Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?

Post »

W tym roku czereśnia Vega kwitła pięknie ale dostała przymrozkiem i w konsekwencji zamiast 15-20 kg zebrałem 7 kg ale owoc ok. 12 g dodam że trochę pęka . Druga odmiana która mi pęka ale dużo słabiej to Tamara która w tym roku miała małe owoce 8 – 11 g , gałęzie zwisały jak wierzba a czereśnie zrywałem garściami ale zebrałem 27 kg dodam że to młode drzewo . Po owocowaniu wyciąłem 70 % gałęzi i liczę na plon w przyszłym roku na poziomie 5-7 kg i owoce 12-16 g . Zaskoczyła mnie 3 letnia czereśnia Early Korvik wydała owoce średnio 11,5 g gdzie się spodziewałem ok 10 gram i wydała 6 kg przepysznych owoców dodam że 0.0 pęknięć .
Zamiast kupować czereśnie tanie pod osłony warto zastanowić się nad odmianami Kasandra , Vera ,Early Korvik , Korida . https://www.sad24.pl/artykuly/czeskie-o ... holovousow
Z czasów dzieciństwa jeździłem na aleje czereśniowe niestety większość drzew już nie ma ale starsi szczepili te odmiany bo były lepsze niż ze szkółki .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

A która z nich biała/żółta?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia - sadzenie, pielęgnacja, opryski część 2

Post »

Potrzebuję waszej pomocy. Chcę kupić 2 czereśnie kasandre i tamare na Gizeli 5 lub na Gizeli 6. Nie mogę namierzyć szkółki która sprzeda mi po 1 sztuce. Może macie jakieś namiary. Będę wdzięczny za każdą informację.
hurriway
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2023, o 14:06

Jaka czereśnia jest dobra w smaku

Post »

Cześć,
Szukam porady odnośnie czereśni dobrej w smaku. Mam chyba SAMa lekko goryczkowy na początku i gotowy do zbioru okolo 1,5 tyg przed regina. Mi smakuje bardzo, ale już umiera. Dokupiłem reginę i jestem rozczarowany. Raz że rzuca całą masę zawiązków nie wiem czy zostaje 30-40% z tego co kwitła. Dwa nie jest wybitnie słodka i co najgorsze ma dla mnie taki dziwny posmak. Mi nie smakuje absolutnie (wiadomo jeśli nikt nic nie pomylił w szkółce i to regina). Dlatego proszę o poradę o polecenie jakiejś dobrej odmiany.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli jest późna, ciemna i zrzuca dużo zawiązków to jest pewnie Regina.

Co do odmian nie poradzę bo mnie interesują tylko wczesne.
Pozdrawiam,

J
hurriway
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2023, o 14:06

Post »

leff pisze: 22 lis 2025, o 19:47 Co do odmian nie poradzę bo mnie interesują tylko wczesne.
Nigdzie nie pisałem że to ma być koniecznie późna. Posadziłem reginę bo taką mi polecono w szkółce. Ale mi absolutnie nie pasuje. Eksperymentowanie samemu jest o tyle słabe, że kupujesz i dopiero gdzieś za 3 lata wiesz czy Ci pasuje. Trohce czasu z tym schodzi.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48

Re: Jaka czereśnia jest dobra w smaku

Post »

hurriway pisze: 22 lis 2025, o 13:31 Cześć,
Szukam porady odnośnie czereśni dobrej w smaku. Mam chyba SAMa lekko goryczkowy na początku i gotowy do zbioru okolo 1,5 tyg przed regina. Mi smakuje bardzo, ale już umiera. Dokupiłem reginę i jestem rozczarowany. Raz że rzuca całą masę zawiązków nie wiem czy zostaje 30-40% z tego co kwitła. Dwa nie jest wybitnie słodka i co najgorsze ma dla mnie taki dziwny posmak. Mi nie smakuje absolutnie (wiadomo jeśli nikt nic nie pomylił w szkółce i to regina). Dlatego proszę o poradę o polecenie jakiejś dobrej odmiany.
Ja mam czereśnię Vega, jest bardzo smaczna, soczysta, jakby to powiedzieć jaka jędrna w przegryzieniu i soczysta. Całej rodzinie smakuje.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Potwierdzam, Vega jest bardzo smaczna. Miąższ chrupiący, słodko kwaśny, jak na mój gust idealnie zbalansowy. I tu zalety się kończą.
Pomijając fatalne u mnie zapylanie, spowodowane pewnie brakiem odpowiedniego zapylacza (choć w pobliżu rośnie kilka czereśni), to Vega lubi pękać i jest też podatna na monilioze.
Z dziesięcioletniego drzewa zbieram zaledwie kilka garści, ale jak już wspomniałem dla mnie smak bardzo dobry. :wink:
Pozdrawiam, Jacek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

hurriway, na działce mam 4 odmiany. Wczesna ( u sąsiadki jest jeszcze wcześniejszy Rivan) to Bladoróżowa, teraz drugi rok owocowała po kilka owocków, ciężko się dopchać by chociaż spróbować, pychota. Druga Vera, dojrzewa 3/4 tydzień czerwca, jest jak dla mnie naprawdę smaczna o ile doczekam się jej w pełni dojrzałej, bo rodzinka zrywa całymi wiaderkami jak tylko złapie czerwony kolor :wink: A ja potem zrywam resztki po kątach pięknych, w pełni dojrzałych , pysznych ciemnoczerwonych czereśni. Na przełomie VI i VII zaczyna dojrzewać Vega, ta odmiana smakuje mi nawet nie w pełni dojrzała. I czwarta to samopylna Lapins, to z późniejszych , owocuje prawdopodobnie pod koniec lipca, jeszcze nie owocowała, u mnie trzeci rok.
Odkąd mam murarki, i Vera i Vega pięknie owocują. Z wyjątkiem ub. roku gdy pogoda popsuła wszystko.
Pozdrawiam! Gienia.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

W takim razie mój subiektywny opis czereśni w kolejności dojrzewania (uprawiane w donicach, w związku z tym że co roku nękają mnie przymrozki - chowam do tunelu co przy okazji zabezpiecza przed ptakami - siatki w drzwiach):
1. Rivan - pierwszy, w tunelu do podjadania już od połowy maja czyli wtedy kiedy czereśnie na straganach kosztują 50+PLN.
2. Burlat, pierwszy grubszy, coś więcej do pojedzenia i już da się poczuć smak
3. Sweet Ariana, z tydzień po Burlacie, duże, ciemne, smaczne. Jakościowo najlepsze.

Czekam na owocowanie Kasandry i Rity.
Pozdrawiam,

J
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na jakiej podkładce masz szczepione te czereśnie w donicach?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”