Krzyżowanie pomidorów - co i jak?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzyżowanie pomidorów - co i jak?

Post »

Posiałem 5 nasion F2 licząc że pojawi się ziemniaczany liść teoretycznie była szansa 1 na 4, gdyż po fenotypie F1 zastanawiałem się czy przypadkiem na kastrowany kwiat promyka nie spadł pyłek z odmiany wysokiej. Ale krzyżówka okazała się prawidłowa
Może uda się uzyskać jeszcze przydymionego ? To już by był dopiero szczęśliwy traf ;:138
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamil pomidorki wyglądają żwawo . ;:215
Ten knot, to do porównania grubości łodygi czy im podgrzewasz atmosferę ? :)
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trzymam kciuki by się udał super pomidor. ;:333
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podgrzewacz jest jako ogólne porównanie wielkości sadzonek. Teraz tylko ich nie zmarnować, gdyż starsza rozsada zazwyczaj mi marnieje...
Dolne liście są odrzucane, łodygi fioletowieją
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Niebieski ogrod
200p
200p
Od: 30 gru 2024, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.5

Post »

bioy pisze: 27 sty 2026, o 16:04 Interesująca krzyżówka, szkoda tylko że wzrost odziedziczyła po Malachitowej. Miałem nadzieję, że wyjdzie Ci karzełek.
Ciekawi mnie termin dojrzewania z siewu wiosennego. Liczę na informację w tej kwestii, jak i oczywiście na opinię o smaku. ;:333
Celuję we wczesny, zielony i niski. F2 wykiełkowało 17szt., więc będzie w czym szukać.
Smaku F1 teraz nie ocenię, bo w grudniu cudów nie ma. Z ciekawości obie wersje F1 wysieję w normalnym terminie i porównam. To będzie bardziej miarodajne.
krabik pisze: 27 sty 2026, o 22:25 Zacni rodzice ;:333 Powodzenia! Ciekawe, co wyszłoby, gdyby teraz F1 skrzyżować z krępym mikro dwarfem?
Dzięki !!!
Zobaczę co w F2 wyjdzie i ew. spróbuję krzyżowania wstecznego.
deltoro pisze: 28 sty 2026, o 06:26 Jest dominujący, ale ja w takim wypadku jako matkę daję karła. Sam mam takie krzyżówki, że na dwarfa "wkładam" wysoką koktajlówkę z multiflorą.
Tak też zrobiłam. Odwrotnie zresztą też :wink:

Jako, że do wszystkich krzyżówek brałam odmiany ustalone, to uważam podobnie jak Ty, że wystarczy wysiać jedna sztukę F1. Dla pewności dawałam po dwa, trzy nasiona do kiełkowania i później żal mi było wyrzucić zapasowe sadzonki, więc mam pewność, że F1 były identyczne.
anulab pisze: 28 sty 2026, o 17:00 Dwa razy przeczytałam,czyli trzeba wiedzieć czego się chce w pierwszym pokoleniu,ale następne to już loteria. :shock:
No i to jest najciekawsze dla mnie :lol:

KamilK02 - bardzo ładne sadzonki. Powodzenia!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”