Kolumnowe drzewa owocowe
-
leff
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolumnowe drzewa owocowe
No to sprawa się mocno komplikuje.
Na początku napisałaś że chodzi o Balleriny, tu jest raptem kilka odmian w ty jedna "zielona".
Jeżeli teraz dodajesz Rondo to "wychodzimy" z Ballerin do znacznie szerszej grupy odmian kolumnowych i wybór robi się znacznie szerszy, a zatem wskazanie konkretnej odmiany, nawet "zielonej", jest znacznie trudniejsze.
Z "zielonych" do Bolero dochodzi jeszcze, przynajmniej z pojawiających się od jakiegoś czasu w PL, Maluch i Medoc (w różnych zapisach z oryginalnej cyrylicy).
Jeżeli chodzi o szkółki, może nie w w okolicy Legnicy, ale w Twoich "rejonach" z odmianami kolumnowymi to dochodzi jeszcze szkółka Knapik (coś mi się kojarzy z Czosnkiem z pierwszych stron tego tematu) i niedziałająca/nieistniejąca już strona owocowo.eu z której kupowałem 12 lat temu jabłonie kolumnowe (Vesna, Garden Fountain i Arbat) oraz grusze Saphira i Decora (obie "kolumnowe").
Na początku napisałaś że chodzi o Balleriny, tu jest raptem kilka odmian w ty jedna "zielona".
Jeżeli teraz dodajesz Rondo to "wychodzimy" z Ballerin do znacznie szerszej grupy odmian kolumnowych i wybór robi się znacznie szerszy, a zatem wskazanie konkretnej odmiany, nawet "zielonej", jest znacznie trudniejsze.
Z "zielonych" do Bolero dochodzi jeszcze, przynajmniej z pojawiających się od jakiegoś czasu w PL, Maluch i Medoc (w różnych zapisach z oryginalnej cyrylicy).
Jeżeli chodzi o szkółki, może nie w w okolicy Legnicy, ale w Twoich "rejonach" z odmianami kolumnowymi to dochodzi jeszcze szkółka Knapik (coś mi się kojarzy z Czosnkiem z pierwszych stron tego tematu) i niedziałająca/nieistniejąca już strona owocowo.eu z której kupowałem 12 lat temu jabłonie kolumnowe (Vesna, Garden Fountain i Arbat) oraz grusze Saphira i Decora (obie "kolumnowe").
Pozdrawiam,
J
J
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Tak mi się wydaje, że te 3 jabłonie miały opis "Ballerina" + coś jeszcze.
Opisy w necie są tak pomieszane, że nie wiem, która kolumnowa do jakiej grupy należy. Myślałam, że Rondo jest z Balerin... W takim razie to raczej nie jest Rondo.
Masz może wiedzę, jakie to odmiany są w grupie Ballerin?
Wiedziałabym przynajmniej, z czym porównywać...
Opisy w necie są tak pomieszane, że nie wiem, która kolumnowa do jakiej grupy należy. Myślałam, że Rondo jest z Balerin... W takim razie to raczej nie jest Rondo.
Masz może wiedzę, jakie to odmiany są w grupie Ballerin?
Wiedziałabym przynajmniej, z czym porównywać...
-
leff

"klasyczne" Baleriny - nazwy handlowe, w nawiasach nazwy hodowlane:
Bolero (Tuscan)
Waltz (Telamon)
Polka (Trajan)
Flamenco (Obelisk)
Charlotte
Z tej serii jest jeszcze Maypole, bardziej ozdobna niż jadalna. Czerwone liście, czerwony miąższ, gębę na drugą stronę wykręca.
Bolero (Tuscan)
Waltz (Telamon)
Polka (Trajan)
Flamenco (Obelisk)
Charlotte
Z tej serii jest jeszcze Maypole, bardziej ozdobna niż jadalna. Czerwone liście, czerwony miąższ, gębę na drugą stronę wykręca.
Pozdrawiam,
J
J
- kuneg

No to jeszcze jedna fotka z dzisiajkuneg pisze: ↑9 lis 2025, o 12:54 Druga odmiana do identyfikacji z grupy Ballerin, szczepione na M26. Która to z nich?
Jabłka z czerwonym, rozmytym rumieńcem, pokrywającym większość owocu. Na większości owoców występuje ordzawienie - częściowe, marmurkowe. Skórka w dotyku gładka, lekko tłusta. Kształt okrągły do lekko podłużnego, lekko stożkowy z małymi garbkami przy kielichu. Ogonek cienki, dość długi. Owoce spadły z drzewa ok. 2 tyg. temu, ale zebrane w piwniczce leżą od początku października. Nadal są lekko twarde, kruche i soczyste, i wydaje się, że spokojnie poleżą jeszcze z miesiąc. W smaku słodko-kwaskowate, z odrobiną cierpkości przypominającej Starkinga. Bez wyraźnego aromatu.
![]()

Całkiem dobrze się przechowują w piwniczce.
Co to może być za Balerina? Polka?
-
dorkasz1
- 500p

- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Możesz napisać jak Ci rosną te grusze? Mam właśnie obie odmiany w donicach i przymierzam się do wysadzenia. No i pytanie, w jakiej rozstawie je posadzić?leff pisze: ↑10 lis 2025, o 11:18
-
leff

Już ich niestety nie mam. Rosły w donicach, czekały na wysadzenie na miejsce docelowe ale się niestety nie doczekały.
Pozdrawiam,
J
J
-
dorkasz1
- 500p

- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Szkooooda. A może ktoś ma kolumnowe grusze Decora i Saphira i może mi podpowiedzieć jak rosną? Bo chcę je z donic wysadzić do ziemi. Dziękuję z góry 
- kuneg

Znalazłam kartkę z tym, co kiedyś kupowałam na all... Ani daty, ani nazwy sprzedawcy, tylko ilości, nazwy i ceny. Mam takie jabłonki kolumnowe wypisane (pisownia oryginalna):
1. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Bolero
2. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Maypole
3. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Czerwoniec
4. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Medoc Miodowy Owoc
Ad.1.
Tą udało się potwierdzić
Bolero wygląda i smakuje jak Bolero 
Ad.2.
Sarnom smakowała...
i już jej nie mam.
Ad.3 i 4.
Nijak nie mogę znaleźć pasujących fotek w necie do tych moich, a i informacji jest niewiele. W grupie Balerin nie ma takich odmian. Ten "Medoc", to w internetach piszą, że to rosyjska odmiana i miodem zalatująca... a tu żadna z dwóch niezidentyfikowanych nie pasuje. Ten "Czerwoniec" - a cóż to ma być i skąd to się wzięło???
To było kupowane tak dawno temu, że za Topaza na M26 płaciłam 14 zł, a za te powyższe "Balleriny" po 19 zł
Ale może coś komuś zaświta, cóż to za wynalazki mogą być?
1. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Bolero
2. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Maypole
3. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Czerwoniec
4. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Medoc Miodowy Owoc
Ad.1.
Tą udało się potwierdzić
Ad.2.
Sarnom smakowała...
Ad.3 i 4.
Nijak nie mogę znaleźć pasujących fotek w necie do tych moich, a i informacji jest niewiele. W grupie Balerin nie ma takich odmian. Ten "Medoc", to w internetach piszą, że to rosyjska odmiana i miodem zalatująca... a tu żadna z dwóch niezidentyfikowanych nie pasuje. Ten "Czerwoniec" - a cóż to ma być i skąd to się wzięło???
To było kupowane tak dawno temu, że za Topaza na M26 płaciłam 14 zł, a za te powyższe "Balleriny" po 19 zł
Ale może coś komuś zaświta, cóż to za wynalazki mogą być?
-
leff

Taki opis znalazłem w zapisanych kiedyś plikach:
do tego Medo(c/k): https://builderhub-pl.techinfus.com/yab ... rta/medok/
inne odmiany https://builderhub-pl.techinfus.com/yabloni/sorta/ nazwy automatycznie tłumaczone na polski.
edit:
Jest i Czerwoniec https://builderhub-pl.techinfus.com/yab ... chervonec/
Argumenty i fakty na dacze. art. Nowyje kołonnyMEDOK — ochen' zimostoikii letnii sort s krupnymi plodami.
Plody srednie i krupnye — 100–140 g i do 250 g, okruglye po forme i belo-zheltye po okraske, s plotnoi kozhicei. Sozrevayut v konce avgusta i hranyatsya okolo mesyaca. Prigodny dlya potrebleniya v svezhem vide i dlya vseh vidov domashnei pererabotki.
Vkus sladkii, s horosho vyrazhennym voskovym (medovym) aromatom, myakot' belaya, sochnaya, zernistaya.
Produktivnost' vysokaya — do 5–6 kg s derevca, a pri intensivnom uhode urozhai vozrastaet vdvoe. Sort skoroplodnyi, derevca moschno razvitye i na 4–5-m godu nabirayut polnyi urozhai.
Derev'ya sorta Medok — prirodnye polukarliki, horosho udayutsya na karlikovyh podvoyah Mark, 62–396 i dr.
Zimostoikost' ochen' vysokaya, vyderzhivaet bez podmerzanii −42°S, ustoichivost' k vreditelyam i boleznyam na urovne luchshih standartnyh sortov.
do tego Medo(c/k): https://builderhub-pl.techinfus.com/yab ... rta/medok/
inne odmiany https://builderhub-pl.techinfus.com/yabloni/sorta/ nazwy automatycznie tłumaczone na polski.
edit:
Jest i Czerwoniec https://builderhub-pl.techinfus.com/yab ... chervonec/
Pozdrawiam,
J
J
- kuneg

Opis odmiany Medoc znalazłam, tylko mi moje do niczego nie pasują.
Dzięki za Czerwońca, chociaż też nie pasują te moje.

Dzięki za Czerwońca, chociaż też nie pasują te moje.