Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Gdzieś daleko na pół.wschód cz.II

Post »

Pięknie tam u Ciebie Bożenko :)

Zauważyłam niebieski powojnik u Ciebie. Pamiętasz może, co to za odmiana? Kupiłam takiego w B i próbuję go zidentyfikować, bo jak zwykle mam coś innego, niż było opisane. Kwiaty ma identyczne. Chciałabym wiedzieć, jak z nim postępować.
Obrazek
Miłego tygodnia życzę ;:4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:180 Ten niebieski kwiatek to żmijowiec z moich siewów. Z moich siewów różnych kwiatów ich najwięcej mi wzeszło i rzeczywiście mają piękny niebieski kolor ;:215

Pada i pada choć pewnie jest to padanie łagodniejsze niż w innych rejonach bo nie robi żadnych krzywd tylko fajnie podleje rabaty. ;:108 Jedyne smutne jest to, że już moje piękne pełne Maki tracą płatki kwiatów. Ale na szczęście już rozkwitają inne kwiatki.
Jeszcze naszła mnie taka refleksja po oglądaniu Waszych ogrodów, że muszę u siebie posadzić różę krzewiastą by mieć jednorazowo więcej kwiatów . ;:31 ślicznie wyglądają krzaki oblepione kwiatami a moje wielokwiatowe tak stopniowo rozkwitają, kwiatek po kwiatku....., a szczególnie te niziutkie choć ich kwiatki są ładne ;:167

aktualne kwitnienia;/zdjęcia w przerwie deszczu/
Obrazek

Obrazek

Obrazek kupiona cebulka jako Martagon a taki dziwny ten liliowiec choć mi się podoba ;:108

Obrazek / zapomniałam nazwę tego kwiatka/

Obrazek ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ,
nie wiedziałam co mi przy pergoli zaczyna rosnąć i dopiero wczoraj odkryłam pierwsze kwiatki Wilca

Obrazek

Obrazek już pawie same makówki a część już wyrwana aby odkryć rosnące inne rośliny i też poszły do suszenia na nasiona. Ale tak naprawdę to nie wiem czy z takich wyrwanych niedojrzałych powstaną dobre nasiona ;:124 ;:88

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wcześniej zrobione zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek na razie jeszcze mało kwitnień w pojemnikach. W ubiegłym sezonie były Cynie ale w tym roku słabo wzeszły /5 marnych /

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek dziwne kwiaty w tym sezonie ma ten Wiciokrzew , który miał w poprzednim sezonie takie ładne pojedyńcze kwiatki pomarańczowe. nie wiem czy to przyczyna, że na początku zaatakowała mszyca czy dlatego, że nie przycinam go ;:88

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek taka ogromna Dziewanna się rozsiała w sadzie

Obrazek

Obrazek moja łąka co raz bardziej kolorowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek z moich siewów Klakrie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek a tak się rozsiały Firletki w różnych miejscach za siatką przed domem

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek i ślicznie się prezentują z tym żółtym niby chwastem w słońcu

Obrazek i taki polny kwiatek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

O mamo, ja już nie wiem co bardziej chwalić, czy maki, czy powojniki, czy firletki… A może groszki pachnące? Albo monumentalną dziewannę? Oczopląsu od nadmiaru piękna można dostać.

Bajdełejem, Twój rzekomy wilec jest powojem trójbarwnym (piękną jednoroczną rośliną, która wbrew nazwie wcale się nie pnie i nie owija).

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O żesz… znów zapomniałam wysiać klarkie, a mam do nich sentyment :)
Piękne klarkie, Olu. Kiedy siałaś?

Ten polny kwiatek, to chyba świerzbnica lub driakiew. Zawsze mi się podobały ich kwiatostany :)
krasna101
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Jurku bardzo mi miło, że chwalisz moje nasadzenia , możesz i więcej ;:303 bardzo to lubię ; ;:65 ;:65
Tak mi się wydawało, że chyba to nie wilec mi zakwitł bo dziwnie nie chciał się piąć na pergole ;:223
Małgosiu Klakrię wysiewałam wcześnie chyba nawet w marcu jak się pojawiły pierwsze ciepłe dni. bardzo długo czekałam na odpowiednie sadzonki bo były na dworze gdy nastały te zimne dni ale przykrywałam je na noc agrowłókniną.

Dziwne to lato kilka dni pod rząd ulewy z wiatrami a potem znów parno i burzowo :roll: I trochę chaosu na rabatach powstało,że wiele roślin położyło ale na szczęście udało się podeprzeć je no i szybko przekwitły moje Maki i róże też już marnieją :(

obrazki z ostatnich dni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek ta róża już 3 sezon nie potrafi się rozwinąć do końca tylko tak marnieje. Nie wiem jaka to przyczyna czy deszcz, mało nawożona albo złe miejsce/ trochę w cieniu/, czy ta trawa ozdobna co obok rośnie tak na nią wpływa ;:88

Obrazek

Obrazek Bonica

Obrazek ta pierwszy raz rozkwitła pięknym pomarańczowym kwiatkiem / zdjęcie rozjaśniło go/
i inne już powoli przekwitające
Obrazek

Obrazek

Obrazek to najniższa róża

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek