Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
Dla mnie również Uluru Ochre jest paskudny w smaku. Wszystkie owoce wylądowały w kompoście, z powodu dziwnego posmaku.
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A może przez to taki nie smaczny ,że w szklarni rósł?
Jacek a jak ci wyszedł Ciccio ?
Jacek a jak ci wyszedł Ciccio ?
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu tak stosuję ten sam system co do zbierania pomidorków no chyba że mocno pęknie na krzaku , to trzeba szybciej . Dla mnie pomidor musi być dojrzały by wyciągnąć z niego wszystkie smaki. Wtedy oceniam . 
Ewo byłem zerwać. Jantar u mnie jest dosyć słodki momentami lekko mdły ,bo mało kwaśny, skórka średnio twarda, ale da się pogryźć, to mocno zbity pomidor który nie pękał i na pewno chwilę by poleżał szczególnie tym którzy zbierają szybciej.
Nie będę powtarzać, bo trzy grona mnie jakoś nie przekonują ,to trochę mało, ale w pamięci zostanie mi na pewno jako Polski pomidor . Nie jest aż taki zły i innym też nie podpadł w smaku. Dzisiaj dostał nawet pochwalę , bo wydawał się słodki
znasz żółte one w sumie podobnie smakują.

Ewo byłem zerwać. Jantar u mnie jest dosyć słodki momentami lekko mdły ,bo mało kwaśny, skórka średnio twarda, ale da się pogryźć, to mocno zbity pomidor który nie pękał i na pewno chwilę by poleżał szczególnie tym którzy zbierają szybciej.
Nie będę powtarzać, bo trzy grona mnie jakoś nie przekonują ,to trochę mało, ale w pamięci zostanie mi na pewno jako Polski pomidor . Nie jest aż taki zły i innym też nie podpadł w smaku. Dzisiaj dostał nawet pochwalę , bo wydawał się słodki

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie przebarwia się pierwszy pomidorek Jantara, więc niedługo i ja spróbuję.
Natomiast Winogronek u mnie nie jest smaczny, nie jest taki słodki jak myślałam że będzie i grubą ma skórkę, tak grubą że trzeba wypluwać. Nie lubię takich koktajlówek.
Za to Summer Sun jest przepyszny, słodziutki i baardzo plenny, ogromne krzaczysko puszczone na żywioł.

Natomiast Winogronek u mnie nie jest smaczny, nie jest taki słodki jak myślałam że będzie i grubą ma skórkę, tak grubą że trzeba wypluwać. Nie lubię takich koktajlówek.
Za to Summer Sun jest przepyszny, słodziutki i baardzo plenny, ogromne krzaczysko puszczone na żywioł.

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Nie wykluczone, choć inne smakowały dobrze.
Ciccio mam tylko w gruncie, dwa krzaki.
Plenność średnia, ale pomidory duże, powyżej pół kilograma każdy. Smak dobry, ale bez rewelacji.
Pozdrawiam, Jacek
Tak się zastanawiam nad smakami, bo to pierwsze moje pomidory.
Trzy koktailówki smakują całkiem dobrze (black cherry, cytrynek groniasty, malinowy kapturek).
Natomiast reszta dużych nie ma szczególnego smaku. Fakt, że nie mogąc się doczekać, zrywam je pewnie za wcześnie.
Czy to oznacza, że większy pomidor musi powisieć na krzaku, żeby nabrał smaku? Czy po prostu mam *we odmiany?
Trzy koktailówki smakują całkiem dobrze (black cherry, cytrynek groniasty, malinowy kapturek).
Natomiast reszta dużych nie ma szczególnego smaku. Fakt, że nie mogąc się doczekać, zrywam je pewnie za wcześnie.
Czy to oznacza, że większy pomidor musi powisieć na krzaku, żeby nabrał smaku? Czy po prostu mam *we odmiany?

