Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Fakt, że jak kiedyś miałem ciemiernika białego (dla niepoznaki po łacinie zwącego się Helleborus niger – czyli ciemiernik czarny) – bo to chyba on właśnie u Ciebie kwitnie – to zakwitał na długo przed innymi, z początkiem zimy. Ale nie spodobało się mu u mnie, w przeciwieństwie do ciemierników wschodnich, które u mnie zakwitają jeszcze późną zimą.

Super ośmiał. Moje samosiejki jak na razie nie kwitną.

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak Loki, to helleborus niger. Na pozostałe ciemierniki trzeba poczekać do wiosny.
A z okruchów zieleni i kwiatów, jakie się jeszcze ostały - wilczomlecz groszkowy się obudził:
Obrazek

Rudbekie są nie do zdarcia; zawsze jakieś się uchowają po przymrozkach i nieśmiało otworzą kwiaty:
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie ku mojemu zaskoczeniu wciąż kwitnie powój Convolvulus sabatius – i zasadniczo jest to chyba jedyna rzecz, która kwitnie po tym jak tydzień temu dosoliło minus cztery.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

U mnie śnieg po kolana, miło spojrzeć na energetyczny kolor rudbekii u Ciebie.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, u nas były już dużo większe spadki temperatur ale też duża ilość śniegu, który uchronił kwiatki przed zmarznięciem. Na przykład ośmiały:
Obrazek

Jasnota plamista też pod śniegiem przeżyła mrozy:
Obrazek

Olu, u nas też było dużo śniegu ale już w większości stopniał więc mogłem po tygodniu przerwy wrócić do prac ogrodowych, a przede wszystkim do sadzenia tulipanów. W ziemi już 750 tulipanów ale jeszcze dużo czeka na posadzenie. Posprzątałem też dziś szklarnię i ku mojemu zaskoczeniu nadal kwitną lwie paszcze!
Obrazek

Z różnych kuleczek to najładniejszą kolorystyczną plamę tworzą owoce irgi:
Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Florianie piękną marunę pokazałeś. Moje po 10 latach się wyrodziły, chyba pora wysiać nowe. :roll:
Ośmiał z bordowymi kwiatami ciekawy, ;:oj Nie znałam takiej rośliny. Trudny w uprawie?, kolor mnie zauroczył.
Energetyczne, szkliste korale irgi. :shock: Moje wszystkie matowe. ;:131
Dalie pochowane w magazynie, możesz odpoczywać. :D ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U nas przed śniegiem to tylko ostrzegali w gazetach. W jeden dzień jak jechałem do pracy, nawet mijałem niewielką strefę, gdzie rzeczywiście było biało – ale to jakieś bardzo lokalne opady. No a bezśnieżne minus cztery jest jakie jest. W zeszłą niedzielę kilogramy brązowiejącej zieleniny sprzątałem – wilce, kobeę, datury, nasturcje, większe ode mnie rączniki…

Lwie paszcze i ośmiał cudne!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Soniu! Zastanowiło mnie, co napisałaś o marunie. U mnie ma status rośliny dwuletniej czasem krótkowiecznej byliny. Trzyletnie maruny zazwyczaj kończą żywot a w tym czasie z samosiewu mam nowych tyle, ile nie zdołam lub nie chcę usunąć. Może masz jakieś odmianowe, które zachowują się inaczej?
Ośmiał też sieje się sam więc należy u mnie do grupy roślin bezobsługowych. Ma przedziwny cykl wzrostu - późnym latem kiełkuje, powoli rośnie i od listopada kwitnie. Niezbyt obficie u mnie kwitnie ale już same niebieskozielone liście o tym czasie dają koloryt i cieszą oczy. Muszę go powiązać, bo pokłada się.
Dalie zebrane ale leżą na kupie w magazynie. Odpoczynku nie mam, bo trwa czyszczenie, inwentaryzacja i przygotowywanie do sprzedaży.
Trzmieliny zaczynają pokazywać pomarańczowe języczki
Obrazek

A to wspomnienie lata - jaszczurka zadomowiła się w torbie, w której trzymam sznurki do podwiązywania:
Obrazek

Dzięki Loki. U mnie też ciągłe usuwanie resztek bylin ale przede wszystkim uwijam się z sadzeniem cebul. Przede wszystkim tulipany posadzone :tan Ok 2,5 tysiąca. Narcyzy, hiacynty i część cebulic też już w ziemi. W nast. tygodniu zapowiadają kilkanaście stopni na plusie więc spokojnie dokończę prace ogrodowe.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

U mnie maruna to też 2, a rzadko 3 lata. Wysiałam w tym roku taką o pełnych kwiatach, ale jeszcze nie widziałam kwiatów. Niezawodnie za to kwitną te zwykłe o pojedynczych kwiatach.
Pięknie wygląda irga z takim zagęszczeniem owoców. :)

Jaka to trzmielina ma białe osnówki? Ja znam tylko owoce pospolitej o różowych osnówkach i pomarańczowych nasionach.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato mam chyba inną trzmielinę niż te dzikie o różowych osnówkach.
Też wysiałem w tym roku marunę o pełnych kwiatach i nie zakwitła jeszcze. A tych zwykłych mam mnóstwo, bo to ulubiony kwiat florystów. Dziś żadna maruna nie kwitła ale ładnie się zieleni:
Obrazek

Za to nadal kwitnie jeden aster:
Obrazek

Dziś było kilkanaście stopni na plusie! Dla pierwiosnków to sygnał, by się obudzić:
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Ha! Maruna - przez dwa lata nie było jej u nas. Wyginęła a kilkanaście lat u nas rosła. A wczoraj gdy tak dłużej chodziłem po ogrodzie to znalazłem jedną ;:138
Pierwiosnki .... że też ja się nie przyjrzałem naszym, bo bratki to kwitną, no i stokrotki też.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A zatem liczę na wiosnę na fotkę nie pojedynczych sztuk, ale całego łanu tysięcy tulipanów.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, marunę łatwo przywlec do ogrodu z inną byliną, bo ona sieje się obficie.
Na pewno znalazłeś kwitnące pierwiosnki u siebie, bo ja kolejne znajduję. Ale najbardziej z łagodnej zimy korzystają ośmiały więc kolejne pokażę:
Obrazek

Tak jak u Ciebie pokazały się maruny tak u mnie szczaw gajowy nieoczekiwanie się pojawił w innych miejscach niż kiedyś rósł:
Obrazek

Loki, tulipany są cięte w pąkach i idą na sprzedaż więc łan kwitnących tulipanów mało realny. Czasem sporo zostaje więc i tak jest fajnie i może uda się je obfocić. Ale i tak wolę zdjęcia makro :lol:
Berberysy - kolejny wyrazisty zimowy akcent w ogrodzie:
Obrazek

Trawy pampasowe podobnie jak tulipany - idą na cięcie do kwiaciarń i zostawiłem sobie jedną źdźbło. Powiewa jak flaga do teraz 8-)
Obrazek

Pogoda piękna jak na grudzień, sporo prac nadrobiłem ale w końcu czas na urlop! Życzę więc wszystkim odwiedzającym miłego czasu przed i poświątecznego (bo w święta to wiadomo :lol: ) ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”