Wilce (Ipomoea) - FOTO

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Wilce (Ipomoea) - FOTO

Post »

Tak, kwiat Ipomoea platensis jest większy niż u wilca purpurowego, natomiast odrobinkę mniejszy niż u Ipomoea indica. No i mam z niego gigantyczną frajdę. Same palczaste liście są bardzo dekoracyjne, podobnie jak zdrewniały kaudeks. U mnie Ipomoea cairica zbierała się dłużej niż u Ciebie, ale jak już się zebrała, to rzeczywiście wypruła w górę jak szalona. Aczkolwiek jednak nie aż tak szybko jak w zeszłym roku Ipomoea indica.

Przez chwilę jak zobaczyłem Twoją Scarlett O’Hara, byłem zaskoczony – potem wyguglałem sobie i zobaczyłem, że rzeczywiście tak ma wyglądać – i w tym momencie zastanawiam się cóż takiego ja kupiłem czternaście lat temu jako Scarlett O’Hara. Wyglądało toto tak:
Obrazek

Co do Ipomoea alba – trzymam kciuki. To roślina dnia krótkiego, więc przed końcem września nie zakwitnie. A jak będzie za zimno, nie zakwitnie wcale. Kiedyś doczekałem się pąków z początkiem października, a potem przyszło gwałtowne ochłodzenie i roślinę diabli wzięli (tak z doświadczenia powiedziałbym, że ona potrzebuje powyżej 15°C w dzień do przeżycia).

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najświeższe newsy. Po pierwsze: zakwitł mi batat (Ipomoea batatas):

Obrazek

Po drugie, mam kolejne fotki kwiatów mojego Ipomoea platensis:

Obrazek

Po trzecie, ciągle, bez najmniejszej przerwy, kolejny miesiąc z rzędu spektakularnie kwitnie mi Convolvulus sabatius:

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Porcja świeżych fotek – wreszcie kolega kairski zaczął mnie cieszyć cudnym kwieciem.

Ipomoea batatas
Obrazek
Obrazek

Ipomoea cairica
Obrazek
Obrazek

Ipomoea nil
Obrazek

Ipomoea purpurea

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Calystegia sepium
Obrazek

Ipomoea batatas
Obrazek

Ipomoea cairica
Obrazek

Ipomoea nil
Obrazek
Obrazek

Ipomoea purpurea
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ipomoea sloteri
Obrazek

Poglądowa fotka na łuki z wilcami i spółką.
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ipomoea platensis
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zastanawiam się gdzie mi kolegę Adamo wcięło… I czemu nikt inny nie chwali się swoimi wilcami. Nic to, pochwalę się jeszcze, zwłaszcza, że zaczęły kwitnąć wilce bluszczolistne i trójbarwne.

Ipomoea cairica
Obrazek

Ipomoea hederifolia
Obrazek

Ipomoea purpurea
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ipomoea sloteri
Obrazek

Ipomoea tricolor

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Już wracam! Czekałem na większą ilość gatunków, pąki Ipomoea alba rosną w oczach, jeśli pogoda się poprawi to powinienem niedługo wrócić ze zdjęciami kwiatów!
Obrazek

Gratuluję Loki pięknych kwiatów i bardzo zazdraszczam, że Twoja Ipomoea cairica już kwitnie! U mnie sadzonki mają ponad 3 metry, ale chyba jeszcze nie widzę zalążków pędów.

