Z nr 11 nie ma prawa wyjść pomidor sercowaty, ani tym bardziej malinowy
Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6
-
KamilK02
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6
- Robert25 +

- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
1AF4 dokładnie tak ma być. Bo później wkradł by się błąd i mogły by być nieścisłości. Ten Twój może się jeszcze rozszczepić na morelowe i inne kształty. Natomiast z 11 może wyjść bardzo wczesny samokończący i zielony pomidor. 
- Robert25 +

Dzięki, to będę przygotowany .
Jak coś,to Cię poinformuję co wyskoczy .
Jak coś,to Cię poinformuję co wyskoczy .
-
Adas11

- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Mam dylemat z zakupem nowych odmian Pomidorów ze względu na to żę nie wiem które odmiany są smaczne ?
Jak zacząłem sadzić pomidory to pierwsze nasiona były z sklepów ogrodniczych a później zacząłem kupować przez internet po 5 nasion i te odmiany były najsmaczniejsze niestety od znajomego z szklarni wziąłem pomidora i rozmnożyłem który musiał mieć chorobę wirusową która zaraziła moje wszystkie pomidory . Na szczęście od pani z forum dostałem kilka odmian Koz. 14 itd. oraz 8 krzewów ( 8 odmian ) z aldi które sieje do dziś .
Od kiedy nie można kupić nasion tamtych odmian to co roku kupuje po ok. 3 odmiany polskich firm nasiennych ale niestety nie są zbyt smaczne i kupowanie w ciemno mnie już nie bawi .
Potrzebuje kupić 10 odmian wysokich polskich firm nasiennych (PlantiCo Polan i Spójnia W. Legutko PNOS Ożarów Mazowiecki Toraf WegAna ) lub dostępnych innych firm w marketach .
Jakie odmiany są najsmaczniejsze dostępne na rynku polskim 10 odmian .
Takich odmian niestety w polskich sklepach nie kupię niestety . https://www.tomatofest.com/Tomato_Seeds ... 300&page=1
Jak zacząłem sadzić pomidory to pierwsze nasiona były z sklepów ogrodniczych a później zacząłem kupować przez internet po 5 nasion i te odmiany były najsmaczniejsze niestety od znajomego z szklarni wziąłem pomidora i rozmnożyłem który musiał mieć chorobę wirusową która zaraziła moje wszystkie pomidory . Na szczęście od pani z forum dostałem kilka odmian Koz. 14 itd. oraz 8 krzewów ( 8 odmian ) z aldi które sieje do dziś .
Od kiedy nie można kupić nasion tamtych odmian to co roku kupuje po ok. 3 odmiany polskich firm nasiennych ale niestety nie są zbyt smaczne i kupowanie w ciemno mnie już nie bawi .
Potrzebuje kupić 10 odmian wysokich polskich firm nasiennych (PlantiCo Polan i Spójnia W. Legutko PNOS Ożarów Mazowiecki Toraf WegAna ) lub dostępnych innych firm w marketach .
Jakie odmiany są najsmaczniejsze dostępne na rynku polskim 10 odmian .
Takich odmian niestety w polskich sklepach nie kupię niestety . https://www.tomatofest.com/Tomato_Seeds ... 300&page=1
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciężko będzie znaleźć smaczne pomidory wśród odmian krajowych, oczywiście pomijając krzyżówki forumowiczów.
Trochę ich już uprawiałem, ale żadna mi nie odpowiadała.
Może podziel się nazwami odmian które Ci smakują, a łatwiej będzie doradzić.
Trochę ich już uprawiałem, ale żadna mi nie odpowiadała.
Może podziel się nazwami odmian które Ci smakują, a łatwiej będzie doradzić.
Pozdrawiam, Jacek
-
Olafasola13
- 200p