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Pomidor może poleżeć kilka dni po zerwaniu ,żeby nabrał mocy.
Ogólnie cytrynek jest słodkim pomidorem .
Co do Summer Sun, jest smaczny , ale lepiej mi smakuje winogronek.
Za to Summer Sun złapał pierwszy ZZ , bo te jego ogromne łopatowate ziemniaczane liście wolniej schną i są bardziej podatne . Black Chery też ma ZZ ,co prawda sucha , bo pogoda gorąca i pryskane były .Black szery mi nie smakuje, ale sadziłam go ,bo dostałam sadzonki od koleżanki bez nazwy ...
Asia
Ogólnie cytrynek jest słodkim pomidorem .
Co do Summer Sun, jest smaczny , ale lepiej mi smakuje winogronek.
Za to Summer Sun złapał pierwszy ZZ , bo te jego ogromne łopatowate ziemniaczane liście wolniej schną i są bardziej podatne . Black Chery też ma ZZ ,co prawda sucha , bo pogoda gorąca i pryskane były .Black szery mi nie smakuje, ale sadziłam go ,bo dostałam sadzonki od koleżanki bez nazwy ...
Asia
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Gman myślę, że wszystko po trochu ma znaczenie. Odmiana, stopień dojrzałości lub przejrzałość, nawożenie, nasłonecznienie, miejsce uprawy.
Robercie u mnie Jantar tez nie do powtórki. 8 pomidorów, co z tego że ładnych, dużych, jak smak mnie nie zadowala. W porównaniu z obok rosnącymi Ałtajskim Oranżewym, Kellog's Breakfastem czy Królem Syberii, jest daleeeeeko w tyle. Do tego grymaśny.
Robercie u mnie Jantar tez nie do powtórki. 8 pomidorów, co z tego że ładnych, dużych, jak smak mnie nie zadowala. W porównaniu z obok rosnącymi Ałtajskim Oranżewym, Kellog's Breakfastem czy Królem Syberii, jest daleeeeeko w tyle. Do tego grymaśny.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
To dobrze,że moja opinia nie jest odosobniona. Chociaż pomidora szkoda,bo przeciez tyle włożonej pracy...

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gman
Przejrzały źle za mało dojrzały też nie dobrze zależy kto jakie lubi choć, to pierwsze długo trwa trzeba też na dotyk by nie skapciał i odmiana robi swoje. Miałem Adama f1 , to on wisiał , a wisiał a przejrzeć nie chciał tylko , to z genem twardości.
Dużego, to bym na pewno trzymał dłużej. Wiesz pisać można, ale nie ma to jak na żywca widzieć pomidora wiszącego na krzaku u siebie i obserwować zachodzące zmiany,jak i stopień dojrzałości.
Ewo dobrze wiedzieć, że się myje do tych które podałaś.
Przejrzały źle za mało dojrzały też nie dobrze zależy kto jakie lubi choć, to pierwsze długo trwa trzeba też na dotyk by nie skapciał i odmiana robi swoje. Miałem Adama f1 , to on wisiał , a wisiał a przejrzeć nie chciał tylko , to z genem twardości.
Dużego, to bym na pewno trzymał dłużej. Wiesz pisać można, ale nie ma to jak na żywca widzieć pomidora wiszącego na krzaku u siebie i obserwować zachodzące zmiany,jak i stopień dojrzałości.
Ewo dobrze wiedzieć, że się myje do tych które podałaś.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Do młócenia poszły dzisiaj
Marina's praise, K46 F2 i sakiewka chudziakowa
Jak na sakiewkę to sakiewka chudziakowa jest bardzo ładnie wypełniona, ma sporo mięska słodka, soczysta

K46F2 werticilioza wlazła i pomidor pokazuje ewidentne braki potasu
Ale pomidor słodki dymny soczysty wada za dużo galaretki.

Marina's praise
Pomidor ładny jędrny. Wyszedł mi pomarańczowy

Edit:
Poszły jeszcze pod nóż
K46F2 zebra ziemnaczany liść, trochę bez smaku

I Fav26F2 Ni sakiewka ni befsztyk, słodki, trochę kwaskowaty, mogłem mu dać powisieć jeszcze

Marina's praise, K46 F2 i sakiewka chudziakowa
Jak na sakiewkę to sakiewka chudziakowa jest bardzo ładnie wypełniona, ma sporo mięska słodka, soczysta

K46F2 werticilioza wlazła i pomidor pokazuje ewidentne braki potasu

Marina's praise
Pomidor ładny jędrny. Wyszedł mi pomarańczowy

Edit:
Poszły jeszcze pod nóż
K46F2 zebra ziemnaczany liść, trochę bez smaku

I Fav26F2 Ni sakiewka ni befsztyk, słodki, trochę kwaskowaty, mogłem mu dać powisieć jeszcze