Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?
-
Adas11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?
W tym roku czereśnia Vega kwitła pięknie ale dostała przymrozkiem i w konsekwencji zamiast 15-20 kg zebrałem 7 kg ale owoc ok. 12 g dodam że trochę pęka . Druga odmiana która mi pęka ale dużo słabiej to Tamara która w tym roku miała małe owoce 8 – 11 g , gałęzie zwisały jak wierzba a czereśnie zrywałem garściami ale zebrałem 27 kg dodam że to młode drzewo . Po owocowaniu wyciąłem 70 % gałęzi i liczę na plon w przyszłym roku na poziomie 5-7 kg i owoce 12-16 g . Zaskoczyła mnie 3 letnia czereśnia Early Korvik wydała owoce średnio 11,5 g gdzie się spodziewałem ok 10 gram i wydała 6 kg przepysznych owoców dodam że 0.0 pęknięć .
Zamiast kupować czereśnie tanie pod osłony warto zastanowić się nad odmianami Kasandra , Vera ,Early Korvik , Korida . https://www.sad24.pl/artykuly/czeskie-o ... holovousow
Z czasów dzieciństwa jeździłem na aleje czereśniowe niestety większość drzew już nie ma ale starsi szczepili te odmiany bo były lepsze niż ze szkółki .
Zamiast kupować czereśnie tanie pod osłony warto zastanowić się nad odmianami Kasandra , Vera ,Early Korvik , Korida . https://www.sad24.pl/artykuly/czeskie-o ... holovousow
Z czasów dzieciństwa jeździłem na aleje czereśniowe niestety większość drzew już nie ma ale starsi szczepili te odmiany bo były lepsze niż ze szkółki .
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A która z nich biała/żółta?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
bociankrasna
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 2
Potrzebuję waszej pomocy. Chcę kupić 2 czereśnie kasandre i tamare na Gizeli 5 lub na Gizeli 6. Nie mogę namierzyć szkółki która sprzeda mi po 1 sztuce. Może macie jakieś namiary. Będę wdzięczny za każdą informację.
Jaka czereśnia jest dobra w smaku
Cześć,
Szukam porady odnośnie czereśni dobrej w smaku. Mam chyba SAMa lekko goryczkowy na początku i gotowy do zbioru okolo 1,5 tyg przed regina. Mi smakuje bardzo, ale już umiera. Dokupiłem reginę i jestem rozczarowany. Raz że rzuca całą masę zawiązków nie wiem czy zostaje 30-40% z tego co kwitła. Dwa nie jest wybitnie słodka i co najgorsze ma dla mnie taki dziwny posmak. Mi nie smakuje absolutnie (wiadomo jeśli nikt nic nie pomylił w szkółce i to regina). Dlatego proszę o poradę o polecenie jakiejś dobrej odmiany.
Szukam porady odnośnie czereśni dobrej w smaku. Mam chyba SAMa lekko goryczkowy na początku i gotowy do zbioru okolo 1,5 tyg przed regina. Mi smakuje bardzo, ale już umiera. Dokupiłem reginę i jestem rozczarowany. Raz że rzuca całą masę zawiązków nie wiem czy zostaje 30-40% z tego co kwitła. Dwa nie jest wybitnie słodka i co najgorsze ma dla mnie taki dziwny posmak. Mi nie smakuje absolutnie (wiadomo jeśli nikt nic nie pomylił w szkółce i to regina). Dlatego proszę o poradę o polecenie jakiejś dobrej odmiany.
-
leff

- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeżeli jest późna, ciemna i zrzuca dużo zawiązków to jest pewnie Regina.
Co do odmian nie poradzę bo mnie interesują tylko wczesne.
Co do odmian nie poradzę bo mnie interesują tylko wczesne.
Pozdrawiam,
J
J
Nigdzie nie pisałem że to ma być koniecznie późna. Posadziłem reginę bo taką mi polecono w szkółce. Ale mi absolutnie nie pasuje. Eksperymentowanie samemu jest o tyle słabe, że kupujesz i dopiero gdzieś za 3 lata wiesz czy Ci pasuje. Trohce czasu z tym schodzi.
- ed04
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 5 mar 2017, o 14:48
Re: Jaka czereśnia jest dobra w smaku
Ja mam czereśnię Vega, jest bardzo smaczna, soczysta, jakby to powiedzieć jaka jędrna w przegryzieniu i soczysta. Całej rodzinie smakuje.hurriway pisze: ↑22 lis 2025, o 13:31 Cześć,
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Potwierdzam, Vega jest bardzo smaczna. Miąższ chrupiący, słodko kwaśny, jak na mój gust idealnie zbalansowy. I tu zalety się kończą.
Pomijając fatalne u mnie zapylanie, spowodowane pewnie brakiem odpowiedniego zapylacza (choć w pobliżu rośnie kilka czereśni), to Vega lubi pękać i jest też podatna na monilioze.
Z dziesięcioletniego drzewa zbieram zaledwie kilka garści, ale jak już wspomniałem dla mnie smak bardzo dobry.
Pomijając fatalne u mnie zapylanie, spowodowane pewnie brakiem odpowiedniego zapylacza (choć w pobliżu rośnie kilka czereśni), to Vega lubi pękać i jest też podatna na monilioze.
Z dziesięcioletniego drzewa zbieram zaledwie kilka garści, ale jak już wspomniałem dla mnie smak bardzo dobry.
Pozdrawiam, Jacek
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
hurriway, na działce mam 4 odmiany. Wczesna ( u sąsiadki jest jeszcze wcześniejszy Rivan) to Bladoróżowa, teraz drugi rok owocowała po kilka owocków, ciężko się dopchać by chociaż spróbować, pychota. Druga Vera, dojrzewa 3/4 tydzień czerwca, jest jak dla mnie naprawdę smaczna o ile doczekam się jej w pełni dojrzałej, bo rodzinka zrywa całymi wiaderkami jak tylko złapie czerwony kolor
A ja potem zrywam resztki po kątach pięknych, w pełni dojrzałych , pysznych ciemnoczerwonych czereśni. Na przełomie VI i VII zaczyna dojrzewać Vega, ta odmiana smakuje mi nawet nie w pełni dojrzała. I czwarta to samopylna Lapins, to z późniejszych , owocuje prawdopodobnie pod koniec lipca, jeszcze nie owocowała, u mnie trzeci rok.
Odkąd mam murarki, i Vera i Vega pięknie owocują. Z wyjątkiem ub. roku gdy pogoda popsuła wszystko.
Odkąd mam murarki, i Vera i Vega pięknie owocują. Z wyjątkiem ub. roku gdy pogoda popsuła wszystko.
Pozdrawiam! Gienia.
-
leff

