Winorośle i winogrona część 9

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Winorośle i winogrona część 9

Post »

Poprzednia część wątku - 8 znajduje się tutaj
maryann pisze: 19 wrz 2025, o 10:06 Inny błąd to porównanie wielkości jagód Agata z Nero. U mnie Nero jest prawie dwa razy większy, a nie mniejszy.
To nie musi być błąd. U mnie Nero jest zdecydowanie mniejszy od Agata Dońskiego.
I z Nero tak podobno jest. Ktoś kiedyś pisał, że jest i drobny i duży, ale czy to do końca prawda nie wiem. Może to zależy od tego gdzie rośnie ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

U mnie w tym roku wiele odmian jest drobniejszych, niż zwykle. Owocowanie mam skromne z pąków zapasowych, a potem było chłodno i mało deszczu, więc nie miały jak urosnąć. Nero jest bardzo drobny w tym roku u mnie, podobnie Garant, Galanth, Muscat Bleu, Arkadia, V25/20...

Za to Festivee, Solaris i Muscaris dały normalny plon z pąków zapasowych i jagody specjalnie nie odbiegają od normy.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Nero było u mnie drobne, nie wiele większe od przerobówek. Agat u znajomej ma większe jagody.
Pozdrawiam, Jacek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na mniejsze w tym roku grona na większości odmian poza chłodnym majem wpływ miała też susza hydrologiczna. U mnie nawet pięcioletnie krzewy cierpiały z braku wody.
Wielkość gron zależy również od zasobności gleby. Na przykład Nero na piaskach z dużą zawartością próchnicy (na stanowiskach po długoletniej uprawie grubo ściółkowanych malin) i braku drzew w pobliżu miało wszystkie grona powyżej 0,5kg. Na działce syna przy małej zawartości próchnicy i sąsiedztwie starych sosen rzadko przekraczały 0,25kg.
Obrazek
Obrazek
W tym sezonie zostawiłem na próbę po dwa grona na latorośli. Nie dość że porosły od 0,3 do 0,5kg, to jeszcze zabrakło mi worków dla ochrony przed szerszeniami i z czterech krzewów nie zebrałem nawet 10kg potrzebnych do 5-cio litrowego nastawu na wytrawne .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

grzesio764 pisze: 20 wrz 2025, o 07:09 Mógłbyś wstawić fotki tak dla zobrazowania, bo aż niedowierzam.
https://i.postimg.cc/T3yNpySZ/DSC-0564.jpg
To tak średnio. Zdarza się, że Agat jest większy, ale nigdy nie większy od nawet drobnego Nero.

Proszę wstawiać zdjęcia w rozmiarach określonych w regulaminie/K
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18

Re: Winorośle i winogrona część 9

Post »

Nero nigdy nie był królem wielkości gron ani jagód. Nadrabia za to ilością jagód
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Agat doński jak nie jest przeciążony to ma duże jagódki i duże grona.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Dostałam takie łoży 3 odmian NN. Czy teraz da się z nich zrobić sadzonki? Mam je pociąć i wsadzić do doniczek z ziemią i zostawić na zewnątrz zadołowane. Czy to realne? Nie robiłam takich sadzonek :roll: Proszę o wskazówki.
Obrazek
Czy da się różową odmianę rozpoznać po paskach na korze?
Obrazek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Paski na łozach nie są cechą odmiany, świadczą raczej o jakiejś przypadłości. Niektóre mieszańce z udziałem genów labruski nie mają gładkich pędów.
Dla przykładu różowy Swenson Red ma chropowate latorośle. Opis odmiany na http://www.winogrona.org/index.php?titl ... son_GE.jpg
Pierwsze sztobry obrabiałem korzystając z filmu Zarabianie łozy winorośli (sztobrów) przed ukorzenianiem goszczącego na tym forum Kapitana.
Można obejrzeć na https://www.youtube.com/watch?v=Hnce8UO1Amg
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Teraz nie pora na robienie sadzonek. Zawiń w wilgotny ręcznik papierowy i w worek foliowy, i przechowaj w lodówce do wiosny, w szufladzie na warzywa.
Wiksną będziesz robić sadzonki wg powyższych wskazówek.
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40

Post »

Nie robiłem jeszcze sadzonek winorośli, ale z moich krzewów zrobiła sadzonki koleżanka z pracy. Tnę winorośl jesienią. Odcinki zdrewniałych pędów (takich jak na zdjęciach) o długości ok. 1 m zakopywałem w ziemi na działce na głębokość ok 50 cm. Do dołka z obu jego stron wstawiałem pionowo patyki, żeby przy odkopywaniu na wiosnę szpadlem nie uszkodzić pędów. Na wiosnę pędy były dobrej jakości. Mam ziemię piaszczystą.
Pozdrawiam Irek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Dziękuję bardzo Wszystkim za cenne wskazówki. Spróbuję na 3 sposoby; na wiosnę, teraz w ziemi i w wodzie bo są ciepłe kaloryfery. Bardzo mi zależy na tych różowych bo były duże i słodkie :D Te inne to białe deserowe i fioletowy na wino. Podobał mi się też sposób uprawy tych winogron- na krzew, nie rozpinane na linkach.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Jeśli zależy Ci na tych odmianach to nie zaczynaj ukorzeniania jesienią. Zrób jak radzą inni, daj do lodówki, zakop, ewentualnie zasyp wilgotnym piaskiem w zimnej piwnicy.
Z ukorzenianiem w obecnym terminie jest więcej kłopotów, niż pożytku.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Do tej pory owijałem sztobry reklamówkami i wkładałem do lodówki, ale lubiła pojawiać się na nich wtedy pleśń bo nie było cyrkulacji powietrza. W tym roku zrobiłem tak że sztobry włożyłem do pudełka po butach, w pudełku zrobiłem po jedej dziurce na każdej ściance pudełka i na pokrywie jedną. Co dwa tygodnie mam zamiar je zraszać wodą żeby nie wyschły. Jak myślicie to dobry pomysł na przechowanie sztobrów do wiosny?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”