No to sprawa się mocno komplikuje.
Na początku napisałaś że chodzi o Balleriny, tu jest raptem kilka odmian w ty jedna "zielona".
Jeżeli teraz dodajesz Rondo to "wychodzimy" z Ballerin do znacznie szerszej grupy odmian kolumnowych i wybór robi się znacznie szerszy, a zatem wskazanie konkretnej odmiany, nawet "zielonej", jest znacznie trudniejsze.
Z "zielonych" do Bolero dochodzi jeszcze, przynajmniej z pojawiających się od jakiegoś czasu w PL, Maluch i Medoc (w różnych zapisach z oryginalnej cyrylicy).
Jeżeli chodzi o szkółki, może nie w w okolicy Legnicy, ale w Twoich "rejonach" z odmianami kolumnowymi to dochodzi jeszcze szkółka Knapik (coś mi się kojarzy z Czosnkiem z pierwszych stron tego tematu) i niedziałająca/nieistniejąca już strona owocowo.eu z której kupowałem 12 lat temu jabłonie kolumnowe (Vesna, Garden Fountain i Arbat) oraz grusze Saphira i Decora (obie "kolumnowe").
Kolumnowe drzewa owocowe
-
leff
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolumnowe drzewa owocowe
Pozdrawiam,
J
J
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Tak mi się wydaje, że te 3 jabłonie miały opis "Ballerina" + coś jeszcze.
Opisy w necie są tak pomieszane, że nie wiem, która kolumnowa do jakiej grupy należy. Myślałam, że Rondo jest z Balerin... W takim razie to raczej nie jest Rondo.
Masz może wiedzę, jakie to odmiany są w grupie Ballerin?
Wiedziałabym przynajmniej, z czym porównywać...
Opisy w necie są tak pomieszane, że nie wiem, która kolumnowa do jakiej grupy należy. Myślałam, że Rondo jest z Balerin... W takim razie to raczej nie jest Rondo.
Masz może wiedzę, jakie to odmiany są w grupie Ballerin?
Wiedziałabym przynajmniej, z czym porównywać...
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
"klasyczne" Baleriny - nazwy handlowe, w nawiasach nazwy hodowlane:
Bolero (Tuscan)
Waltz (Telamon)
Polka (Trajan)
Flamenco (Obelisk)
Charlotte
Z tej serii jest jeszcze Maypole, bardziej ozdobna niż jadalna. Czerwone liście, czerwony miąższ, gębę na drugą stronę wykręca.
Bolero (Tuscan)
Waltz (Telamon)
Polka (Trajan)
Flamenco (Obelisk)
Charlotte
Z tej serii jest jeszcze Maypole, bardziej ozdobna niż jadalna. Czerwone liście, czerwony miąższ, gębę na drugą stronę wykręca.
Pozdrawiam,
J
J