Sierpień w PL lekko mówiąc obecnie nie rozpieszcza- jest zimno, ciemno, momentami mam wrażenie, że nadeszła jesień. Niestety i widać to po rozmiarach kwiatów ipomoea- są obecnie znacznie mniejsze niż powinny być. Rok pod tym względem "taki sobie" :wink:

Zacznę od Ipomoea indica "Edith Piaf", która codziennie, bez przerwy, raczy mnie przynajmniej kilkunastoma kwiatami. Jestem totalnie zauroczony w tej odmianie!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Klasyczna Ipomoea indica również nieźle kwitnie, aczkolwiek w tym roku pędy kwiatowe są tak wysoko, że głównie fotki strzelam z drabiny :lol: Udało mi się przy 3 oprysku powstrzymać mączniaka, który po raz pierwszy w tym roku wręcz rzucił się na wszystkie indyjskie. Ogólnie rok jest mączniakowy- okoliczne dęby, chwasty, wszystko białe...
Obrazek
Obrazek

Ipomoea quamoclit i jej piękne, intensywnie czerwone kwiaty. Wysiałem podobnie jak w poprzednim roku, pomimo, że same kwiaty są niewielkie, to cała roślina jest bardzo urokliwa.
Obrazek

Ipomoea purpurea w różnych wariacjach, z mieszanki wysiała się również odmiana zupełnie biała :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W pierwszym roku od wysiewu nie ma szans, aby zobaczyć kwiaty Distimake tuberosus jednak same jego liście mnie zachwycają, wprowadzają do ogrodu super egzotyczny "vibe" :) Roślina, razem z Ipomoea setosa oraz alba ma hiper gigantyczne przyrosty, zupełnie jak Ipomoea indica.
Obrazek
Obrazek

I wielki powrót po latach nieobecności- piękne kwiaty Convolvulus chilensis! To kolejny gatunek, który będę już zimował w moich szklarniach, więc mam nadzieję, że będzie już ze mną na stałe :)
Obrazek
Obrazek

Convolvulus sabatius to roślina totalnie ekstra pod względem intensywności kwitnienia. Bez przerwy, nawet przy chłodniejszej pogodzie, pełna jest kwiatów! Mam też i pierwsze nasiona tego gatunku :)
Obrazek

Na koniec w ramach ciekawostki. Po blisko 2 miesiącach w doniczce wykiełkowała Ipomoea pes-caprae, czyli wilec kozie kopytko :D Na razie to młoda sadzonka, trafi do szklarni- zobaczymy co dalej! Myślę, żeby za rok umieścić roślinę w wiszącym koszu, aby się z niego przewieszała.
Obrazek
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Chętnie popatrzę na wilca białego u Ciebie, bo u siebie się chyba nigdy nie doczekam (choć co roku próbuję). Zaskoczyło mnie, że wykształcił u Ciebie pąki, mimo iż to roślina dnia krótkiego. Wilec kairski u mnie szaleje ze wzrostem – ostatnio przy plewieniu zorientowałem się, że cichcem-chyłkiem puścił po ziemi rozłóg przez całą sąsiadującą rabatę, która wystawała już na chodnik. Inny taki rozłóg zaczął się wspinać po podpórce o metr od miejsca posadzenia… Początkowo pąki zawiązywał i szybko utrącał, więc bałem się, że nic z tego nie będzie, ale jednak w końcu zaczął kwitnąć. Piękne masz wilce indyjskie. Jeśli chodzi o wilca pierzastego – u mnie w tym roku zakwitł jednym kwiatkiem (zresztą różowym, nie czerwonym, bo mieszankę siałem – pokazywałem go tutaj) po czym po prostu zgnił po jakimś epizodzie intensywnych opadów gdzieś w lipcu. O Distimake tuberosus zawsze marzyłem – ale niestety nie mam warunków na zimowanie. Już Ipomoea murucoides mnie w tym roku martwi, bo pięknie się rozrosła, ma wspaniały drzewiasty pokrój, a ja będę ją musiał ostro przyciąć żeby jakoś w chałupie upchnąć – i mam nadzieję, że przeżyje. Powój chilijski śliczny. Ja ciągle marzę o prowansalskim (Convolvulus althaeoides), co to mi go w mojej ulubionej szkółce podkupili zanim złożyłem zamówienie na powoje. Powój mauretański rzeczywiście powala zarówno ilością kwiatów produkowanych każdego dnia, jak i długością okresu kwitnienia. Nie mówiąc już o pięknie samych kwiatów.

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”