Kolumnowe drzewa owocowe

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolumnowe drzewa owocowe

Post »

No to sprawa się mocno komplikuje.

Na początku napisałaś że chodzi o Balleriny, tu jest raptem kilka odmian w ty jedna "zielona".
Jeżeli teraz dodajesz Rondo to "wychodzimy" z Ballerin do znacznie szerszej grupy odmian kolumnowych i wybór robi się znacznie szerszy, a zatem wskazanie konkretnej odmiany, nawet "zielonej", jest znacznie trudniejsze.

Z "zielonych" do Bolero dochodzi jeszcze, przynajmniej z pojawiających się od jakiegoś czasu w PL, Maluch i Medoc (w różnych zapisach z oryginalnej cyrylicy).

Jeżeli chodzi o szkółki, może nie w w okolicy Legnicy, ale w Twoich "rejonach" z odmianami kolumnowymi to dochodzi jeszcze szkółka Knapik (coś mi się kojarzy z Czosnkiem z pierwszych stron tego tematu) i niedziałająca/nieistniejąca już strona owocowo.eu z której kupowałem 12 lat temu jabłonie kolumnowe (Vesna, Garden Fountain i Arbat) oraz grusze Saphira i Decora (obie "kolumnowe").
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Tak mi się wydaje, że te 3 jabłonie miały opis "Ballerina" + coś jeszcze.
Opisy w necie są tak pomieszane, że nie wiem, która kolumnowa do jakiej grupy należy. Myślałam, że Rondo jest z Balerin... W takim razie to raczej nie jest Rondo.

Masz może wiedzę, jakie to odmiany są w grupie Ballerin?
Wiedziałabym przynajmniej, z czym porównywać...
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

"klasyczne" Baleriny - nazwy handlowe, w nawiasach nazwy hodowlane:
Bolero (Tuscan)
Waltz (Telamon)
Polka (Trajan)
Flamenco (Obelisk)
Charlotte

Z tej serii jest jeszcze Maypole, bardziej ozdobna niż jadalna. Czerwone liście, czerwony miąższ, gębę na drugą stronę wykręca.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kuneg pisze: 9 lis 2025, o 12:54 Druga odmiana do identyfikacji z grupy Ballerin, szczepione na M26. Która to z nich?

Jabłka z czerwonym, rozmytym rumieńcem, pokrywającym większość owocu. Na większości owoców występuje ordzawienie - częściowe, marmurkowe. Skórka w dotyku gładka, lekko tłusta. Kształt okrągły do lekko podłużnego, lekko stożkowy z małymi garbkami przy kielichu. Ogonek cienki, dość długi. Owoce spadły z drzewa ok. 2 tyg. temu, ale zebrane w piwniczce leżą od początku października. Nadal są lekko twarde, kruche i soczyste, i wydaje się, że spokojnie poleżą jeszcze z miesiąc. W smaku słodko-kwaskowate, z odrobiną cierpkości przypominającej Starkinga. Bez wyraźnego aromatu.

Obrazek

Obrazek
No to jeszcze jedna fotka z dzisiaj
Obrazek
Całkiem dobrze się przechowują w piwniczce.
Co to może być za Balerina? Polka?
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

leff pisze: 10 lis 2025, o 11:18
Jeżeli chodzi o szkółki, może nie w w okolicy Legnicy, ale w Twoich "rejonach" z odmianami kolumnowymi to dochodzi jeszcze szkółka Knapik (coś mi się kojarzy z Czosnkiem z pierwszych stron tego tematu) i niedziałająca/nieistniejąca już strona owocowo.eu z której kupowałem 12 lat temu jabłonie kolumnowe (Vesna, Garden Fountain i Arbat) oraz grusze Saphira i Decora (obie "kolumnowe").
Możesz napisać jak Ci rosną te grusze? Mam właśnie obie odmiany w donicach i przymierzam się do wysadzenia. No i pytanie, w jakiej rozstawie je posadzić?
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już ich niestety nie mam. Rosły w donicach, czekały na wysadzenie na miejsce docelowe ale się niestety nie doczekały.
Pozdrawiam,

J
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Szkooooda. A może ktoś ma kolumnowe grusze Decora i Saphira i może mi podpowiedzieć jak rosną? Bo chcę je z donic wysadzić do ziemi. Dziękuję z góry :)
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znalazłam kartkę z tym, co kiedyś kupowałam na all... Ani daty, ani nazwy sprzedawcy, tylko ilości, nazwy i ceny. Mam takie jabłonki kolumnowe wypisane (pisownia oryginalna):
1. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Bolero
2. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Maypole
3. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Czerwoniec
4. Jabłoń Kolumnowa Ballerina Medoc Miodowy Owoc

Ad.1.
Tą udało się potwierdzić :) Bolero wygląda i smakuje jak Bolero :)

Ad.2.
Sarnom smakowała... :lol: i już jej nie mam. :lol:

Ad.3 i 4.
Nijak nie mogę znaleźć pasujących fotek w necie do tych moich, a i informacji jest niewiele. W grupie Balerin nie ma takich odmian. Ten "Medoc", to w internetach piszą, że to rosyjska odmiana i miodem zalatująca... a tu żadna z dwóch niezidentyfikowanych nie pasuje. Ten "Czerwoniec" - a cóż to ma być i skąd to się wzięło??? ;:oj

To było kupowane tak dawno temu, że za Topaza na M26 płaciłam 14 zł, a za te powyższe "Balleriny" po 19 zł :lol:

Ale może coś komuś zaświta, cóż to za wynalazki mogą być?
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki opis znalazłem w zapisanych kiedyś plikach:
MEDOK — ochen' zimostoikii letnii sort s krupnymi plodami.

Plody srednie i krupnye — 100–140 g i do 250 g, okruglye po forme i belo-zheltye po okraske, s plotnoi kozhicei. Sozrevayut v konce avgusta i hranyatsya okolo mesyaca. Prigodny dlya potrebleniya v svezhem vide i dlya vseh vidov domashnei pererabotki.

Vkus sladkii, s horosho vyrazhennym voskovym (medovym) aromatom, myakot' belaya, sochnaya, zernistaya.

Produktivnost' vysokaya — do 5–6 kg s derevca, a pri intensivnom uhode urozhai vozrastaet vdvoe. Sort skoroplodnyi, derevca moschno razvitye i na 4–5-m godu nabirayut polnyi urozhai.

Derev'ya sorta Medok — prirodnye polukarliki, horosho udayutsya na karlikovyh podvoyah Mark, 62–396 i dr.

Zimostoikost' ochen' vysokaya, vyderzhivaet bez podmerzanii −42°S, ustoichivost' k vreditelyam i boleznyam na urovne luchshih standartnyh sortov.
Argumenty i fakty na dacze. art. Nowyje kołonny

do tego Medo(c/k): https://builderhub-pl.techinfus.com/yab ... rta/medok/
inne odmiany https://builderhub-pl.techinfus.com/yabloni/sorta/ nazwy automatycznie tłumaczone na polski.
edit:
Jest i Czerwoniec https://builderhub-pl.techinfus.com/yab ... chervonec/
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opis odmiany Medoc znalazłam, tylko mi moje do niczego nie pasują.
Dzięki za Czerwońca, chociaż też nie pasują te moje.
:(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”