Gosiu ja się zażekałam że już żadnych cebulowych i poszło w las.
Przychodzi sezon i nie da się wytrzymać. Tylko gdzie to wsadzać? Co nie grzebnę w ziemi to jakieś cebule już siedzą, jak nie tulipany to żonkile. Sadziłam jeden czosnek i wygrzebałam cebule szafirków i potem te szafirki sadziłam w inne miejsce.
Kukurydza piękna, będą nasionka na kolejne lata, szkoda zjeść.
Sąsiad przyszedł i pytał a coto, kukurydza? I oczy jak pięć złotych.
Kamil wygląda na to że trochę będzie kwiatów a ile to zobaczy się na wiosnę. W tej chwili wszystkie przyrosty są nietknięte , będę przeżedzać na wiosnę.
Nektaryna.

Pień jest po środku, z brzegów są słupki wbite do podparcia agrestów piennych.
A tak wyglądają gałęzie.
Brzoskwinia, na pierwszym planie, za nią ogromna brzoza w tle.
I mam jeszcze takie małe drzewko brzoskwini z pestki. Co roku albo zmarźnie albo kędzierzawka wykończy. W zeszłym roku znowu uschło i odrosło od nowa od korzenia. W tym roku kwitło ale nie dało owoców, wszystko zresztą powymrażał przymrozek majowy.
Pewnie dawno bym usunęła ale rośnie z brzegu i mi nie przeszkadza więc czekam , może w końcu da jakieś owoce.
Pod nektaryną skrzyneczka na zrazy.
Na razie tak przechowuję, zasypane drobnym żwirkiem. Potem zakopię głębiej ale nie w tym miejscu, muszę jeszcze pomysleć gdzie.
W skrzyneczce mam zrazy jabłoni ozdobnej Dolgo, gałązkę jabłoni Rubinoli którą mi moje psice wyłamały z młodej jabłonki, zaszczepionej 2 lata temu.
Zrobiłam samodzielne drzewko ale wszczepię jeszcze w koronę starszego żeby mieć w zapasie jakby znowu coś się zdarzyło. Drzewko na szczęście nie jest jakoś mocno uszkodzone.
I dwie gałązki Charłamowskiej, pobrałam ze starego drzewa u siostry męża.
Mam już zaszczepione ale nie mając dobrej podkładki zaszczepiłam byle gdzie i szczep prawie nie rośnie. Muszę zaszczepić ponownie na konkretną podkładkę. Ze szczepieniami to nie będę się rozpędzać bo nie mam na czym już szczepić i miejsca żeby sadzić.
Wstawiam też listę moich jabłoni, bez wyliczania siewek i nnek:
Rapa Zielona
Early Geneva
Papierówka
James Grieve
Grafsztynek Inflandzki
Krąselska
Katja
Gold Milenium
Koksa Pomarańczowa
Reneta Ananasowa
Ligol
Lobo
Baja Marisa-czerwonomiąższowa
Redlove Era-czerwonomiąższowa
Rosette- czerwonomiąższowa
Kosztela
Szampion
Ananas Berżenicki
Perkins
Różowy Nalew
Beforest
Mcintosh
Wealthy
Florina
Witos
Discovery
Alwa
Suislepper
Novamac
Freedom
Antonówka Zwykła
Charłamowska
Cukrówka Litewska
Kalvila czerwona Jesienna
Truskawkowa Nietschnera
Pepina Parkera
Zorza
Królowa Renet
Boiken
Gala
Cortland
Glogierówka
Topaz
Free Redstar
Melfree
Rajka
Delikates
Close
Plus sporo nn i siewek przydrożnych o dobrych owocach.
Nnki od Kamila, Złota i pp siewka Kandyl Synap.
Od znajomego mam jakąś starą Renetę o czerwonych owocach ze starego drzewa sadzonego jeszcze przed wojną.
Kilka odmian ze starego sadu w lesie itd
Powiem tak, że jest tego tyle że już mam przesyt.
Teraz bardziej mnie pociąga uprawa pomidorów, papryk, dyni, cukinii..
Zajrzałam na stronę Świat Pomidorów.
Mają wyprzedaż po 1,60 starych nasion.
Jak to ja, nie wytrzymałam, zamówiłam 20 odmian.