Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Zazdroszczę śniegu, Soniu :)
U mnie suchy mrozik, bez grama śniegu. Ziemia zmarznięta tak, że w sobotę jeździłam po bagienku traktorkiem i chaszcze kosiłam ;:306
Piękne, letnie widoki u Ciebie ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu mam nadzieję, że śnieg dobrze ochroni rośliny. Róże zasypaliśmy przy odśnieżaniu tarasu, do tej pory śpią pod 40 centymetrową warstwą. :heja
Też bym popracowała, ale jedyna czynność ogrodowa, to noszenie słonecznika dla ptaków. ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu :wit

Ja też zanoszę dla ptaszków słonecznik , najlepszy przysmak .Dużo sikorek i kosy przylatują, a nawet rudzik się zdarzy.
Czekam na wiosnę, jak każdy z nas na tym forum ;:224 Jeszcze trochę mrozu ,a potem wiosenka przybędzie :D
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Soniu
Miło popatrzeć na wspominkowe zdjęcia.
Jeżówki boskie. Aż ciepło się robi na serduchu.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Toż to rajski ogród ;:202 ,mnóstwo przepięknie kwitnących tysiącami kolorów tysiące roślin ;:138 ;:138 ;:138 ,busz dosłownie.
Ładne i estetycznie wykonane karmiki dla ptaków-widzę na zdjęciach sikorkę,szczygła i synogarlicę.masz u mnie Soniumultum punktów za dokarmianie ;:215
Serdecznie pozdrawiam i spokojnej nocy życzę ;:19
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj Soniu :)
Twój ogród należy do takich, z których człowiek wychodzi z poczuciem winy niejako ;:131 Patrzyłam na wypieszczone rabaty i gdyby nie ten śnieg za oknem, ze trzy razy zerwałabym się poszukać jakiejś motyczki, żeby doprowadzić chociaż jedną rabatę do takiego ładu, jaki u ciebie panuje ;:173 A na poważnie, serdecznie gratuluję ci zmysłu estetyki, konsekwencji i dobrej ręki do sadzonek. Jak czytam o siewkach, które są twoim utrapieniem to powiem ci, że dla mnie to jest marzeniem. Nawet siewki cisów masz :shock: O runiance jako zadarniającej roślinie słyszałam, mam, ale u ciebie to rozwiązanie wprowadza po prostu elegancję ;:333
W poprzednim sezonie wypatrzyłam u ciebie skrzydła anioła , gatunek starca, jak oceniasz tę roślinkę? Można ją zimować podobno.
Jeżówki oszałamiające ;:oj I oczywiście ci się wysiewają :) Czy Red Baron sadziłaś w jakimś ograniczniku, że tak rośnie w skupieniu? Kokon modliszki pomyliłabym z przekwitłym kwiatostanem miechunki :lol: I o musze narcyzowej tu się dowiedziałam :D
Wspominasz o ogrodach swoich dzieci, wymieniacie się roślinami, fajne to. Pewnie macie podobne spojrzenie na ogród :)
Piękne miałaś te kępy tulipanów, które straciłaś. Czy biała firletka kwiecista też się wysiewa?
Życzę Ci dobrego wypoczynku zimowego, sił i pomysłów na zmiany. Bo chociaż twój ogród jest doskonały ,to w ogrodniku siedzi takie pragnienie działania :)
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Dojrzałam jukę kwitnącą, :) o kiedy zakwitną moje juki ;:218
Awatar użytkownika
neferet
500p
500p
Od: 18 paź 2014, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ech, rozmarzyłam się latem...
U mnie w tym roku słabiutko z dokarmianiem ptaków. Jeździmy między miastem a działką i efekt taki, że nigdzie nas nie ma tak do końca. A ptaszki potrzebują regularności. Osiedlowe sikorki się na nas obraziły i już nie przylatują.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

No, będziemy zaraz z nosem w cebulowym raju. Tylko, ja od jakiegoś czasu mam ten problem, że nogi mam coraz dłuższe - coraz dalej do ziemi ;:306
Piękne fotki z ptakami ;:303
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za zaglądanie i miłe słowa. ;:4

Dwa dni było około dziesięć stopni, ranniki od nagrzewającej się ściany domu budzą się.

Obrazek

Obrazek

Aniu niestety jutro ma u nas spaść 15 centymetrów śniegu, a poprzedniego jeszcze sporo leży. Może dobrze, bo znowu mrozami straszą, dziś wypatrzyłam kieł lilii. ;:202

Ewuniu moje szaleństwo się powiększa o jeżówkę bladą. ;:306 Właśnie trzy wzeszły z nasion.

Arku rabaty jakoś dziwnie się powiększają, ;:173 więc kwiecia więcej.
Dziękuję za informację o odmianie bodziszka. ;:180
Karmnik ma dziesięć lat i M stwierdził, że popstrzonego daszka nie będzie czyścił. :D Zrobił nowy z jakichś resztek.

