Pomidory pod daszkiem.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Fittipaldi
200p
200p
Od: 20 paź 2023, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory pod daszkiem.

Post »

Wlod
Temat pomylonego "red pear" był już w poprzednim roku i jak dobrze pamiętam nasiona były z firmy na L* lub na Pn*. Dobrze jakbyś napisał od jakiej firmy były Twoje nasiona. Ja trafiłem na tę odmianę 3 lata temu (z Plantico aczkolwiek ten producent opisał ją jako koktajlowy- gruszkowy) posadzone w gruncie. Wizualnie wygląda ciekawie, takie mini-gruszki ale to jak dla mnie jeden z najgorszych pomidorów, raz że większość owoców pękała to na dodatek w smaku totalnie kwaśne i "jałowe".
Na przyszłość odmianę Red Pear polecam z włoskiego Franchi: duże, pyszne sakiewki. :wink:
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2025, o 11:56

Post »

Ja kupiłem od firmy na L. Ale podobno problem był w Niemczech. Dostali takie nasiona z Chin i większość dostrybutorów w Europie rozprowadziła ten towar jako Red Pear wielkoowocowy.

@Fittipaldi Wracając do owoców z braku laku pewnie muszę to dociągnąć do końca sezonu. Jakbyś napisał napisał jakiego plonu się mogę spodziewać z krzaka?
Prowadzę na 2 pędy. Teraz kwitnie 4-te grono na podstawowym i 2-gie na bocznym. Mam miesjsca na 2m w górę do daszku. Teraz krzewy mają ok. 1m. Wychodzi mi że do tych 2 metrów powinno zawiązać ok. 10 gronek na podstawowym i 8 na zapasowym. Patrząc jak to szybko rośnie wygląda, że spokojnie do końca lipca zakwitną te ostatnie gronka. Będzie jeszcze możliwość opuszczania krzaczków na sznurkach w dół jak będzie to wyglądać dobrze. Patrząc na te gronka to zawiązują w komplecie jak na razie. A więc gronko pewnie będzie mięć ok. 150g. Piszą że owoc między 20 a 30g. Pytanie czy tak u Ciebie było? Zakladam że to będzie ten niższy parametr czyli te 20g na owoc. Czyli wychodzi mi ok. 2700g z krzaka. Realne? Dodam tylko, że odmiana Black Cherry której jest fanem daje spokojnie ok 5kg z krzaka. Zwykle udaje mi się wycisnąć ok. 22 gron na 2 pędach i dawałem jej kwitnąć w 2 ostatnich latach do ok. 10 września, dopiero wtedy ogławiałem. I te ostatnie grona do połowy października wyrastały na zielony zbiór. A widzę, że Black Cherry wolniej przyrasta w kwitnieniu gron niż ten Red Pear. I Black Cherry mniej więcej od 4 grona wdaje grona tzw. podwójne i potrójne. Na razie nie widzę takich tendencji na Red Pear.
200p

Post »

Generalnie jeśli chodzi o plon "baby red pear" to nie było najgorzej, jeśli chodzi o masę to takie ~1,5x w porównaniu do black cherry, grona tylko pojedyncze. Też prowadziłem na dwa pędy i plonowało to całkiem ok, krzaki ponad 2 metry. Moje główne zastrzeżenie dotyczy smaku - na surowe spożycie jest beznadziejny - kwaśny, mało pomidorowy i mączysty, po prostu nijaki, na przetwory może być. Druga wada to pękanie, najgorzej kiedy pęknie na nie do końca wybarwionym owocu, 2-3 dni i wchodzą pleśnie.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2025, o 11:56

Post »

@Fittipali Czy pod daszkiem pękał czy pod chmurką?
200p

Post »

Tu i tu. Pod chmurką mocno atakowała go też ZZ.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek
Na razie nie ma co narzekać ale muszę pilnować podlewania.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tym razem na oprysk Wuxal Ca załapały się wszystkie pomidory.
Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają wybarwiać się pierwsze odmiany w gruncie (Bawole Serce i Buffalosteak F1)
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”