Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
No pięknie , ale ten drugi to chyba już przejrzały ?
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie nie dla mnie w sam raz
, to Noire De Crime i tyle mokry
dlatego tak wygląda nawet nie był miękki w dotyku i nabrał koloru na krzaku więc zerwany i wrzucony na ruszta
Kolejny w net gotowy

Ciekawe kiedy twoje z talerza pożądnie dojrzeją.

dlatego tak wygląda nawet nie był miękki w dotyku i nabrał koloru na krzaku więc zerwany i wrzucony na ruszta

Kolejny w net gotowy

Ciekawe kiedy twoje z talerza pożądnie dojrzeją.

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Już zjedzone , nie czekam aż sflaczeją , takich nie lubię .
- Robert25 +
Nie trzeba czekać aż będą skapciałe tylko dojrzałe, ja biorę trochę na dotyk , a te są na 100% słodsze ja się tak staram gorzej będzie z całymi czarnymi . Taki prosto z krzaka wygrzany w promieniach słonecznych to jest ,to . 

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
Wygrzane czy przypieczone ? Słodkość pomidora to cecha odmianowa ewentualnie prawidłowe nawożenie potasem i
wapniem .
wapniem .
- Robert25 +
No dobra dojrzały , a nawet kompany w promieniach słonecznych nie będzie taki kwaśny u danej cechy odmianowej i na pewno będzie większe brix, jak zerwie się zapalonego także.
Może u was wygrzany, to spieczony nie wiem
Mi takie najbardziej smakują słodko kwaśne.
Ten górny co widać na zdjęciu wleci jutro na ruszta .
Może u was wygrzany, to spieczony nie wiem

Mi takie najbardziej smakują słodko kwaśne.
Ten górny co widać na zdjęciu wleci jutro na ruszta .

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ania o której krzyżówce piszesz?
Na Banded Amazon nie regulowałem gron, powiązał po 2, 3 pomidory sam
Na Banded Amazon nie regulowałem gron, powiązał po 2, 3 pomidory sam

-
Kamil , to Kam1 . Na niższym gronie beczułkowate podłużne , na drugim bardziej befsztyk . Ciekawe jaki będzie kolor .
Robert - pocztaj co o dojrzewaniu pisze kozula .
Robert - pocztaj co o dojrzewaniu pisze kozula .
- Robert25 +
Aniu Nie muszę , a i kiedyś czytałem na pewno. Za czasów Kozuli było inaczej teraz, to nie idzie się trzymać jej rad .
Nawet megagrony ludzie inaczej uprawiają.
Noire De Crime zbieram w dobrej fazie i rady kozuli nie mają tu nic wspólnego musiała by go w tych czasach posmakować i to z mojego krzaka by prawidłowo ocenić .
Czym bardziej coś dojrzalsze to powinno być słodsze .

Nawet megagrony ludzie inaczej uprawiają.
Noire De Crime zbieram w dobrej fazie i rady kozuli nie mają tu nic wspólnego musiała by go w tych czasach posmakować i to z mojego krzaka by prawidłowo ocenić .

