Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2025 rok )(2026)- cz.6

Post »

Robert25 + pisze: 15 sty 2026, o 15:21
Kam11 F4 Malinowe Bawole Serce
Z nr 11 nie ma prawa wyjść pomidor sercowaty, ani tym bardziej malinowy ;:oj Bo nr 11 to promyk x szkatułka. Chyba, że chodzi o inną krzyżówkę. Nr 1, 4, 10, 12,16, 17, 22, 25, 26, 27,28, 29. Mogą pojawić się serca, gdyż albo jeden z rodziców był sercowaty, albo dziadek. Lub wkradł się błąd w numerację
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli , to " A" , a na to wygląda ,bo widać kreskę , to wkradła się literówka. :shock:

Obrazek

Kamil teraz będzie grało? :)
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

1AF4 dokładnie tak ma być. Bo później wkradł by się błąd i mogły by być nieścisłości. Ten Twój może się jeszcze rozszczepić na morelowe i inne kształty. Natomiast z 11 może wyjść bardzo wczesny samokończący i zielony pomidor. :wit
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, to będę przygotowany .
Jak coś,to Cię poinformuję co wyskoczy . ;:136
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Mam dylemat z zakupem nowych odmian Pomidorów ze względu na to żę nie wiem które odmiany są smaczne ?
Jak zacząłem sadzić pomidory to pierwsze nasiona były z sklepów ogrodniczych a później zacząłem kupować przez internet po 5 nasion i te odmiany były najsmaczniejsze niestety od znajomego z szklarni wziąłem pomidora i rozmnożyłem który musiał mieć chorobę wirusową która zaraziła moje wszystkie pomidory . Na szczęście od pani z forum dostałem kilka odmian Koz. 14 itd. oraz 8 krzewów ( 8 odmian ) z aldi które sieje do dziś .
Od kiedy nie można kupić nasion tamtych odmian to co roku kupuje po ok. 3 odmiany polskich firm nasiennych ale niestety nie są zbyt smaczne i kupowanie w ciemno mnie już nie bawi .
Potrzebuje kupić 10 odmian wysokich polskich firm nasiennych (PlantiCo Polan i Spójnia W. Legutko PNOS Ożarów Mazowiecki Toraf WegAna ) lub dostępnych innych firm w marketach .
Jakie odmiany są najsmaczniejsze dostępne na rynku polskim 10 odmian .
Takich odmian niestety w polskich sklepach nie kupię niestety . https://www.tomatofest.com/Tomato_Seeds ... 300&page=1
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciężko będzie znaleźć smaczne pomidory wśród odmian krajowych, oczywiście pomijając krzyżówki forumowiczów.
Trochę ich już uprawiałem, ale żadna mi nie odpowiadała.
Może podziel się nazwami odmian które Ci smakują, a łatwiej będzie doradzić.
Pozdrawiam, Jacek
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

Z kupnych nasion dostępnych w sklepach najbardziej smakowały mi pomidory Or pera d'arbuzzo i Red pear, są to plenne czerwone sakiewki. Z koktajlowych to Cytrynek groniasty i Malinowy smaczek.
A jeśli masz ochotę to chyba jeszcze możesz coś wybrać z akcji wymiany nasion, wysłać koperte lub kod inpostu do paczkomatu do Esmeraldy i na pewno coś dobrego znajdziesz jeszcze w arkuszu z odmianami pomidorów.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Adas11 Skoro upatrzyłeś kolekcjonerskie odmiany, wystarczy, że w google poszukasz sklepu z nasionami tych wybranych odmian, sprawdzasz, czy wysyłają do Polski, i zamawiasz. Cenowo wysyłka z zagranicy niekiedy bywa podobna, jak z krajowego sklepu.
Co do smaku, to kwestia gustu. Są pomidory słodsze, słodko-kwaśne, kwaśniejsze, soczyste, czy o bardziej zwartej konsystencji. I mają swoich miłośników. Musisz szukać, co Tobie przypasuje.
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ania,dobrze pisze. Poleganie na guście innych osób może nas rozczarować. Wiele razy kupowałam nasiona zachwalanej odmiany i
to nie był mój typ. W dodatku sprzedawcy zalety podkreślają a wady przemilczają .
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Wszystkie pomidory, których nasiona są ogólnie dostępne w sklepach stacjonarnych mają smaczne owoce, gdy dojrzeją na krzewach z odpowiednią ilością zdrowych liści, na zasobnej w pokarm glebie i zostaną zerwane w odpowiedniej porze. Smakują jeszcze lepiej, gdy w fazie dojrzewania ogranicza się podlewanie.

