W tym roku czereśnia Vega kwitła pięknie ale dostała przymrozkiem i w konsekwencji zamiast 15-20 kg zebrałem 7 kg ale owoc ok. 12 g dodam że trochę pęka . Druga odmiana która mi pęka ale dużo słabiej to Tamara która w tym roku miała małe owoce 8 – 11 g , gałęzie zwisały jak wierzba a czereśnie zrywałem garściami ale zebrałem 27 kg dodam że to młode drzewo . Po owocowaniu wyciąłem 70 % gałęzi i liczę na plon w przyszłym roku na poziomie 5-7 kg i owoce 12-16 g . Zaskoczyła mnie 3 letnia czereśnia Early Korvik wydała owoce średnio 11,5 g gdzie się spodziewałem ok 10 gram i wydała 6 kg przepysznych owoców dodam że 0.0 pęknięć .
Zamiast kupować czereśnie tanie pod osłony warto zastanowić się nad odmianami Kasandra , Vera ,Early Korvik , Korida . https://www.sad24.pl/artykuly/czeskie-o ... holovousow
Z czasów dzieciństwa jeździłem na aleje czereśniowe niestety większość drzew już nie ma ale starsi szczepili te odmiany bo były lepsze niż ze szkółki .
Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czereśnia - jaka odmiana?jaką wybrać?
A która z nich biała/żółta?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!