W takim razie mój subiektywny opis czereśni w kolejności dojrzewania (uprawiane w donicach, w związku z tym że co roku nękają mnie przymrozki - chowam do tunelu co przy okazji zabezpiecza przed ptakami - siatki w drzwiach):
1. Rivan - pierwszy, w tunelu do podjadania już od połowy maja czyli wtedy kiedy czereśnie na straganach kosztują 50+PLN.
2. Burlat, pierwszy grubszy, coś więcej do pojedzenia i już da się poczuć smak
3. Sweet Ariana, z tydzień po Burlacie, duże, ciemne, smaczne. Jakościowo najlepsze.
Czekam na owocowanie Kasandry i Rity.
1. Rivan - pierwszy, w tunelu do podjadania już od połowy maja czyli wtedy kiedy czereśnie na straganach kosztują 50+PLN.
2. Burlat, pierwszy grubszy, coś więcej do pojedzenia i już da się poczuć smak
3. Sweet Ariana, z tydzień po Burlacie, duże, ciemne, smaczne. Jakościowo najlepsze.
Czekam na owocowanie Kasandry i Rity.
Pozdrawiam,
J
J
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na jakiej podkładce masz szczepione te czereśnie w donicach?
-
leff

Rivan i Burlat - antypka, Kasandra - Krymsk, Rita - Gisela 5, Ariana - chyba Gisela.
Krymsk potrafi dawać odrosty korzeniowe. "Teoretycznie" da się też zrobić sadzonki korzeniowe.
Było też kilka różnych odmian ze sklepów ogrodniczych i internetu które w końcu okazywały się Buttnera Czerwoną, próbowałem przeszczepiać ale zazwyczaj prędzej czy później kończyły na ognisku. Odmiana się nie zgadzała to nie wiadomo też jaka podkładka.
Co do źródła karłowych czereśni w detalu - drzewakrzewy.
Krymsk potrafi dawać odrosty korzeniowe. "Teoretycznie" da się też zrobić sadzonki korzeniowe.
Było też kilka różnych odmian ze sklepów ogrodniczych i internetu które w końcu okazywały się Buttnera Czerwoną, próbowałem przeszczepiać ale zazwyczaj prędzej czy później kończyły na ognisku. Odmiana się nie zgadzała to nie wiadomo też jaka podkładka.
Co do źródła karłowych czereśni w detalu - drzewakrzewy.
Pozdrawiam,
J
J
W jakich donicach masz czereśnie, czy może to być kastra 90l, wysoka na 42cm ?
-
leff

Kwadraty, najpierw P25 (chyba 11l) ze 2 lata, potem P30 (18l), a następnie P33-P35 (25 l).
Niedługo będę się zastanawiał co dalej. Nie wiem ile będzie ważyła donica poj. 90 l i jak ją przestawić.
Niedługo będę się zastanawiał co dalej. Nie wiem ile będzie ważyła donica poj. 90 l i jak ją przestawić.
Pozdrawiam,
J
J
Kastry budowlane z czarnego PE są trwałe, lekkie i tańsze od donic produkcyjnych. Wystarczy ostrymi nożycami wywiercić w dnie otwory o średnicy 2cm.
Na 10 sztuk przez pięć lat przechowujących cały rok deszczówkę dno od lodu pękło tylko na jednej (prostokątnej osiemdziesiątce). W 65 i 90 litrowych sadzę borówki pod drzewami. Mają ranty do uchwycenia, tak że 65l da się przenieść na cztery ręce, 90l to już raczej do przetaczania na rurkach.
Na 10 sztuk przez pięć lat przechowujących cały rok deszczówkę dno od lodu pękło tylko na jednej (prostokątnej osiemdziesiątce). W 65 i 90 litrowych sadzę borówki pod drzewami. Mają ranty do uchwycenia, tak że 65l da się przenieść na cztery ręce, 90l to już raczej do przetaczania na rurkach.