Adaś szukaj odmian F1. Dziś widziałem w Leroy trochę nowych wynalazków z Wilmorinu. Zamiast płacić 20zł za torebkę kupiłem za 3,4 zł z PNOS najciemniejszy Black Beauty i pewniaka Harzfour F1 od Legutki.

Ja od kilku lat bazuję na Red Pear, Jutroszu F1, Faworycie, Noire de crimee i Betaluxsie. Na zamówienie wysadzam po kilka ponoć smaczniejszych, ale trudniejszych w uprawie Oxheart i Couer de boeuf.
W tym sezonie dołożę dla porównania po jednym chwalonym za bardzo dobry smak Ideale, Berner Rose i Caro Rich.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

No właśnie to odpowiednie odżywienie i nawadnianie robi robotę, sam zaczynam wracać do odmian z początku pomidorozy, które na poszły w odstawkę bo "nie smakowały" - zawinił ogrodnik i nie ogarnianie nawożenia m.in. potasem (teraz jest trochę lepiej). Dojrzałością też można dużą różnicę zrobić a nawet dać poleżeć po zerwaniu na korzyść smaku.

Z polecajek odmianowych dostępnych w sklepach mogę dołożyć Brutusa i Malinowego Kapturka.
Fittipaldi
200p
200p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Jak już polecamy "sklepowe" to nie może zabraknąć złotego ożarowskiego z żółtych odmian oraz black cherry z koktajlówek. Z ogólnodostępnych f1 polecam honey moon oraz sungold.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Z odmian które mi smakowały to :
1 Carbon
2 Kalman
3 Big rainbow
4 Vintage wine
5 Mazarini
6 Early Wonder -jako najwcześniejszy

Miałem Indigo rose który był nie smaczny dlatego nie kupiłem Black beauty .
Faworyt i czarny książę są smaczne ale są odmiany smaczniejsze .
Betalux smak pomidorowy pomidor wczesny jadalny nic poza tym .
Moja Róża Berna ma wysokość 180 cm a Vilmorin 120 cm czy to te same odmiany ?

Nie pisałbym ale producenci nasion opisują jakie pyszne pomidory a później posieje 2- 4 nasiona i się okazuje że dużo gorsze niż opisują a w następny roku już ich nie wysiewam .
Jak macie jeszcze propozycje smacznych odmian to napiszcie w tym roku coś kupię .
W tym roku posieję :
1 Crnkovic Yugoslavian
2 Northern Lights
3 Róża Berna
4 Czarny Krym
5 Czarny Ananas
6 Zielona Zebra
7 Zorza Toruńska
8 Ananas -Legutko
9 Złoty Ożarowski
10 Super sweet 100
11 Cereza Amarilla
12 Bawole serce żółte w czerwone pasy z rynku nie znam odmiany
13 k37/4
14 k60
15 K100
16 K122
17 K 141
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Sporo dobrych opinii co do smaku mają Amana Orange, Aussie, Chestnut Chocolate, Bernen Rose, Caro Rich, K/37, Czarny Krym, Carbon, Red Pear z Franchi, piszę na szybko, co przyszło do głowy... Niektóre już uprawiałeś, inne masz na ten rok. Są także smaczne krzyżówki Jarsona, Witka Faworyty. Może nasiona nieco trudniej dostępne.
Anna
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adaś podam Ci tak na szybko z dwie propozycję wysokich odmian , choć mam też swoje inne ulubione odmiany np. podłużnych pomidorów. Myślę, że jakby każdy z tych najbardziej aktywnych pomidoromaniaków podał chociaż dwie odmiany z dobrym smakiem ,to miałbyś super listę pomidorów do spróbowania ;:108 .
Są to Portugues Ibrido f1 i Kievlianka

Złoty Ożarowski kosztowałem w tym sezonie, jak dla mnie lepszy od pomidora Jantar .
Na twoim miejscu bym go spróbował,jak bym szukał żółtego na kanapeczki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”