu bąbelków na powierzchnię. Zbyt niska temp. tłuszczu będzie powodować, że faworki będą bardziej go „piły” i dłużej się smażyły, nie uzyskają też wyraźnych bąbli na swojej powierzchni.
Aby ograniczyć „zesmażanie się” tłuszczu od czasu do czasu wrzucamy też kawałek plasterka ziemniaka.

Smażymy krótko, na złoto, z obu stron. Lepiej aby faworki były bledsze niż zbrązowione, no chyba, że ktoś takie lubi. Smażą się szybko, więc trzeba uważać.
Zanim włożymy kolejną porcję faworków do smażenia dobrze jest dać tłuszczowi chwilkę na wyrównanie temperatury – ogrzewanie tłuszczu bez faworków powoduje, że kolejna partia będzie się nam smażyła tak samo, a tłuszcz nie będzie za chłodny, a co za tym idzie, nie będzie trzeba smażyć faworków dłużej, niż poprzednie.
Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia. Na koniec posypujemy cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

==========================================================================

Róże karnawałowe

Obrazek

Z powyższego przepisu na faworki (ciasto, sposób smażenia) lub tego

Pełna szklanka mąki tortowej
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka (białka przydadzą się póżniej)
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka mocnego rumu lub spirytusu
szczypta soli
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
konfitury
cukier puder do posypania

Dodatkowo potrzeba rozmącone białko z jajka, pędzelek
Konfitura, dżem,

Potrzebne będą 3 kubki o średnicach mieszczących się w sobie. Np. 9 cm, 6,5 cm, 4,5 cm
Ja biorę kieliszek do szampana, szklankę do herbaty, szklaneczkę do napojów.
Obrazek

Na jedna różę będziemy potrzebować trzy koła (po jednym wyciętym każdym naczyniem).
Każde kółko nacinany na brzegu w kilku miejscach (tu będą się w czasie smażenia zawijały płatki róży).
Obrazek

Na środku koła o największej średnicy, pędzelkiem maczanym w rozmąconym białku jajka, robimy plamkę 1 cm.
Obrazek
Obrazek

Nakładamy na to koło o „średniej” średnicy i powtarzamy czynność smarowania na środku białkiem.
Obrazek

Nakładamy trzecie kółko i w miejscu, gdzie wcześniej smarowaliśmy białkiem , dociskamy zdecydowanie palcem, łącząc wszystkie koła.
Obrazek
Obrazek

Kładziemy na dobrze rozgrzanym tłuszczu w małych ilościach (powinno luźno pływać), tak aby największy krążek był na górze (róża jest do góry nogami).
Smażymy podobnie jak faworki, z obu stron, przekładamy na druga stronę delikatnie, żeby nie rozdzielić warstw, wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik.
Obrazek

Dekorujemy cukrem pudrem, a na koniec na środek kładziemy łyżeczkę konfitury, dżemy lub kandyzowany owoc.
Obrazek

===========================================================================

Faworkowe Mrowisko

Obrazek

Z ww przepisów na ciasto, można też zrobić Mrowisko – u mnie w domu hicior, wolą bardziej niż faworki :)

Z ciasta wykrawać cienkie paski takich esów-floresów o nieregularnych kształtach. Mozna wykorzystać wszystki okrawki z róż i faworków. Smażyć jak faworki.

Obrazek

Dodatkowo potrzebne będzie
Masa klejaca :
1/4 szkl wody
1/2 szkl miodu (najlepiej płynnego)
1/2 margaryny
2/3 szkl cukru
(Można zrobić z połowy składników)
oraz Mak i rodzynki

Wszystkie składniki masy włożyć do garnka, gotować na małym ogniu (ok.15 min), ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i lepić się. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.

Obrazek

Na talerzu ułożyć warstwę pasków faworkowych, polać masą - najlepiej łyżką polewać takie esy-floresy, posypać makiem (mróweczki) i rodzynkami, układać tak paski faworkowe warstwami polewanymi masą i posypywane makiem i rodzynkami- tworząc mrowisko (piramidkę).

Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

AVE-wspaniale.Takie robiła moja babcia Luta,ponad 30 lat temu.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Ewciu Janinko, że tymi przepisami mogłaś wrocić do wspomnień - nasze Babcie zawsze robiły wszystko najlepsze, najsmaczniejsze, naj... po prostu niedościgłe smaki dzieciństwa :)
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Ewuniu :D mam taki sam przepis na faworki jak Twój :D :D tylko bez cukru pudru do środka ...
Moja mama zawsze robi z tego przepisu i dla mnie przypadło w spadku :D :D :D

Róże karnawałowe też obowiązkowo robię ... :lol:

Próbowałam wielu różnych przepisów na faworki, ale ten jest najlepszy :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bezpieczniej jest nie dawać cukru do ciasta - mniejsze prawdopodonieństwo przypalenia w czasie smażenia, ale ja jestem łasuch, więc wolę przypilnować , za to ciasto mam słodsze :)
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Łasuchy to my też jesteśmy :lol: ale jednak wolę posypać mocniej po wierzchu niż przypalić :wink:
Jeszcze po zrobieniu ciasta schładzam je w lodówce ... Ty nie schładzasz? Od razu wałkujesz?

Kiedyś dodałam do ciasta odrobinę proszku do pieczenia ... były bardziej "bąblowate" :lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Schładzam :oops: a nie napisałam ? lecę moze sie jeszcze da poprawić...
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Ewuniu dziękuję za przepis Obrazek
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Ewa

ja z zapytaniem na zapiekankę truskawkową z lodami

piec trzeba około 40 minut....ale powiedz jak ja od początku włączę termoobieg to jak długo i jaka temperatura?
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”