Mireczko miło znowu witać Forumkę o długim stażu. ;:196
Starzec Angel Wings zdobił rabatę tylko jeden sezon, zimy nie przeżył.
Jeżówki odmianowe nie wysiewają się, tylko gatunkowi pozwalam na kontrolowany wysiew. ;:108 Zostawiam jeden kwiatostan z białej i jeden z różowej. Kilka sadzę u siebie, reszta wędruje do innych ogrodów.
Dzieci mają bardzo minimalistyczne ogrody. Większość bylin ode mnie. Jeżówki, dwie, trzy byliny sadzone po kilkadziesiąt sztuk. Najwięcej u nich miskantów, seslerii jesiennej i oczywiście hortensji. :roll:
Ogród nigdy nie jest doskonały, co roku coś wypadnie, więc reorganizacja konieczna. Jestem pedantyczna, więc trochę uporządkowany. ;:173

Olu juki dostałam już rozrośnięte od sąsiadki w 2012 roku, jeszcze nie mieszkaliśmy. Było pięć sztuk, ale pozbyłam się trzech, bo strasznie dużo odrostów dają. Co roku muszę wycinać, a one i tak się pojawiają. ;:222

Moniko zima daje nam w kość, za długo trwa. Ostatnie lata nas rozbestwiły, :wink: pracowaliśmy w styczniu w ogrodach.

Beatko udaję, że jestem bardzo sprawna, ;:306 biorę tekturę lub kawałek folii jako podpórkę.
Teraz już sąsiedzi się przyzwyczaili, ale pierwszy, który zamieszkał niedaleko, często pytał czy jestem zawodowym fotografem, że stale latam z aparatem. Dziś właśnie z folią wyszłam, bo mokro i śnieg leży.

Ciemierniki odmianowe okryłam trochę, bo w ubiegły roku podmarzły.

Obrazek

Obrazek

Zwykłe śnieg otulał.

Obrazek

Czosnek ozimy wybił za wcześnie, ale śnieg go chronił.

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jakie cudaśne ranniki ;:138 Żółte słoneczka tak bardzo Nam potrzebne :D
Ciemierniki ile mają kwiatków, tylko czekać jak się rozwiną.U mnie niestety nie mają kołderki.

Miłej niedzieli :uszy
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, pogoda dała nam przedsmak wiosny, :tan jeszcze kilka dni i ogrody rozkwitłyby kolorami maluszków cebulowych!
U mnie trzy czwarte ogrodu wyłoniło się spod śniegu, mimo że było go sporo! ;:oj
Jednak zima trwa i jak widać, jeszcze ma spore zapasy śniegu. :( Właściwie to cieszy mnie ten padający śnieg, bo jeszcze mrozy zapowiadają, a cebulowe wystawiły juź spore noski, to mają pierzynkę, ;:333 chociaż wolałam te ostatnie dni. :D
Ciemierniki tak bogato zapączkowane, ;:138 byłoby przykro, gdyby mróz nie pozwolił im rozkwitnąć.
Zdrówka i cierpliwości w oczekiwaniu prawdziwej wiosny, Soniu. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Piękne już ciemierniki ,moje mam nadzieję okrywa śniegowa pierzynka bo znów jej przybyło!
A niech tam,jeszcze mają czas!
Dobrego tygodnia Soniu! ;:167 ;:168

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dziękuję ;:196 w imieniu ranników, dziś śnieg wszystko przykrył. ;:215

Martuś śnieg otulił wszystkie wychylające się nosy. Ciemierniki kwitnące przysypałam puszystym śniegiem.
Dziękuję, ;:196 zdrowie w porządku. Muszę mieć kondycję, na ferie dzieciaki przyjeżdżają. :D

Maryniu dziękuję. ;:196 Ciemiernik SP Elly kwitnie od grudnia. Dziwne, bo pod śniegiem otworzył dwa kwiatki. ;:131
Śnieg potrzebny, jedna lilia wystawiła nos. ;:202 Wnuki trochę poszaleją na śniegu, bo nudzą się jak przyjeżdżają i siedzą dwa dni w domu. ;:173

Ogród zimą też ładny.

Obrazek

Obrazek

Pocieszajka pachnie.

Obrazek

Więcej koloru z ubiegłego roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego, spokojnego tygodnia. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Soniu, ogród pod śniegową pierzynką wygląda ślicznie, ale wolałabym już widoki z ostatnich dni, zwłaszcza, że było o wiele cieplej, :D a już letnie obrazki sprawiają, że bardzo chciałoby się ciepełka! ;:108
Jednak skoro są ferie zimowe, to niech dzieciaki mają frajdę z zabaw na śniegu, ;:215 czego i Babci życzę! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”