Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MustardOlive
50p
50p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

:lol: A jaka różnica jest z Jedynym Malinowym? Lidlowe są piękne, wielkie i dojrzałe, a te z biedry ledwo zapalone i często z oznaczeniem drugiej kategorii, a reklamowane jako premium.
Coś mi dzwoni, że Sweet Marmande to lubiana Adora, z której wyprowadzono Primorę - malutki befsztyk sprzedawany na tackach w lidlu. I o ile Primora w pokoleniu f2 rosnąć ani żyć za żadne skarby nie chce, tak Adora jak na razie na sześć krzaków wydała tylko jeden z owocem śliwkowym, a pozostałe to były śliczne befsztyki, około 85 dni z bardzo długimi międzywięźlami.
Takie znalazłam zdjęcie Sweet Marmande. W f2 stracił trochę na kolorze, ale był przepyszny, tylko musiał niemal przejrzeć i być miekki - zerwany wybarwiony twardy był kiepski i wyraźnie niedojrzały.
Obrazek

Takie pytanie jeszcze mam - gdybyście mieli wybierać między Rebelpikiem a Sakiewką Chudziaka, który byście uprawiali?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit To zależy, jeżeli zależy ci na plenności to wybrała bym sakiewkę chudziaka, smaczna.+ Oba są smaczne , Rebelpik chyba ma więcej "mięska " .

Tak wygląda sakiewka Chudziaka

Obrazek
Rebelpika wstawiała Kasia Leszkat.
U mnie był mniej plenny , bo go prowadziłam na 1 pęd i go ogłowiłam, żeby zdążył dojrzeć , bo go późno siałam.
Ele ten kształt i kolor ;:173 ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Łał ;:oj u mnie natomiast Sakiewka nie była taka plenna a Rebelpiki wszystkie 4 krzaki oblepione owocami, ja je prowadziłam na 2-3 pędy i nie ogławiałam a Sakiewkę chyba na 1 pęd prowadziłam pewnie dlatego mniej plenna była i u mnie rosła pod chmurką a u Asi chyba w szklarni. Czy to tylko w tle ta szklarnia. :wink:

Rebelpik
Obrazek

Sakiewka Chudziaka
Obrazek

Rebelpik
Obrazek

Nie mam więcej zdjęć Sakiewki Chudziaka za to mam mnóstwo Rebelpika. Zawsze robie dużo zdjęć pomidorom którymi jestem zachwycona więc nic już nie powiem. :lol:
Dodam że Rebelpik najdłużej opierał się zarazie i tym samym wydawał owoce najdłużej. :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Tak w sumie to ja będę siała tego i tego.
To dwa różne pomidory.
Kasiu, sakiewka i rebelpik rosły w gruncie
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27

Post »

Kasiu ;:7 ,jak będzie jeszcze robiła zdjęcia wszystkich w przekroju to będę heppy i być może ugną mi się kiedyś kolana :lol:

Czym więcej zdjęć tym więcej można się pochwalić, a inni skorzystają ;:215

Asiu ciekawe,jak Rebelpik wypadnie z plennością u Ciebie w szklarni ,bo u mnie będzie w tunelu więc będziemy mieli porównanie trzech miejscówek. :wit
To zadam wam pytanie czy Rebelpik jest dosyć słodki i lekko kwaśny? Takie lubię. ;:108

MusztardoOlive pamiętam, że miałaś piękne czarne pomidory które mi się podobały i je polecałaś za smak tylko nie pamiętam nazw. :(
Ewaca
1000p
1000p
Od: 12 lut 2023, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super, że piszecie o niszowych odmianach i krzyżówkach, bo chcialabym wziąc kilka z AWN ale ta pomidorowa dżungla jest nie do przebycia. Strzępki informacji w roznych miejscach albo ich brak. Albo sporo informacji ale nasion nie ma.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
MustardOlive
50p
50p

Post »

Dzięki dziewczyny za zdjęcia, ja cały czas myślałam, że rebelpik też jest sakiewką :shock:

Robercie, to albo Chernomor, albo Brazilian Beauty. Miałam też świetnego Japanese Trifele Black, ale to w sezonach przed forum, więc mógł się nie załapać na pochwały :wink: te dwa pierwsze to wciskam ludziom na siłę ;:108
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, sprawdziłem i chcica była najbardziej na Chernomor ze względu na pikanterie w smaku .
Awatar użytkownika
MustardOlive
50p
50p

Post »

Tylko nie sadź go w namiocie, bo nie będzie wiązał ani rósł. Tylko pod chmurkę.
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha.
Tylko, że ja go jeszcze nie mam ;:185
W gruncie już nie będę sadził nawet koktajlowych,bo wystarczają mi te z tunelu ,a resztę to się domyślisz dlaczego,ale dzięki za szybkie info. Będzie za to Black From Tula już szybciej wybrany.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Znalazłem te moje ulubione malinowe śliwkowe. Ale ku mojemu smutkowi, dowiedziałem się, że to pomidory szklarniowe! Nie mam szklarni ani tunelu..Rzuciłem okiem na firmy nasienne i tu druga zgryzota; można kupić nasiona ale na kilogramy.
Więc do znawców: 1 czy pomidory szklarniowe da się hodować pod chmurką?
2 skąd wziąć garstkę nasion ?
Awatar użytkownika
MustardOlive
50p
50p

Post »

A jaka to odmiana? Większość szklarniowych da radę w ziemi, jeżeli rosną w słonecznym, zacisznym miejscu, gdzie nie smaga ich wiatr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”