- Od: 18 lis 2022, o 11:10
Z kupnych nasion dostępnych w sklepach najbardziej smakowały mi pomidory Or pera d'arbuzzo i Red pear, są to plenne czerwone sakiewki. Z koktajlowych to Cytrynek groniasty i Malinowy smaczek.
A jeśli masz ochotę to chyba jeszcze możesz coś wybrać z akcji wymiany nasion, wysłać koperte lub kod inpostu do paczkomatu do Esmeraldy i na pewno coś dobrego znajdziesz jeszcze w arkuszu z odmianami pomidorów.
A jeśli masz ochotę to chyba jeszcze możesz coś wybrać z akcji wymiany nasion, wysłać koperte lub kod inpostu do paczkomatu do Esmeraldy i na pewno coś dobrego znajdziesz jeszcze w arkuszu z odmianami pomidorów.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Adas11 Skoro upatrzyłeś kolekcjonerskie odmiany, wystarczy, że w google poszukasz sklepu z nasionami tych wybranych odmian, sprawdzasz, czy wysyłają do Polski, i zamawiasz. Cenowo wysyłka z zagranicy niekiedy bywa podobna, jak z krajowego sklepu.
Co do smaku, to kwestia gustu. Są pomidory słodsze, słodko-kwaśne, kwaśniejsze, soczyste, czy o bardziej zwartej konsystencji. I mają swoich miłośników. Musisz szukać, co Tobie przypasuje.
Co do smaku, to kwestia gustu. Są pomidory słodsze, słodko-kwaśne, kwaśniejsze, soczyste, czy o bardziej zwartej konsystencji. I mają swoich miłośników. Musisz szukać, co Tobie przypasuje.
Anna
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ania,dobrze pisze. Poleganie na guście innych osób może nas rozczarować. Wiele razy kupowałam nasiona zachwalanej odmiany i
to nie był mój typ. W dodatku sprzedawcy zalety podkreślają a wady przemilczają .
to nie był mój typ. W dodatku sprzedawcy zalety podkreślają a wady przemilczają .
Wszystkie pomidory, których nasiona są ogólnie dostępne w sklepach stacjonarnych mają smaczne owoce, gdy dojrzeją na krzewach z odpowiednią ilością zdrowych liści, na zasobnej w pokarm glebie i zostaną zerwane w odpowiedniej porze. Smakują jeszcze lepiej, gdy w fazie dojrzewania ogranicza się podlewanie.
Adaś szukaj odmian F1. Dziś widziałem w Leroy trochę nowych wynalazków z Wilmorinu. Zamiast płacić 20zł za torebkę kupiłem za 3,4 zł z PNOS najciemniejszy Black Beauty i pewniaka Harzfour F1 od Legutki.
Ja od kilku lat bazuję na Red Pear, Jutroszu F1, Faworycie, Noire de crimee i Betaluxsie. Na zamówienie wysadzam po kilka ponoć smaczniejszych, ale trudniejszych w uprawie Oxheart i Couer de boeuf.
W tym sezonie dołożę dla porównania po jednym chwalonym za bardzo dobry smak Ideale, Berner Rose i Caro Rich.
Adaś szukaj odmian F1. Dziś widziałem w Leroy trochę nowych wynalazków z Wilmorinu. Zamiast płacić 20zł za torebkę kupiłem za 3,4 zł z PNOS najciemniejszy Black Beauty i pewniaka Harzfour F1 od Legutki.
Ja od kilku lat bazuję na Red Pear, Jutroszu F1, Faworycie, Noire de crimee i Betaluxsie. Na zamówienie wysadzam po kilka ponoć smaczniejszych, ale trudniejszych w uprawie Oxheart i Couer de boeuf.
W tym sezonie dołożę dla porównania po jednym chwalonym za bardzo dobry smak Ideale, Berner Rose i Caro Rich.
-
Drako

- Od: 17 lut 2013, o 13:13
No właśnie to odpowiednie odżywienie i nawadnianie robi robotę, sam zaczynam wracać do odmian z początku pomidorozy, które na poszły w odstawkę bo "nie smakowały" - zawinił ogrodnik i nie ogarnianie nawożenia m.in. potasem (teraz jest trochę lepiej). Dojrzałością też można dużą różnicę zrobić a nawet dać poleżeć po zerwaniu na korzyść smaku.
Z polecajek odmianowych dostępnych w sklepach mogę dołożyć Brutusa i Malinowego Kapturka.
Z polecajek odmianowych dostępnych w sklepach mogę dołożyć Brutusa i Malinowego Kapturka.
-
Fittipaldi
- 200p

- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Jak już polecamy "sklepowe" to nie może zabraknąć złotego ożarowskiego z żółtych odmian oraz black cherry z koktajlówek. Z ogólnodostępnych f1 polecam honey moon oraz sungold.
-
Adas11

- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Z odmian które mi smakowały to :
1 Carbon
2 Kalman
3 Big rainbow
4 Vintage wine
5 Mazarini
6 Early Wonder -jako najwcześniejszy
Miałem Indigo rose który był nie smaczny dlatego nie kupiłem Black beauty .
Faworyt i czarny książę są smaczne ale są odmiany smaczniejsze .
Betalux smak pomidorowy pomidor wczesny jadalny nic poza tym .
Moja Róża Berna ma wysokość 180 cm a Vilmorin 120 cm czy to te same odmiany ?
Nie pisałbym ale producenci nasion opisują jakie pyszne pomidory a później posieje 2- 4 nasiona i się okazuje że dużo gorsze niż opisują a w następny roku już ich nie wysiewam .
Jak macie jeszcze propozycje smacznych odmian to napiszcie w tym roku coś kupię .
W tym roku posieję :
1 Crnkovic Yugoslavian
2 Northern Lights
3 Róża Berna
4 Czarny Krym
5 Czarny Ananas
6 Zielona Zebra
7 Zorza Toruńska
8 Ananas -Legutko
9 Złoty Ożarowski
10 Super sweet 100
11 Cereza Amarilla
12 Bawole serce żółte w czerwone pasy z rynku nie znam odmiany
13 k37/4
14 k60
15 K100
16 K122
17 K 141
1 Carbon
2 Kalman
3 Big rainbow
4 Vintage wine
5 Mazarini
6 Early Wonder -jako najwcześniejszy
Miałem Indigo rose który był nie smaczny dlatego nie kupiłem Black beauty .
Faworyt i czarny książę są smaczne ale są odmiany smaczniejsze .
Betalux smak pomidorowy pomidor wczesny jadalny nic poza tym .
Moja Róża Berna ma wysokość 180 cm a Vilmorin 120 cm czy to te same odmiany ?
Nie pisałbym ale producenci nasion opisują jakie pyszne pomidory a później posieje 2- 4 nasiona i się okazuje że dużo gorsze niż opisują a w następny roku już ich nie wysiewam .
Jak macie jeszcze propozycje smacznych odmian to napiszcie w tym roku coś kupię .
W tym roku posieję :
1 Crnkovic Yugoslavian
2 Northern Lights
3 Róża Berna
4 Czarny Krym
5 Czarny Ananas
6 Zielona Zebra
7 Zorza Toruńska
8 Ananas -Legutko
9 Złoty Ożarowski
10 Super sweet 100
11 Cereza Amarilla
12 Bawole serce żółte w czerwone pasy z rynku nie znam odmiany
13 k37/4
14 k60
15 K100
16 K122
17 K 141
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Sporo dobrych opinii co do smaku mają Amana Orange, Aussie, Chestnut Chocolate, Bernen Rose, Caro Rich, K/37, Czarny Krym, Carbon, Red Pear z Franchi, piszę na szybko, co przyszło do głowy... Niektóre już uprawiałeś, inne masz na ten rok. Są także smaczne krzyżówki Jarsona, Witka Faworyty. Może nasiona nieco trudniej dostępne.
Anna
- Robert25 +

Adaś podam Ci tak na szybko z dwie propozycję wysokich odmian , choć mam też swoje inne ulubione odmiany np. podłużnych pomidorów. Myślę, że jakby każdy z tych najbardziej aktywnych pomidoromaniaków podał chociaż dwie odmiany z dobrym smakiem ,to miałbyś super listę pomidorów do spróbowania
.
Są to Portugues Ibrido f1 i Kievlianka
Złoty Ożarowski kosztowałem w tym sezonie, jak dla mnie lepszy od pomidora Jantar .
Na twoim miejscu bym go spróbował,jak bym szukał żółtego na kanapeczki.
Są to Portugues Ibrido f1 i Kievlianka
Złoty Ożarowski kosztowałem w tym sezonie, jak dla mnie lepszy od pomidora Jantar .
Na twoim miejscu bym go spróbował,jak bym szukał żółtego na kanapeczki.