Czym bardziej coś dojrzalsze to powinno być słodsze .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Ania ten morelowy co wyłowiła Kasia ?
U mnie w pierwszym gronie befsztykowy, w drugim serca, w trzecim chyba befsztyk i na drugim pędzie befsztyk.
U mnie w pierwszym gronie befsztykowy, w drugim serca, w trzecim chyba befsztyk i na drugim pędzie befsztyk.
- Robert25 +
Edit
Aniu pytanie do AI o fazy dojrzewania pomidorów
Pomidory dojrzewają w dwóch głównych etapach. Pierwszy to rozwój zielonego owocu po zapyleniu, który trwa około 3-4 tygodni. W tym czasie owoc zwiększa swoją wagę i wielkość. Drugi etap to zmiana koloru, trwająca około 2 tygodni, w wyniku której owoc nabiera barwy charakterystycznej dla danej odmiany.
Szczegółowe etapy dojrzewania pomidorów:
1. Rozwój zielonego owocu:
Po zapyleniu kwiatu, pomidor zaczyna rosnąć i zwiększać swoją masę oraz objętość. Ten etap trwa zazwyczaj od 3 do 4 tygodni.
2. Zmiana koloru:
Kiedy owoc osiągnie odpowiednią wielkość, zaczyna zmieniać barwę. Proces ten jest wynikiem przemian barwników w owocu i trwa około 2 tygodni. Ostateczny kolor zależy od odmiany pomidora.
3. Dojrzałość zbiorcza:
Pomidory w fazie dojrzałości zbiorczej (np. zielone dojrzałe) mogą być zbierane i spożywane, jednak nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości smakowej. Mogą również dojrzewać poza krzakiem, np. w ciepłym, suchym pomieszczeniu.
4. Dojrzałość konsumpcyjna:
Pomidory dojrzałe konsumpcyjnie, czyli te o pełnym smaku i aromacie, zbiera się gdy osiągną charakterystyczną dla danej odmiany barwę.
Czynniki wpływające na dojrzewanie pomidorów:
Odmiana:
Różne odmiany pomidorów mają różny czas dojrzewania. Odmiany wczesne dojrzewają szybciej, odmiany późne potrzebują więcej czasu.
Warunki uprawy:
Temperatura, nasłonecznienie i dostępność wody wpływają na tempo dojrzewania pomidorów.
Techniki przyspieszania dojrzewania:
W niektórych przypadkach można stosować techniki przyspieszające dojrzewanie, np. odkładanie pomidorów w papierowych torebkach, co zwiększa stężenie etylenu i przyspiesza dojrzewanie.
Kiedy zbierać pomidory?
Zbiór na zielono:
Jeśli chcemy wykorzystać pomidory do przetworów lub gdy obawiamy się przymrozków, możemy zbierać je jeszcze zielone, ale dojrzałe (czyli takie, które osiągnęły pełną wielkość).
Zbiór na czerwono:
Pomidory dojrzałe konsumpcyjnie zbieramy, gdy osiągną pełną barwę, charakterystyczną dla danej odmiany .
I pytanie o brix w pomidorach
Brix w pomidorach to miara zawartości rozpuszczonych substancji stałych, głównie cukrów, w soku owocowym. Wyższy wskaźnik Brix zazwyczaj oznacza słodszy i smaczniejszy pomidor, a także świadczy o lepszej kondycji rośliny.
Co to jest Brix?
Wskaźnik Brix to miara zawartości cukrów, takich jak glukoza i fruktoza, oraz innych rozpuszczonych substancji stałych w soku roślinnym.
Pomiar Brixu pozwala ocenić jakość owoców i warzyw, w tym pomidorów.
Wyższy wskaźnik Brix (np. 12 i więcej) sugeruje, że roślina jest zdrowa i produkuje owoce o lepszej jakości.
Pomiar Brixu można przeprowadzać bezinwazyjnie, np. za pomocą specjalnych mierników, które nie wymagają krojenia owoców.
Znaczenie Brixu dla pomidorów:
Słodycz i smak:
Wyższy poziom Brixu w pomidorach przekłada się na słodszy i smaczniejszy smak.
Jakość owoców:
Pomidory o wysokim Brixie są zazwyczaj bardziej jędrne, soczyste i lepiej wybarwione.
Kondycja rośliny:
Wskaźnik Brix jest wskaźnikiem ogólnej kondycji rośliny. Rośliny o niższym poziomie Brixu mogą wykazywać objawy niedoborów składników odżywczych lub stresu.
Jak podnieść poziom Brixu w pomidorach?
Odpowiednie nawożenie:
Stosowanie nawozów bogatych w potas i fosfor może wpłynąć na poziom Brixu.
Ograniczenie podlewania:
Nadmierne podlewanie może obniżać poziom Brixu w pomidorach.
Zapewnienie odpowiedniego oświetlenia:
Dobre oświetlenie sprzyja fotosyntezie i może pomóc w podniesieniu poziomu Brixu.
Usuwanie chwastów i przycinanie:
Usuwanie chwastów i martwych liści pomaga roślinie skupić się na produkcji owoców i może wpłynąć na poziom Brixu.
Aniu pytanie do AI o fazy dojrzewania pomidorów

