Winorośle i winogrona część 9

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Winorośle i winogrona część 9

Post »

Poprzednia część wątku - 8 znajduje się tutaj
maryann pisze: 19 wrz 2025, o 10:06 Inny błąd to porównanie wielkości jagód Agata z Nero. U mnie Nero jest prawie dwa razy większy, a nie mniejszy.
To nie musi być błąd. U mnie Nero jest zdecydowanie mniejszy od Agata Dońskiego.
I z Nero tak podobno jest. Ktoś kiedyś pisał, że jest i drobny i duży, ale czy to do końca prawda nie wiem. Może to zależy od tego gdzie rośnie ?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

U mnie w tym roku wiele odmian jest drobniejszych, niż zwykle. Owocowanie mam skromne z pąków zapasowych, a potem było chłodno i mało deszczu, więc nie miały jak urosnąć. Nero jest bardzo drobny w tym roku u mnie, podobnie Garant, Galanth, Muscat Bleu, Arkadia, V25/20...

Za to Festivee, Solaris i Muscaris dały normalny plon z pąków zapasowych i jagody specjalnie nie odbiegają od normy.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Nero było u mnie drobne, nie wiele większe od przerobówek. Agat u znajomej ma większe jagody.
Pozdrawiam, Jacek
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na mniejsze w tym roku grona na większości odmian poza chłodnym majem wpływ miała też susza hydrologiczna. U mnie nawet pięcioletnie krzewy cierpiały z braku wody.
Wielkość gron zależy również od zasobności gleby. Na przykład Nero na piaskach z dużą zawartością próchnicy (na stanowiskach po długoletniej uprawie grubo ściółkowanych malin) i braku drzew w pobliżu miało wszystkie grona powyżej 0,5kg. Na działce syna przy małej zawartości próchnicy i sąsiedztwie starych sosen rzadko przekraczały 0,25kg.
Obrazek
Obrazek
W tym sezonie zostawiłem na próbę po dwa grona na latorośli. Nie dość że porosły od 0,3 do 0,5kg, to jeszcze zabrakło mi worków dla ochrony przed szerszeniami i z czterech krzewów nie zebrałem nawet 10kg potrzebnych do 5-cio litrowego nastawu na wytrawne .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

grzesio764 pisze: 20 wrz 2025, o 07:09 Mógłbyś wstawić fotki tak dla zobrazowania, bo aż niedowierzam.
https://i.postimg.cc/T3yNpySZ/DSC-0564.jpg
To tak średnio. Zdarza się, że Agat jest większy, ale nigdy nie większy od nawet drobnego Nero.

Proszę wstawiać zdjęcia w rozmiarach określonych w regulaminie/K
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
weglowy
200p
200p
Od: 26 mar 2015, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona część 9

Post »

Nero nigdy nie był królem wielkości gron ani jagód. Nadrabia za to ilością jagód
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Winorośle i winogrona część 9

Post »

Agat doński jak nie jest przeciążony to ma duże jagódki i duże grona.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”