Borówka amerykańska - 14 cz.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
carinus
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2025, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 14 cz.

Post »

Dobry sposób, tylko gdybym chciał to dodać do naleśników, albo na tort to już gorzej, ale dobrze wiedzieć.
Irek_2
200p
200p
Od: 14 mar 2016, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W tym roku jest więcej amatorów na owoce borówek niż tylko muszka Suzuki. U mnie dużo jest uszkodzonych owoców. Zaobserwowałem, że pszczoły miodne wyżerają mi owoce. Znalazłem jeden artykuł na ten temat. Żerują na jeszcze nie do końca dojrzałych, ale już wybarwionych.
https://www.pasieka24.pl/index.php/pl-p ... aja-maliny
Pozdrawiam Irek
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Odnośnie chorób w borówkach. Nie tylko robactwo zaczyna atakować borówki. https://www.youtube.com/watch?v=HlZ3WWWSL7M

Zabawne jest, że gościu chwali się iż środkami nie zarejestrowanymi do borówek poradził sobie z nowo wykrytymi chorobami, a pod koniec mówi że na nowych przyrostach widać objawy choroby. Wniosek, chyba jednak sobie nie poradził.
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

W kwietniu 2023r przy borówkach pojawiły się owocniki piestrzenicy kasztanowatej. Prawdopodobnie zarodniki grzybni przywlokłem z ziemią z pod starych świerków. Borówki rosnące w pobliżu na stanowiskach osłoniętych od płd-zach szpalerem malin nie chorują i owocują niezawodnie w przeciwieństwie do borówek rosnących na drugiej działce w pełnym słońcu.
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pod koniec lipca swoje balkonowe borówki w donicach obsypałem siarczanem amonu. Mam wrażenie, że dzięki temu mocno się rozrosły. Teraz chyba należało by dać nawóz z większą ilością potasu. Mam magiczną siłę do pomidorów. NPK+Mg odpowiednio: 9-10-38+3. Czy będzie ok?
Wyciąłem też kilka pędów, które rosły w dół czy się kładły. Pewnie powinienem wyciąć więcej ale jak zwykle szkoda ;). Teść ma ładne borówki i twierdzi, że podsypuje ziemią z lasu. U mnie w donicach zrobiło się nieco miejsca i też mógłbym czegoś dosypać po zdjęciu grubej kory z wierzchu. Teraz pytanie co będzie lepsze. Mam drobną, przekompostowaną korę, której warstwę miałem dotychczas na wierzchu pod korą grubą. Mogę teraz jej dosypać albo przejść się do lasu. Las ma być iglasty? Brać ziemię czy może igły albo szyszki chociaż one to raczej do ściółkowania.
kanap
200p
200p
Od: 13 paź 2015, o 13:37

Post »

Teraz nawóz to ma być bez azotu, a magiczna siła ma sporo azotu wiec się nie nadaje.
Wycinanie pędów o tej porze nie ma sensu. Jedynie części na których były owoce można teraz wycinać lub takie części na której widać jakieś choroby lub pędy usychające. Każde większe cięcie pobudza roślinę do wzrostu co przedłuży wegetacje, a obecnie to się robi wszystko aby ją utulić do snu.
Parabol
50p
50p
Od: 20 cze 2024, o 00:10

Post »

Nie pomyślałem, że przycinanie teraz ma taki skutek. Dobrze, że wycinałem pojedyncze, drobne i kładące się pędy.
Czy siarczan potasu będzie teraz optymalny a może jest coś lepszego?
Doherty
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lip 2024, o 17:36

Post »

Co moze byc przyczyną zasychania borówki. Krzak zasycha a liscie tak wygladaja (zdjecie nr2).

Natomiast w innym miejscu mlode krzewy maja taki wyglad lisci (zdjecie nr 1)
Obrazek

Obrazek
Doherty
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lip 2024, o 17:36

Post »

....
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Zasychające brzegi liści i bladożółta chloroza wskazują na przenawożenie. Miałem takie liście na dwóch Bluegoldach po nawożeniu (łyżka siarczanu amonu na wiadro) w dniu z temperaturą ponad 30 stopni. Prawdopodobnie miały przed nawożeniem za sucho.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”