Pomidory dojrzewają w dwóch głównych etapach. Pierwszy to rozwój zielonego owocu po zapyleniu, który trwa około 3-4 tygodni. W tym czasie owoc zwiększa swoją wagę i wielkość. Drugi etap to zmiana koloru, trwająca około 2 tygodni, w wyniku której owoc nabiera barwy charakterystycznej dla danej odmiany.
Szczegółowe etapy dojrzewania pomidorów:
1. Rozwój zielonego owocu:
Po zapyleniu kwiatu, pomidor zaczyna rosnąć i zwiększać swoją masę oraz objętość. Ten etap trwa zazwyczaj od 3 do 4 tygodni.
2. Zmiana koloru:
Kiedy owoc osiągnie odpowiednią wielkość, zaczyna zmieniać barwę. Proces ten jest wynikiem przemian barwników w owocu i trwa około 2 tygodni. Ostateczny kolor zależy od odmiany pomidora.
3. Dojrzałość zbiorcza:
Pomidory w fazie dojrzałości zbiorczej (np. zielone dojrzałe) mogą być zbierane i spożywane, jednak nie osiągnęły jeszcze pełnej dojrzałości smakowej. Mogą również dojrzewać poza krzakiem, np. w ciepłym, suchym pomieszczeniu.
4. Dojrzałość konsumpcyjna:
Pomidory dojrzałe konsumpcyjnie, czyli te o pełnym smaku i aromacie, zbiera się gdy osiągną charakterystyczną dla danej odmiany barwę.
Czynniki wpływające na dojrzewanie pomidorów:
Odmiana:
Różne odmiany pomidorów mają różny czas dojrzewania. Odmiany wczesne dojrzewają szybciej, odmiany późne potrzebują więcej czasu.
Warunki uprawy:
Temperatura, nasłonecznienie i dostępność wody wpływają na tempo dojrzewania pomidorów.
Techniki przyspieszania dojrzewania:
W niektórych przypadkach można stosować techniki przyspieszające dojrzewanie, np. odkładanie pomidorów w papierowych torebkach, co zwiększa stężenie etylenu i przyspiesza dojrzewanie.
Kiedy zbierać pomidory?
Zbiór na zielono:
Jeśli chcemy wykorzystać pomidory do przetworów lub gdy obawiamy się przymrozków, możemy zbierać je jeszcze zielone, ale dojrzałe (czyli takie, które osiągnęły pełną wielkość).
Zbiór na czerwono:
Pomidory dojrzałe konsumpcyjnie zbieramy, gdy osiągną pełną barwę, charakterystyczną dla danej odmiany .
I pytanie o brix w pomidorach

Brix w pomidorach to miara zawartości rozpuszczonych substancji stałych, głównie cukrów, w soku owocowym. Wyższy wskaźnik Brix zazwyczaj oznacza słodszy i smaczniejszy pomidor, a także świadczy o lepszej kondycji rośliny.
Co to jest Brix?
Wskaźnik Brix to miara zawartości cukrów, takich jak glukoza i fruktoza, oraz innych rozpuszczonych substancji stałych w soku roślinnym.
Pomiar Brixu pozwala ocenić jakość owoców i warzyw, w tym pomidorów.
Wyższy wskaźnik Brix (np. 12 i więcej) sugeruje, że roślina jest zdrowa i produkuje owoce o lepszej jakości.
Pomiar Brixu można przeprowadzać bezinwazyjnie, np. za pomocą specjalnych mierników, które nie wymagają krojenia owoców.
Znaczenie Brixu dla pomidorów:
Słodycz i smak:
Wyższy poziom Brixu w pomidorach przekłada się na słodszy i smaczniejszy smak.

Jakość owoców:
Pomidory o wysokim Brixie są zazwyczaj bardziej jędrne, soczyste i lepiej wybarwione.

Kondycja rośliny:
Wskaźnik Brix jest wskaźnikiem ogólnej kondycji rośliny. Rośliny o niższym poziomie Brixu mogą wykazywać objawy niedoborów składników odżywczych lub stresu.
Jak podnieść poziom Brixu w pomidorach?
Odpowiednie nawożenie:
Stosowanie nawozów bogatych w potas i fosfor może wpłynąć na poziom Brixu.
Ograniczenie podlewania:
Nadmierne podlewanie może obniżać poziom Brixu w pomidorach.
Zapewnienie odpowiedniego oświetlenia:
Dobre oświetlenie sprzyja fotosyntezie i może pomóc w podniesieniu poziomu Brixu.
Usuwanie chwastów i przycinanie:
Usuwanie chwastów i martwych liści pomaga roślinie skupić się na produkcji owoców i może wpłynąć na poziom Brixu.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Robercie ładny ten Noire de Crime, a jak jeszcze smaczny to go wciągnę na przyszloroczna listę.
podoba mi sie też to, że kilka pomidorów równocześnie dojrzewa.
u mnie mają tak na razie tylko Ludmila's Dream, która bardzo jest podobna do Gurmansuna oraz Purple Heart Dwarf. Poniżej "chwali foto" z dzisiejszego zbioru.

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Do zbiorów jeszcze trochę - przegląd mojej zieleniny w szklarni
Big Orange Stripes

Blazenstvo

Canestrino Della Garfagnana

Cowboy

Dark Galaxy

Giante Friulano

Lago Maggiore

Mossy Oak

One Trick Pony

Rizado De Moratella

Big Orange Stripes

Blazenstvo

Canestrino Della Garfagnana

Cowboy

Dark Galaxy

Giante Friulano

Lago Maggiore

Mossy Oak

One Trick Pony

Rizado De Moratella

pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
Piekne Tomku
Też mam Cowboya ale nie spieszno mu z dojrzewaniem. 

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
U mnie Cowboy największy. Reszta pomału dogania.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek